Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása

2024. február 08. 14:37
Elkészült az új állandó kiállítás és befejeződött az épület renoválása az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban.
Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása
Az intézmény csaknem 97 millió forintot nyert el az új állandó tárlat kialakítására a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának pályázatán. Az összegből egy újragondolt, korszerűsített és informatikai eszközökkel kiegészített állandó kiállítást alakítottak ki a csaknem 20 éve létrehozott helyett.
 
Józó Tamásné igazgató elmondta, hogy teljesen új, eddig nem látott tárgyakkal mutatják be Orosháza történelmét.
 
A régészeti rész időszámításunk előtt 6000-től indul, és 1711-ig követi a település életét.
 
A helytörténeti rész 1744-gyel kezdődik, amikor Zomba környékéről betelepítették a város mai lakosainak elődeit. Itt a szocializmus időszakáig alakították ki a kiállítást.
 
A néprajzi részen pedig arra összpontosítanak, hogy milyen, a Dunántúlról hozott hagyományokat őriztek meg a helyiek, miben különbözik például az orosházi konyha a békésitől, milyen volt régen az élet Orosházán, és milyen mesterségek léteztek a környéken.
 
Az emeleti részen pedig létrehozták a dél-alföldi város egyik leghíresebb mesterembere, Thék Endre asztalos emlékszobáját.
Thék Endre munkássága – Orosháza Települési Értéktár
Józó Tamásné kiemelte, hogy a bő másfél éves zárvatartás alatt Nekem, értem, velem elnevezéssel kampányt hirdettek, amelyhez sokan csatlakoztak: tárgyakat vagy azok digitális másolatait ajánlották fel a múzeumnak. Ezekből az – Orosháza múltját idéző – eszközökből az újranyitással egy időben egy időszaki tárlatot rendeztek be.
 
A kormányzati támogatás mellett az önkormányzat saját forrásából renoválták a múzeum homlokzatát és tetőszerkezetét is.  Az új tárlat szakmai megnyitóját tartották, a közönség január 27-étől látogathatja kiállítást.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Emelik az idegenforgalmi adót Rómában

2023. július 31. 12:47
Csaknem egy évtized után nő az idegenforgalmi adó mértéke az olasz fővárosban.
 
A 2014 óta változatlan idegenforgalmi adó emeléséről határozott Róma városának képviselő-testülete – írja a tourism-review.com.

Hétvégén betekinthetünk a Gyermekvasút kulisszái mögé

2024. január 19. 16:08
Január 21-én vasárnap nyílt napot tart a Gyermekvasút a széchenyihegyi végállomáson. 10 és 16 óra között várják színes programokkal a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket. A vasútvonal felső szakaszán egész nap nosztalgiavonatok is közlekednek.