Hőhullámok pusztítják az óceánok élővilágát

2019. március 07. 07:46
Elpusztítják a tengeri moszatokat és a korallokat, aggasztó hatással vannak az emberiségre.

A bolygó óceánjait érintő hőhullámok száma erőteljesen megnőtt, a tudósok felfedezték, a tengeri élővilág ugyanúgy pusztul, ahogy a nagy erdőterületek, és azok élővilága. Ez a pusztulás az emberiség számára is nagyon káros, hisz az óceánok érintettek az élelmiszer fogyasztásban, a viharvédelemben és a szén-dioxid atmoszférába történő eltávolításában, valamint az oxigén visszajuttatásában is.

A kutatásokból kiderül, hogy a globális felmelegedés fokozatosan növeli az óceánok átlaghőmérsékletét, de egy új kutatás az óceánhőhullámok olyan elemzésére is kitér, melynél a hőmérséklet szélsőséges értékeket ér el 5 vagy annál több napig, írta a The Guardian.

Workers clean up jetsom in the Yangtse River near the Three Gorges Dam in Yichang, central China's Hubei province on July 21, 2010, as the massive flooding on the Yangtze was expected to pose the biggest test for the world's largest hydroelectric project. Flooding in China that has killed more than 700 people this year is the deadliest in a decade and looks set to worsen as the country gets deeper into typhoon season. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP PHOTO / STR
Több millió tonna műanyag ömlik az óceánokba ebből a tíz folyóból
Egy friss tanulmány szerint évi négymillió tonna folyami műanyaghulladék kerül az óceánokba, és ezek 95 százaléka tíz folyóból érkezik.

A kutatások szerint a hőhullámok egyre gyakoribbak, hosszabbak és súlyosabbak, a hőhullámos napok száma megháromszorozódott az elmúlt néhány évben.

Ahogy nőttek a hőhullámok, eltűntek a moszat erdők, tengerifű rétek és korallzátonyok, pedig ezek az alapfajok roppant fontosak az óceánok életében. Sok más életformának nyújtanak menedéket és táplálékot.

Hőhullám-indukált tűzvészetek vannak, amelyek hatalmas erdőterületeket pusztítanak el, de ez a víz alatt is megtörténik. A tengeri növények haldoklanak.

– mondta Dan Smale az Egyesült Királyság Plymouth-i Tenger Biológiai Ülésén.

Fotó: Pixabay.com

A hőhullámok növekedésének számszerűsítése mellett a csapat 116 kutatómunkát elemzett nyolc jól tanulmányozott tengeri hőhullámról.

Káros hatással vannak az élőlények széles skálájára, planktontól halakig, emlősöktől tengeri madarakig

– mondta Smale.

Az élővilág egy része mobil, és elméletileg elvándorolhatnak hűvösebb vizekre, de az óceán meleghullámai gyakran nagyobb területeket érnek el gyorsabban, mint  ahogy a halak mozognak.

A kutatók szerint az óceán meleghullámai „jelentős társadalmi-gazdasági és politikai következményekkel járhatnak”, mint például 2012-ben az Atlanti-óceán északnyugati részén, amikor a homárállomány drámai csökkenése feszültségeket teremtett az USA és Kanada határán.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Egymillió hektáros korallzátonyt véd a tengeri park Malajziában
Több mint 50 szigetet is óv az új védett terület.

Hőhullámok a világ minden részén jelen vannak az óceánban. Az óceán lázas, mondta Prof Malin Pinsky, a Rutgers Egyetem professzora.

Ezek az események valószínűleg szélsőségesebbek és gyakoribbak lesznek a jövőben, hacsak nem csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását

– tette hozzá.

Dr. Plagányi Éva a Commonwealth Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO) munkatársa is tűzvészekhez hasonlította az óceán meleghullámait Ausztráliában.

A gyakori meleghullámok tartós hatással lehetnek. A tanulmányok azt mutatják, hogy az eddig rekordnak számító értékek lesznek az új normák

– mondta.

A globális felmelegedés óceánokban okozott hatásait egyéb tudományos tanulmányok sorozata is kimutatta. Az óceáni felmelegedés a Pinsky és munkatársai által közzétett munkák szerint öt régióban, köztük az Északi-tengeren és a Kelet-Kínai-tengeren 15% -kal, máshol 35% -kal csökkentette a fenntartható halfogást.

Plagányi és csapata pedig arra a tényre világítottak rá, hogy az éghajlatváltozás visszaszorítja a déli óceán bálnáinak élőhelyét azáltal, hogy károsítja a krillt, amellyel táplálkoznak. Egyes bálnafajták a kipusztulás szélére kerülhetnek – jósolják a tudósok.

sokszinuvidek.24.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Budapesttől Nepálig sztrájkolnak a diákok a Föld megmentéséért

2019. március 18. 08:14
„Mi értelme van tanulni egy jövőért, amit a klímaváltozás akár teljesen elpusztíthat?”

Erdőtörvény és rendeletei - egységes szerkezetben

2020. november 18. 08:56
A napokban változások történtek az erdészeti joganyagban. Segítségképpen mellékeljük az Erdőtörvény és rendeleteinek Nemzeti Földügyi Központ munkatársai által összeszerkesztett és aktualizált, 2020. november 15-től hatályos verzióját szíves felhasználásra.