Hízik a pécsi buszos balhé: pénzt követelnek

2024. március 12. 16:57
A SZAKSZ visszaállítja eredeti bérkövetelését, így az autóbuszvezetők számára a munkáltató által bevezetett 18,5 helyett 25 százalékos alapbéremelést tart elfogadhatónak.
Hízik a pécsi buszos balhé: pénzt követelnek
Eredménytelen volt az idei harmadik sztrájk is a pécsi helyi közösségi közlekedésben, mert a munkáltató nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel. Utóbbi ezért visszatér eredeti bérköveteléséhez – jelentette be a munkabeszüntetést meghirdető Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke csütörtökön.
 
Dobi István, a Tüke Busz Zrt. mellett működő, és a sofőrök többségét tömörítő érdekképviselet elnöke a szakszervezet közösségi oldalán azt írta: a SZAKSZ visszaállítja eredeti bérkövetelését, így az autóbuszvezetők számára a munkáltató által bevezetett 18,5 helyett 25 százalékos alapbéremelést tart elfogadhatónak.
Hízik a pécsi buszos balhé: pénzt követelnek - Economx.hu
Az elnök minderről a társaság vezérigazgatóját is tájékoztatja, és arra kéri őt, hogy „a további munkabeszüntetések elkerülése céljából mielőbb tűzze ki a bértárgyalások következő időpontját”. Az elnök levelében jelezte az is, hogy az érdekképviselet március 22-én határoz arról, mikor és milyen nyomásgyakorlást alkalmaz a bérkövetelés teljesülése érdekében.
 
A Tüke Busz Zrt.-nél az MTI érdeklődésére nem nyilatkoztak, várhatóan pénteken ad ki közleményt a társaság a munkabeszüntetéssel kapcsolatban. A héten zajló sztrájk már a harmadik az idén, hiszen a SZAKSZ január és február végén is két-két napos sztrájkot tartott. A szakszervezet ennek során a kezdeti 25 százalékos alapbéremelési követelését 20-ra csökkentette.
Hétfőtől a Tüke Busz Zrt. járatain is büntetnek a maszk nélkül utazásért |  Magyarbusz [Info]
A februári sztrájkot követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy a korábbi tárgyalásokon bejelentettnél valamivel magasabb, de nem 20, hanem csak 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőleges alapórabér-emelést hajt végre.
 
Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbusz-vezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen.
 
forrás: economx.hu

Kapcsolódó cikkek

Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában

2024. február 06. 15:28
A hétfőn gyújtott tüzeket még kedden is oltani kellett.
 
Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.
 

Özönlenek a fehér-orosz, mongol, kazah melósok az országba: ezek a városok a célpontjaik

2023. február 06. 14:51
Az elmúlt 7-8 évben megsokszorozódott a külföldi munkavállalók száma a magyar vidéken is. A koronavírus átmenetileg megakasztotta a növekedést, de azóta elindult a visszarendeződés. Ma már az ország számos pontján jelen vannak a külföldi munkavállalók, Szabolcs-Szatmár-Beregben ugyanúgy, ahogy például Vasban. Hogy boldogulnak nálunk? Ilyen fizetési feltételekkel és ingyen szállással nem találni magyar munkavállalókat? Mennyire sikeres a külföldiek beilleszkedése? Többek között erről is kérdeztük a hazai munkaerőközvetítő cégek szakembereit.