Hivatalos: minden megyében van koronavírus-fertőzött

2020. március 24. 09:03
Már minden megyében találtak koronavírus-fertőzöttet, így már nem egyenes vonalú, hanem exponenciális emelkedésről beszélhetünk a fertőzöttek számát tekintve. Az országos tisztifőorvos szerint a következő napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszában léphetünk.

 

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Kiemelte azt is, hogy már nem egyenes vonalú a fertőzöttek számának emelkedése, hanem exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe és, hogy az elkövetkező napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk.

Az elmúlt 24 órában 36 új fertőzöttet találtak és számos olyan eset van, akik már megfertőződtek, de nem mutatják a betegség tüneteit, hiszen a fertőződést követően az esetek 80 százalékában enyhe tünetekkel áteshet valaki a betegségen, azonban az idősek és a kockázati csoportba tartozókra nézve a vírus komoly megbetegedést okoz. Megköszönte, hogy az idősek betartják az értük is hozott intézkedéseket, és a felhívásnak megfelelően kevesebben mennek utcára.

Szólt arról is, hogy az egészségügyben naponta számos intézkedést hoznak, készülnek a lehető legmagasabb esetszámra. Minden egészségügyi intézmény növeli kapacitásait, felkészül a betegek fogadására és folytatódnak a gyógyszer, vakcina kifejlesztésére irányuló kutatótevékenységek is. Azokra a hírekre reagálva, miszerint külföldi hallgatókat hibáztatnak a vírus behozatalával, az országos tisztifőorvos azt mondta, ennek semmilyen alapja nincs.

Hogy egy vírus hogyan jut el egyik embertől a másikhoz, ki kit fertőz meg, ebben nem lehet senkit okolni

- mondta. Hozzátette: be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek a vírus átadását gátolhatják. Tehát kerüljük a közösséget, tartsunk egymástól kellő távolságot.
Arra vonatkozóan, hogy Magyarországon hányan fertőződhetnek meg, Müller Cecília azt mondta, erre készülnek modellszámítások. Egy járvány terjedésének számos tényezője van, amiből csak egyik az esetszám.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szigliget már az első látásra is szerelem

2020. szeptember 16. 09:23
Szigligetről annyi szépet és jót írtak már, hogy nehéz lenni új turistacsalogatóval próbálkozni.

Merjünk hibázni! - avagy milyennek kell lennie egy bátor vezetőnek

2019. április 03. 10:28
Vajon milyen helyzetekben, mit jelent a bátorság? Manapság, úgy tűnik, nem csak a vezetőknek, hanem mindenkinek szüksége van bátorságra ahhoz, hogy a felgyorsult világban a helyzetnek megfelelően tudjon reagálni, döntést hozni, felelősséget vállalni és még sorolhatnánk. Ki merünk-e állni, fel merjük-e vállalni a véleményünket? Merünk-e hibázni? Ha bátorságról gondolkodunk, nem kerülhetjük el a hibázáshoz való hozzáállásunkkal való szembenézést sem. Így ezek mentén a fogalmak mentén kezdtünk el foglalkozni saját magunkkal a Business Coach Kft. által szervezett, Bátor vezető - elkötelezett csapat című workshopon Juhász Tünde, tréner, coach vezetésével.