Hogyan válasszunk üzemorvost?

2020. július 02. 07:50
A koronavírus-járvány elleni céges védekezésben is részt vettek több munkáltatónál. A dolgozók a felvételkor találkoznak vele, esetleg céges egészségnapokon tűnnek fel vagy ha baj van, a mindennapokban láthatatlanok. Ők az üzemorvosok. Közel háromezren vannak. Mit kínálnak, mennyiért, a cégek mi alapján válasszanak?
Hogyan válasszunk üzemorvost?

kalmazottja van. (Ld: 89/1995. (VII. 14.) kormányrendelet. Így tehát mindenképp kell a vállalatoknak valamilyen szolgáltató céget választania ebből a célból.

Jó kommunikáció, gyorsaság, rendelkezésre állás
Ám arról, hogy kit talál a legmegfelelőbb partnernek, arról mindenki szabadon dönthet. Az 1992-ben alapított, jelenleg 300 főnek munkát adó Cserpes Sajtműhely tulajdonosa, Cserpes István például a partnercég szimpatikus, rokonszenves kommunikációs stílusa miatt is döntött épp az üzemorvosuk mellett. ”Nem tagadom, mi magunk is akkor kezdtünk el komolyabban a témával foglalkozni, amikortól minden cég számára kötelező lett és ki kellett választanunk a legalkalmasabbat a feladatra. A döntésemben a kollégáktól kapott személyes ajánlás mellett a részünkre felkínált, igen korrekt ár és a jó kommunikáció is szerepet játszott. Alapesetben sajnos gyakran az orvos az ”úr” az orvos-beteg kapcsolatban és ezt éreztetik is. Ezzel szemben a mi üzemorvosunk nagyon jól kezeli ezt a helyzetet.”

 

Cserpes István: Üzemorvosunknak komoly érdeme volt a koronavírus elleni intézkedések kidolgozásábanCserpes István: Üzemorvosunknak komoly érdeme volt a koronavírus elleni intézkedések kidolgozásában

 


A tulajdonos szerint további érvek egy jó üzemorvosnál mellett például a rugalmasság, de a gyorsaság is. Továbbá a koronavírus elleni védekezés se lett volna elképzelhető nélküle. ”Kedvező, hogy igény esetén azonnal a rendelkezésre áll és házhoz megy.
A kollégák harmada Budapesten dolgozik, így miattuk is nagyon előnyös ez a hozzáállás. A koronavírus-járvány veszélyhelyzeti időszakában a menedzsmenttel karöltve a járványvédelmi intézkedéseink kidolgozásában is komoly érdeme van. Az ő iránymutatása alapján alakítottunk ki a kollégák számára állandó A-B csoportokat és a műszakváltások idejére 1 órás idősávokat, hogy a fertőzésveszély elkerülése miatt a csoportok ne érintkezzenek egymással. De a higiéniai útmutatásokat, a közösségi terek, az ajtókilincsek, a lépcsők fertőtlenítését is.”

A fentieken túl az üzemorvosok feladatai közé tartozik az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok elvégzése is. ”A vendéglátásban dolgozókat tüdőszűrésre küldjük és kiállítjuk az egészségügyi kiskönyvet. Pékség,-vagy épp fűrészüzemekben például a zajos környezet okán hallásvizsgálatot végzünk a kockázatértékelés függvényében.

Daganat helyett fejfájás: egyénileg is konzultál a munkavállalókkal az üzemorvos
Ráadásul még egy irodistánál is indokolt lehet például a szemészeti vagy a kardiológiai vizsgálat”- ezt már a több mint 20 éve praktizáló házi, -és üzemorvos, Dr. Cseke Csaba, a Mediswiss Egészségcentrum ügyvezetője jegyzi meg, azt is hozzátéve: bár a legtöbb üzemorvosi praxis szolgáltatói tevékenysége jócskán túlmutat a kötelező alapvizsgálatokon, a vállalatok 70%-a sok esetben még megelégszik ezekkel is. Persze üdítő kivételekkel is találkozik. ”Volt rá példa, hogy egy 10 fős vállalkozás rendelt komplett egészségügyi kampányt -személyes konzultációkkal, prevencióval, életmód-tanácsadással, szűrővizsgálatokkal, egyénre szabott egészségügyi útmutatásokkal - az összes dolgozója számára. Nagyvállalati környezetben ezt jellemzően a management részére kérik.” Egy szélesebb körű konzultáció egyébként a dolgozók közérzete miatt is hasznos lehet. ”Volt rá példa, hogy egy hölgy a daganatoktól rettegett a sok fejfájás miatt. Aztán kiderült, hogy nincs semmi komolyabb probléma. Mindössze egy új szemüvegre van szüksége.”

