Meghatározó a mezőgazdaság teljesítménye, eredményes az agrárexport

2017. június 26. 08:19
A magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt években kedvező folyamatok indultak, az ágazat folyamatosan erősödik, ami a külpiaci eredményekben is tükröződik. Az agrárexport 2016-ban 8037 millió euró volt, 38 százalékkal több, mint 2010-ben – fogalmazott interpellációra adott válaszában a földművelésügyi miniszter a parlamentben.

Fazekas Sándor kedvezőnek ítélte továbbá, hogy javult az agrárexport szerkezete: a magasan feldolgozott termékek aránya jelentősen bővült a teljes agrárkivitelen belül. A magasan feldolgozott termékek exportja 2016-ban 3,1 milliárd euró volt, kétharmadával haladta meg a hat évvel korábbi értéket. A feldolgozóipar növekedése kiszámítható piacot jelent a mezőgazdasági termelőknek is.

Az élelmiszeripar fejlődésének eredményeként az ágazat összes értékesítése 2016-ban meghaladta a 2800 milliárd forintot, amely változatlan áron 16 százalékkal több, mint 2010-ben. Emellett dinamikusan emelkedtek az élelmiszeripari beruházások.

A világ növekvő népességének, az életszínvonal javulásának, illetve egyes mezőgazdasági termékek ipari célú felhasználásának köszönhetően az agrártermékek iránti nemzetközi kereslet folyamatosan bővül – fogalmazott Fazekas Sándor. Mint mondta, ez nagy lehetőséget jelent a hazai termelőknek is. Ezért a kormány jelentősen emelte az agrártámogatások összegét, kiemelt figyelmet fordít a magasabb hozzáadott értéket termelő ágazatokra, kedvezményes hitelprogramokat működtet, folyamatosan fejleszti a kétpilléres kockázatkezelési rendszert, és az elmúlt években megújult az agrárszakképzés is. Mindezek mellett beruházási támogatásokkal ösztönzi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztését, valamint támogatja az agrár-innováció elterjedését. De az EXIM Bank finanszírozási konstrukciói és a Nemzeti Kereskedőház működése is az exportot ösztönzi.

A mezőgazdaság kibocsátása folyó áron hatodik éve emelkedik, és évről évre rekordértéket ér el, 2016-ban meghaladta a 2600 milliárd forintot. Tavaly ismét, immáron negyedik éve kedvező volt a nyári betakarítás, és 2014 után az őszi betakarítás is kiemelkedő volt. Sikerült stabilizálni és növekedési pályára állítani az állattenyésztést, jelentősen nőtt a foglalkoztatás és az export, valamint javult a mezőgazdasági termelés hatékonysága és jövedelmezősége – sorolta az elmúlt évek eredményeit az agrártárca vezetője.

A magyar mezőgazdaság még további lehetőségeket rejt. A kormány által elfogadott, 2050-ig szóló Élelmiszergazdasági Koncepció részletes programot, jövőképet vázol annak érdekében, hogy hosszútávon is folyatódjon az ágazat fejlődése – fejezte be interpellációra adott válaszát Fazekas Sándor.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Románia jóval több élelmiszert exportál

2018. május 16. 14:04
Románia tavaly 6,23 milliárd euró értékben exportált élelmiszert, ami 4,6 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az élelmiszer behozatalának értéke viszont kétszer gyorsabb ütemben, 9 százalékkal 7,1 milliárd euróra emelkedett.

Megvan! - Egy család jövőre 35-40 ezer forintot sprórolhat

2016. április 21. 07:47
Egy családnál 35-40 ezer forinttal maradhat több jövőre, amikor 5 százalékra csökken a tej, a baromfihús,a tojás és az éttermi vendéglátás áfája. Ez összesen 59 milliárd forint éves megtakarítást jelenthet.