Hungarikum Díjátadó Gálát rendeznek december 8-án Kecskeméten

2023. november 14. 14:30
Hungarikum Díjátadó Gálát tartanak december 8-án a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a rendezvényen 11 hungarikum kapja meg a tanúsító védjegyet – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a testület keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Jelenleg 89 hungarikumot tartanak nyilván, de ezek egy része még nem kapta meg a díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudták átadni az elismeréseket – jelezte.
Hungarikum Díjátadó Gálát rendeznek december 8-án Kecskeméten
Lezsák Sándor kiemelte, hogy a hungarikum mozgalom erős. Felidézte, hogy ezen a héten a lakiteleki filmszemlén Kárpát-medencei hungarikumokat, helyi értékeket ismertető filmeket mutatnak be, a beérkezett alkotások közül a legjobbakat előzsűri választotta ki. A szemlére nemcsak hivatásos és amatőr filmesek, illetve helyi közösségek, hanem diákok is jelentkeztek mobiltelefonnal készített rövidfilmekkel – tette hozzá.
A hungarikumokat mutatja be a közmédia vasárnap | Hungarikumok Gyűjteménye  - Magyar Értéktár
Lezsák Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy újra meghirdették a Kárpát-medencei általános és középiskolások hungarikum vetélkedőjét, a csapatok évfolyamonként, 2024. február és május között versenyeznek majd.
Hungarikum (jog) – Wikipédia
V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja hangsúlyozta, hogy a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékek a magyarság karakterjegyeit, sajátosságait sűrítik össze.
Öt új hungarikum - TUDOMÁNYPLÁZA - Mi, magyarok
A díjátadó gálán a figyelem a hungarikumokra, a kiemelkedő értékekre irányul, illetve a magyarokra, mert ezeken keresztül próbáljuk megrajzolni a magyarság identitását; így ez a magyarság ünnepe, büszkék lehetünk ezekre az értékekre – fogalmazott a miniszterelnöki biztos.
Hungarikumok a tudományban és a hétköznapokban | Eseménynaptár | MTA
Antal Andrea, az Agrárminisztérium Hungarikum főosztályának vezetője, a Hungarikum Bizottság titkára elmondta: a decemberi gálán a dobostorta, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a szőregi rózsatő, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében és a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés kapja meg a hungarikum oklevelet.
 
forrás:agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

MINDEN MAGYARORSZÁGRA ÉRKEZŐ UKRÁN GABONASZÁLLÍTMÁNY ÚTJÁT ELLENŐRZIK

2023. április 18. 09:09
Minden, Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon - mondta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára keddre virradó éjjel a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, ahol tájékozódott a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról.

Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig

2023. január 27. 17:50
Idén kettő dolgot nem lehet csinálni a mezőgazdaságban: megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.
 
Erről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt az AGROmashEXPO keretében szervezett szántóföldi szakmai napon. Mint mondta, az egységes kérelem beadásához tartalmilag már nagyrészt összeálltak a szükséges rendeletek, amelyek márciusban fognak megjelenni. A szakmai tartalom azonban már előbb, február elején megismerhető lesz.
 
Egy rendeletben jelennek majd meg az alaptámogatás (BISS), a visszaosztó támogatás (CRISS) részletei és az átmeneti nemzeti támogatások alapelvei.