Hogyan lehet felmondani munkahelyen, ha a főnököt előzetes letartóztatásba helyezték?

2022. április 13. 08:36
A fiam főnökét előzetes letartózásba helyezték. Nem kapott fizetést, szeretne eljönni másik munkahelyet keresni, de nem tud felmondani sem. Mit tehet ilyenkor? El tud e helyezkedni papírok nélkül?
Hogyan lehet felmondani munkahelyen, ha a főnököt előzetes letartóztatásba helyezték?

A fiának azonnali hatályú felmondásra van joga, hiszen a munkáltató a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte a munkabér meg nem fizetésével.
Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül érvényesítheti. Az egyoldalú jognyilatkozat a címzettel való közléssel válik hatályossá.
Jelen esetben a munkáltatói jogkört gyakorló személy székhelyére/lakóhelyére javaslom tértivevény külön szolgáltatással megküldeni írásban az azonnali hatályú felmondást. A fia kilépő papírok nélkül is létesíthet új munkaviszonyt. Az adminisztrációs folyamatokat megnehezíti, de ettől függetlenül létesíthet új jogviszonyt, nem feltétele az új munkaviszonynak a kilépő papírok megléte.

Ugyan a kérdés erre nem irányult, de a meg nem fizetett munkabért a fia jogosult követelni. Munkaügyi pert indíthat a munkavállaló lakóhelye vagy a munkáltató székhelye szerint illetékes Törvényszéken.

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Ők a legvonzóbb magyarországi munkáltatók

2022. május 03. 11:02
2022-ben a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató, a második helyen a Samsung végzett, a harmadik helyet pedig a Mercedes-Benz szerezte meg a Randstad Awardon. Az elmúlt évekhez hasonlóan az IT-szektor a legvonzóbb a hazai munkavállalók számára. A vonzó fizetés és a munkahelyi légkör továbbra is a legfontosabb szempontok között a munkahelyválasztáskor. A munkavállalók 30%-a váltana.

Új vezetők és új belépők számára kulcs lehet a mentorálás

2021. szeptember 30. 12:42
A második női elsőszámú vezető a cégénél, illetve egyike a három magyar női vezetőnek a HVG Top 50-es vállalati listáján. Istenesné Solti Andreával, a Shell Hungary zRt. és a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) elnökével az immár negyedik alkalommal zajló, női vezetőket támogató Nemzetközi X Mentor Programról beszélgettünk, melynek ő a gazdája. A program idén Mentor Oscar Díjat kapott.