Hőségben ezekre figyeljen a munkában

2017. június 22. 09:33
A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres – óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces – pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára, lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya.

Az MTI-hez eljuttatott felhívásban az NGM kiemelte: a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban, 11-15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak. 

Azt tanácsolják, hogy a dolgozók lehetőleg könnyű, világos színű és lazán viselhető ruhában végezzék feladataikat, igyanak sok vizet még akkor is, ha nem szomjasak, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását.

A zárt munkahelyeken a légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságát a megszokottnál gyakrabban kell ellenőrizni, tisztítani, fertőtleníteni – hívják fel a figyelmet. 

A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzéseken a hőségriasztások idején a fokozottabb megterhelésnek kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére.

Az NGM közölte: a munkavédelmi főosztály által működtetett Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálat tájékoztatást nyújt az ingyen hívható 06 80 204 292 zöldszámon, e-mailben pedig a munkavedelem-info@ngm.gov.hu címen lehet információt kérni.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Támogatják a mezőgazdasági diákmunkát is

2018. június 05. 09:18
A Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot, hárommilliárd forintból, ennek keretében a 16-25 éves korú diákok kaphatnak munkalehetőséget – nyilatkozta az MTI-nek Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta, a programban új elemként jelenik meg, hogy ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

2017. augusztus 31. 09:14
 
Segédletet állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vendéglátó vállalkozók részére arról, hogy miként tájékoztassák vendégeiket a felszolgált ételek allergén összetevőiről. Az iránymutató dokumentum a kötelezően betartandó jogszabályi előírások mellett hasznos, gyakorlatias tanácsokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a vendéglátók pontos, szakszerű információkkal segíthessék a fogyasztók tudatos és felelős ételválasztását.