Hogyan kérhető az önkéntes nyugdíjpénztári kifizetés?

2018. október 11. 08:52
Az Önkéntes Nyugdíjpénztár kifizetés számos szabály alapján történik. Érdemes odafigyelni arra, hogy hogyan, és mikor lehet kivenni a megtakarítást, mert akár személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás befizetési kötelezettség is keletkezhet - írja a Pénzügyi Tudakozó.

Az Önkéntes Nyugdíjpénztár a magyarországi három nyugdíjcélú megtakarítási forma egyike. Előnye ezeknek a nyugdíjcélú befektetéseknek más megtakarításokkal szemben, hogy 20% adókedvezményt is igénybe vehetsz a befizetett pénzed után. A három fajta közül viszont, talán az önkéntes nyugdíjpénztár kifizetés a legösszetettebb.

Jövedelmezőbbé válnak a nyugdíjcélú megtakarítások
Jelentős változás történik a nyugdíjcélú megtakarítási piacon, ugyanis a BÉT-en keresztül elérhetővé válnak forintban vásárolható ETF-ek.

három fajta nyugdíjcélú megtakarítás közül, talán az önkéntes nyugdíjpénztár kifizetés a legbonyolultabb. Az első 10 évet várakozási időnek nevezzük. Ebben az időszakban az önkéntes nyugdíjpénztár kifizetés nem lehetséges, vagyis nem nyúlhatunk a megtakarításunkhoz. (Kivéve nyugdíjba vonuláskor, de akkor is adóköteles: 15% SZJA.)

Az önkéntes nyugdíjpénztári számlán a megtakarítás alapvetően két részből áll. Az egyik maga a tőke, mely tartalmazza az addigi befizetéseket, a másik pedig a tőke befektetéséből származó nettó hozam. 10 év után mind a tőkéről, mind pedig a hozamokról a rendelkezel, akkor is, ha még nem vonultál nyugdíjba. De ne feledd, ha nyugdíj előtt szeretnéd az önkéntes nyugdíjpénztár kifizetés teljesítését, akkor vannak bizonyos kötelezettségeid.

Az önkéntes nyugdíjpénztár kifizetés esetén, két lehetőség közül lehet választani, a 10 év várakozási idő letelte után:

  1. Továbbra is pénztártagok maradunk, s az önkéntes nyugdíjpénztári teljes megtakarításból:
    1. csak a hozam kifizetését kérjük,
    2. egy nagyobb összeg, kifizetését kérjük, ami maximum a teljes megtakarításod 90%-a lehet, amely tartalmazza az adómentesen felvehető hozamot, de az e feletti tőkerész viszont SZJA és EHO köteles,
    3. egyösszegű kifizetést kérünk, de a tagságodat továbbra is fenntartod.
  2. Megszüntetjük az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot, s a számlán lévő teljes megtakarítás:
    1. egyösszegű kifizetését kérjük.

A 2007. december 31.-ig teljesített befizetésekből keletkező önkéntes nyugdíjpénztári kifizetés esetére más szabályok az irányadóak.

Az önkéntes pénztári számlán 2007.12.31-ig jóváírt tőkéből történő kifizetés esetén az adóköteles bevétel mértékét a várakozási idő kezdete óta eltelt évek száma határozza meg. Ennek mértéke az alábbi táblázatban láható:

(Forrás: www.mkbnyp.hu)

(Forrás: www.mkbnyp.hu)

A várakozási idő leteltét követő 10. évet (20 év tagsági viszony) követően kifizetett bevételt a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni. Tehát a 2007. december 31-ig teljesített befizetésekből keletkező tőkerész, a belépést követő 21. évben már adómentesen felvehető.

piacesprofit.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Műanyag darabokat találtak mini csokoládékockákban

2017. november 07. 12:12
Dán előállítású, marcipánnal töltött csokoládéban talált műanyag darabot egy dán fogyasztó.A RASFF rendszeren érkezett információk szerint a termékekből nyolc EU-s tagállamba (köztük Magyarországra is) és hat 6 EU-n kívüli országba szállítottak. A NÉBIH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott csokoládéból ne fogyasszanak, illetve ne adják gyermekeiknek.

Mi vár ránk idén? Étel- és ital trendek 2017

2017. március 10. 08:46
Minden évben nagy érdeklődéssel várom a MINTEL fogyasztói megkérdezések, termékbevezetések és szakértői vélemények alapján összeállított éppen aktuális élelmiszer-fogyasztási trend előrejelzéseit, majd lelkesen várom a jóslatban szereplő termékek megjelenését.