Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása

2024. február 08. 14:37
Elkészült az új állandó kiállítás és befejeződött az épület renoválása az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban.
Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása
Az intézmény csaknem 97 millió forintot nyert el az új állandó tárlat kialakítására a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának pályázatán. Az összegből egy újragondolt, korszerűsített és informatikai eszközökkel kiegészített állandó kiállítást alakítottak ki a csaknem 20 éve létrehozott helyett.
 
Józó Tamásné igazgató elmondta, hogy teljesen új, eddig nem látott tárgyakkal mutatják be Orosháza történelmét.
 
A régészeti rész időszámításunk előtt 6000-től indul, és 1711-ig követi a település életét.
 
A helytörténeti rész 1744-gyel kezdődik, amikor Zomba környékéről betelepítették a város mai lakosainak elődeit. Itt a szocializmus időszakáig alakították ki a kiállítást.
 
A néprajzi részen pedig arra összpontosítanak, hogy milyen, a Dunántúlról hozott hagyományokat őriztek meg a helyiek, miben különbözik például az orosházi konyha a békésitől, milyen volt régen az élet Orosházán, és milyen mesterségek léteztek a környéken.
 
Az emeleti részen pedig létrehozták a dél-alföldi város egyik leghíresebb mesterembere, Thék Endre asztalos emlékszobáját.
Thék Endre munkássága – Orosháza Települési Értéktár
Józó Tamásné kiemelte, hogy a bő másfél éves zárvatartás alatt Nekem, értem, velem elnevezéssel kampányt hirdettek, amelyhez sokan csatlakoztak: tárgyakat vagy azok digitális másolatait ajánlották fel a múzeumnak. Ezekből az – Orosháza múltját idéző – eszközökből az újranyitással egy időben egy időszaki tárlatot rendeztek be.
 
A kormányzati támogatás mellett az önkormányzat saját forrásából renoválták a múzeum homlokzatát és tetőszerkezetét is.  Az új tárlat szakmai megnyitóját tartották, a közönség január 27-étől látogathatja kiállítást.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Tar, a Zagyva-völgy kicsinyke települése mesés látnivalókkal

2023. augusztus 23. 15:48
A kanyargós Zagyva, a 789 méteres Ágasvár, a Mátra nyugati lejtőire jellemző harmonikus hegyoldalak körében, festői környezetben fekszik Tar.
Első írásos említése 1265-ből való: ekkor a Rátóti nemzetség birtoka. A Rátót nembeliek Kálmán király feleségének kísérőjeként kerültek Magyarországra, s a Zagyva vidékére is.

Szerzetesi cellákat alakítottak át szállodai szobákká Sopronbánfalván

2024. január 23. 16:00
A Sopronhoz tartozó, hegyek közé ékelődő Sopronbánfalván, a templom falához épült kolostorban különleges világba csöppenünk. Az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobás szállodai szobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a mai kor igényeit is kielégítve.