A piacon található egészségügyi szolgáltatók egyébként átlagosan 6-12 ezer Ft/fő/év díjat számítanak fel az üzemorvos-alapszolgáltatásokért. Dr. Cseke Csaba szerint azonban érdemes nagyobb csomagokban gondolkodni: így maximum 300-500 forinttal magasabb éves díjért/fő már széles körű, több hozzáadott értéket képviselő, szinte minden lényeges egészségügyi problémára kiterjedő kampányok érhetők el a vállalatok számára.

Adatszolgáltatási kötelezettség: az adminisztráció a HR dolga
A Magyar Orvosi Kamara összesítése alapján Magyarországon jelenleg 1566 üzemorvosi szolgáltatást nyújtó cég működik és 2636 üzemorvos praktizál. Az üzemorvosi szolgálatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés-és Foglalkozás Egészségügyi Főosztálya felé tartoznak adatszolgáltatási kötelezettséggel az ellátásokról/munkaalkalmassági vizsgálatokról. Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára összességében úgy látja: az üzemorvosok kiválóan végzik a feladatukat, tapasztalatai szerint mégis gyakran szűkítik a vizsgálatok körét kizárólag a szakmai alkalmasságra. ”Pedig a munkakörnyezet vizsgálata legalább ennyire a terület sava-borsa.”

Munkavállalók foglalkozás-egészségi besorolása*:
A-osztály A legnagyobb kockázattal járó tevékenységek. Náluk 1000 főként 1 orvos és 1 szakápoló alkalmazása kötelező fő műszakban. Például kohász, bányász, sugárzó anyagokkal dolgozók

B-osztály: Gazdasági tevékenységek fizikai munkaköreit végzik, vagy a munkaidő felét ilyen környezetben töltik el. Náluk 1200 munkavállalónként kell 1 üzemorvost és 1 ápolót biztosítani. Például: építőipar, textilipar, bútoripar, élelmiszer és italgyártás, egészségügyi és szociális ellátás

C-osztály: A nem A - osztályba tartozó ágazat, szakágazat ipari, szolgáltató, kutató, számítástechnikai tevékenység fizikai munkaköreiben dolgozók és azok a nem fizikai dolgozók, akik a munka felét ebben a környezetben töltik. Náluk elég 1500 munkavállalóként a fő műszak idején 1 orvost és 1 ápolót biztosítani

D-osztály: Kulturális, adminisztratív, szervezési, kutatási, oktatási területeken dolgozó. Náluk 2000 főként kell fő műszak idejére 1 orvost és 1 ápolót biztosítani
/* A besorolás határozza meg, hány Ft/fő/év a vállalat/ munkáltató részére az üzemorvosi szolgáltatás díja/

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Mit kaphatnak azok a munkavállalók, akik a szigorítások miatt kénytelenek otthon maradni?

2021. március 12. 07:37
A kormány a koronavírus-járvány alatt hozott eddigi legszigorúbb közegészségügyi célú intézkedése a március 8-ától 22-éig elrendelt általános üzletzárás, továbbá az óvodák és általános iskolák április 7-éig tartó bezárása. Ez az ún. szigorított védekezési intézkedés a juttatások szempontjából két munkavállalói csoportot is érint: azokat, akiknek a munkavégzési helye hétfőtől két hétre bezár, illetve azokat, akiknek március 8-ától egy hónapig azért kell otthon maradni, mert az óvodás, kisiskolás gyermek felügyelete miatt ez szükséges. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédei összefoglalták a legfőbb tudnivalókat.

Ügyeskednek a munkaidővel a home office-ban dolgozók – mit hoz a jövő?

2021. július 15. 13:37
Ahogyan megszoktuk a home office-t, úgy használtuk ki egyre bátrabban a munkaidő közben, sőt, akár egy unalmas online meeting alatt adódó üresjáratokat az ügyintézésre.