Hogyan állítsuk meg az eróziót?

2017. március 20. 10:54
A fenti kérdés merült fel bennünk, amikor megláttuk az új telepítésű meggy ültetvényünkben a téli csapadék okozta eróziót.

A gyümölcsösöket érdemes, ahol arra lehetőség van, dimbes-dombos területre telepíteni, ahonnan a hideg könnyen „lefolyik”. A mi termőtájunk kiváló ilyen szempontból, de ahogy mindennek megvan a maga előnye és hátránya, a dombos területnél az erózió lehet a hátrány.

Az erózió kialakulását több módszerrel is meg lehet akadályozni. Egy ilyen módszer lehet a sorközök füvesítése, lehetőség szerint megfelelő sorirány választása, rétegvonal menti telepítés, igazán meredek területek esetében a teraszok kialakítása.

Mi az idén egy klasszikus megoldást választottunk. Sokszor bebizonyosodik, hogy milyen hasznos dolog, ha a gazda a gazdával beszélgetésbe kezd. A képen látható régi, de jól bevált megoldások kerülhetnek szóba, amit mi most alkalmazunk is. A vízmosás útjába természetes akadályt, fonott gátat állítunk. Fa karókat szúrunk le a talajba, majd lemetszett meggy gallyakból fonott kerítést alakítunk ki a meggyfa csíkok irányába. Több ilyen gátat is készítünk annak érdekében, hogy a termőréteget a megfelelő helyén meg tudjuk tartani.

Az alábbi kép a megkezdett munkáról készült. Újrahasznosítottuk tehát a fákról lemetszett gallyakat is.

A vizet, víz folyamot nagyon nehéz, talán lehetetlen megállítani. Éppen ezért érdemes a kialakuló vízmosásokat, nem kívánatos vízfolyásokat már a megjelenésükkor megállítani.

Az alábbi képek néhány évvel ezelőtt készültek, egy májusi napon, amikor a szamóca betakarítás zajlott, és egy igen viharos, sok csapadékos hozó zápor végzetes károkat okozott az érő félben lévő szamóca ültetvényben. Éppen az ilyen mértékű károk megelőzésére szolgálnak az idén már kialakításra került fonott gátak a mi gazdaságunkban.

A lent látható képeken jól megfigyelhető, hogy a vízsodrás hogyan vitte tovább a szalmát a szamóca bokrok tetejére. A vihar elvonulta után, a hömpölygő víz miatt túl sok betakarítandó szamóca nem maradt az ültetvényen.

 

 

 

 

gazdablog.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Fejlesztenék a hazai mezőgépgyártást

2017. március 16. 10:21
A mezőgépgyártás is bekerült az Irinyi-tervbe. Az iparfejlesztési stratégia részeként többek között precíziós gépek fejlesztésére, illetve különböző mezőgazdasági gépsorok kiegészítésére nyerhetnek támogatást a hazai gyártók – írta a Magyar Idők.

Fegyelmezett munkavállalók - A munkáltató fegyelmezési lehetőségei

2016. december 15. 11:08
Előfordul, hogy a munkavállaló késik, vagy hosszú évek kifogástalan magatartása után egyszer ittasan megy dolgozni. Mit tehet a munkáltató? Milyen következményekre számíthat a szabályszegő munkavállaló? Mi a különbség a figyelmeztetés és a fegyelmi büntetés között? Mikor alkalmazhatóak?