Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása

2024. február 08. 14:37
Elkészült az új állandó kiállítás és befejeződött az épület renoválása az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban.
Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása
Az intézmény csaknem 97 millió forintot nyert el az új állandó tárlat kialakítására a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának pályázatán. Az összegből egy újragondolt, korszerűsített és informatikai eszközökkel kiegészített állandó kiállítást alakítottak ki a csaknem 20 éve létrehozott helyett.
 
Józó Tamásné igazgató elmondta, hogy teljesen új, eddig nem látott tárgyakkal mutatják be Orosháza történelmét.
 
A régészeti rész időszámításunk előtt 6000-től indul, és 1711-ig követi a település életét.
 
A helytörténeti rész 1744-gyel kezdődik, amikor Zomba környékéről betelepítették a város mai lakosainak elődeit. Itt a szocializmus időszakáig alakították ki a kiállítást.
 
A néprajzi részen pedig arra összpontosítanak, hogy milyen, a Dunántúlról hozott hagyományokat őriztek meg a helyiek, miben különbözik például az orosházi konyha a békésitől, milyen volt régen az élet Orosházán, és milyen mesterségek léteztek a környéken.
 
Az emeleti részen pedig létrehozták a dél-alföldi város egyik leghíresebb mesterembere, Thék Endre asztalos emlékszobáját.
Thék Endre munkássága – Orosháza Települési Értéktár
Józó Tamásné kiemelte, hogy a bő másfél éves zárvatartás alatt Nekem, értem, velem elnevezéssel kampányt hirdettek, amelyhez sokan csatlakoztak: tárgyakat vagy azok digitális másolatait ajánlották fel a múzeumnak. Ezekből az – Orosháza múltját idéző – eszközökből az újranyitással egy időben egy időszaki tárlatot rendeztek be.
 
A kormányzati támogatás mellett az önkormányzat saját forrásából renoválták a múzeum homlokzatát és tetőszerkezetét is.  Az új tárlat szakmai megnyitóját tartották, a közönség január 27-étől látogathatja kiállítást.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Magyarország vár: Mire jó a Kneipp-kúra?

2022. december 16. 11:32
Nagyszüleink, amikor megbetegedtek, hideg-meleg vizes lábfürdőt vettek. Aligha tudták, hogy éppen Kneipp-kúrán vannak!
A Kneipp-kúra történetét kezdhetnénk úgy is, akár egy mesét. Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szegény bajor házaspár, akinek fia született. A kis Sebastian Kneipp okos volt, így eljutott odáig, hogy elvégezte a teológiát. Ám mire pappá szentelték, a sok nélkülözésbe belebetegedett, a 19. század halálos kórja, a tbc támadta meg a tüdejét. Már lemondtak róla, amikor kezébe került egy könyv a hideg víz gyógyító erejéről. Minden nap megmártózott a Duna jeges vizében, és láss csodát, meggyógyult!

Rómából 2 óra 45 perc alatt száguld Milánóba az új expresszvonat

2023. február 17. 11:41
Az olasz állami vasúttársaság új nagysebességű vonatjáratot indított, amely 2 óra és 45 perc alatt köti össze Rómát és Milánót. Az eddigi leggyorsabb csatlakozás 2 óra 59 perc volt, így az új expresszvonat lesz a leggyorsabb összeköttetés a két nagyváros között.
A többi olasz szuperexpresszhez hasonlóan Frecciarossa márkanév alatt közlekedő közvetlen járatok elkerülik mindkét város főpályaudvarát, a vonatok Rómában a Tiburtina, Milánóban pedig a Rogerodo állomásokról indulnak. A nagyvárosok külső részein található két vasútállomásról tömegközlekedéssel könnyen elérhető mind Milánó, mind Róma központi része.