Van egy hatékony megoldás a farkasok ellen

2024. február 07. 15:27
Az utóbbi években a visszatelepülő farkasokkal szemben egyfajta ellenérzés, szinte már pánik alakult ki. Pedig a megoldás kézenfekvő.
 
Magyarországon és külföldön is egyre többször kerülnek veszélybe a haszonállatok a nagyragadozók elszaporodása miatt, ugyanakkor nem egyszer derül ki, hogy a haszonállatokat nem is farkas, hanem kóbor kutya(falka) okozta például a juhok pusztulását, vagy súlyos sérülését. A valós farkastámadások ezzel együtt (főleg Németországban, de lassan idehaza is) vadgazdálkodási és állattartási kérdéseket vetnek fel, például hogyan lehet együtt élni a természetes élőhelyük csökkenését elszenvedő ragadozókkal.
 
Van egy hatékony megoldás a farkasok ellen
A Magyar Nemzet írása szerint a növekvő védekezési kényszer miatt erősödhet a pásztorkutyák szerepe, amelyek régen is őrizték a nyájat, de az elmúlt időszakban háttérbe szorultak. A szakértők szerint természetvédelmi szempontból ideális, ha a lassanként visszatelepülő nagyragadozókkal szemben újra előtérbe kerül természetes ellenfelük, a kuvasz. Annál is inkább, mert Magyarországon ennek régre visszanyúló hagyományai vannak: a kuvasz a kilenc magyar kutyafajta egyike, védett fajta.
Ősi ellenségeivel száll szembe a kuvasz
Kiváló őrző-védő hajlammal rendelkezik, bundája világos színű, tekintélyt parancsoló, erőt, nemességet sugárzó fajta. Okos, gyorsan és könnyen tanul, kiválóan alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, mozgékony és jó munkabírású. A nőstények falkában nagyon jól dolgoznak, éberek, jeleznek, s azonnal megmozdítják a csapatot, ha valami nem oda valót észlelnek.
A Kuvasz
A hazai állomány 1800-2000 darabos, évente két-háromszáz kölyök születik. Nem valók akárkinek, hamar átveszik a falkavezér szerepét a gyengekezű gazdától. A kuvasz ha kell, a másodperc töredéke alatt hoz önálló döntést, máskor végtelenül türelmes. Kiismeri a ragadozók zsákmányszerző taktikáit, harcias, mégis feltétlenül engedelmes a rangsorban fölötte állónak, gazdájának, a pásztornak.
Napjainkban is el tudja látni őrző- védő feladatát a kuvasz – Agrárágazat
Dr. Dobos András állatorvos a cikkben azt mondja: a kuvaszkutya által őrzött területre nem lehet "csak úgy" bemenni, vagy a gazdájával lépünk be oda, vagy sehogy. A kuvaszok ugyanis nem divatkutyák, volt, van és lesz funkciójuk, az, hogy őrizzék és védjék gazdájukat, illetve azt, amit rájuk bíznak.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ekkora nyugdíjemelés kompenzálhatná az elszálló inflációt

2023. július 18. 15:24
A legutóbbi Kormányinfón elhangzottak szerint csak szeptemberben születhet döntés az esetleges évközi nyugdíjemelésről. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, a jelenleg ismert inflációs számok alapján mennyi pénzt kellene kapni a nyugdíjasoknak. Az utóbbi években a kormány rendre alábecsülte az infláció mértékét.
Már júniusban indokolt lett volna egy 4,6 százalék évközi emelés annak érdekében, hogy a nyugdíjak – a törvényi előírásoknak megfelelően – megőrizzék a reálértéküket – derül ki a Bankmonitor felméréséből.

Szomorú hír a magyar dolgozóknak: várni kell a bérrobbanásra

2023. október 19. 09:52
Hónapok óta azt halljuk, hogy ősszel fellélegezhetnek a dolgozók, mert az éves infláció végre alacsonyabb lesz, mint a béremelkedési ütem. Az éves alapú indexek statisztikailag ugyan jól néznek ki, de a rossz hír az, hogy a munkavállalók ebből szinte semmit sem fognak érezni.