Kerestük, de nem találtuk a 229 Ft/kg-os dinnyét a boltokban

2023. július 18. 16:05
Csak elenyésző mennyiségben kerülhetett a Penny polcaira a feltűnően akciós árú dinnyéből.
Az előző héten a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös állásfoglalást adott ki, amely szerint elfogadhatatlan a Penny diszkontlánc lépése: 229 Ft/kg-os fogyasztói árra leakciózott dinnyét hirdettek meg akciós újságjukban. A három szervezet arra kérte a hazai üzletláncokat, hogy tisztességes magatartást tanúsítva a valós piaci helyzethez igazítsák a görögdinnye árazását.
Kerestük, de nem találtuk a 229 Ft/kg-os dinnyét a boltokban
A múlt hét során a görögdinnye kilónkénti beszállítási ára a nettó 220-300 Ft-os sávban mozgott, és a legtöbb kiskereskedelmi lánc 300-400 Ft/kg közötti fogyasztói áron kínálja a lédús gyümölcsöt. Ezért volt meghökkentő a Penny által – igaz, csak 4 napos időszakra – meghirdetett, feltűnően alacsony árú akció, pláne, hogy az akcióban szereplő terméket magyar áruként jelölték meg.
 
A FruitVeB által több településen elvégzett nem reprezentatív piaci szemle alapján valószínűsíthető, hogy a „szuperakciós” dinnyéből nem került elegendő mennyiségű áru a boltokba. A péntek, szombat és vasárnapi napokon végzet felmérés alapján a Penny üzleteiben péntek délután, majd gyakorlatilag szombat és vasárnap szinte egész nap nem lehetett kapni az akciós termékből. Az eladók beszámolói alapján utoljára szombaton reggel érkezett a termékből 1-2 papírkonténernyi (egy konténer kb. 360 kg dinnyét tartalmaz) állítottak ki, és bár ezt a vásárlók jellemzően már nyitás után 1 órával elkapkodták, utánpótlás nem érkezett.
A FruitVeb által meglátogatott üzletekben vasárnap már üres konténereket sem találtunk, mert aznap már sehova nem érkezett a leértékelt portéka. Ezért nagy biztonsággal állítható, hogy egy olyan vevőcsalogató akcióról volt szó, amelyhez a PENNY és annak beszállítója nem tudott elegendő hazai termelésű dinnyét biztosítani. A fogyasztók nem juthattak nagy (vagy érdemi) mennyiséghez a szuperakciós dinnyéből, míg a görögdinnye termelők és beszállítók számára a szezon kezdetén egy ilyen árcsökkentés jelentős piaci zavarokat okozhat.
 
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács továbbra is kéri a hazai üzletláncokat a tisztességes piaci magatartás szabályainak betartására, a magyar görögdinnye méltányos árazásának folytatására. Emellett ismételten felhívjuk az üzletláncok figyelmét arra, hogy akciókat csak megfelelő árumennyiség rendelkezésre állása esetén hirdessenek! Ellenkező esetben felmerül a fogyasztók megtévesztésének kérdése, amely senkinek sem lehet az érdeke, aki kiskereskedelemmel foglalkozik.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeb

Kapcsolódó cikkek

Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih

2023. május 03. 18:25
Az elmúlt évek ellenőrzéseinek köszönhetően az illegális szamócaszaporítások száma csökkent, azonban még jelenleg is vannak visszaélések e téren. A problémák sok esetben a szabályok ismeretének hiányából fakadnak, ezért a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.
A gyümölcs-szaporítóanyag előállításához és forgalomba hozatalhoz a növénytermesztési hatóság által kiadott engedély szükséges. A szamóca (Fragaria L.) is e körbe tartozik.

865 kilós tököt nevelt egy magyar gazda!

2023. szeptember 26. 13:40
A monumentális termés mellett van egy kisebb is, trélerrel hozzák-viszik őket a verseny- és kiállítási helyszínekre, legutóbb Szerbiában jártak velük.
 
A Cegléd mellett, Tápiószentmártonban élő, amúgy őstermelő méhész férfi néhány éve kezdett el óriástökök nevelésével foglalkozni.