Húsz éves a CSEBER (Csomagoló Eszköz BEgyűjtési Rendszer)

2023. november 09. 13:48
A CSEBER NONPROFIT Kft. 2023-ban ünnepli megalapításának 20. évfordulóját. Minden kerek évforduló egy fontos mérföldkő, ezért érdemes egy kis időt szánnunk a visszatekintésre, az ünneplésre és a jövő célkitűzésire.
 
A CSEBER 2023. november 9-én megtartotta a 7. CSEBER FENNTARTHATÓSÁGI KONFERENCIA elnevezésű rendezvényét, melyre meghívást kaptak a növényvédő szeres göngyöleg visszagyűjtésben érintett szereplők.
Húsz éves a CSEBER (Csomagoló Eszköz BEgyűjtési Rendszer)
Az ünnepi rendezvényt Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Elnöke nyitotta meg, ezzel is támogatva a visszagyűjtés ügyét és a CSEBER-t, a NAK hivatalos együttműködő partnerét.
 
Az előadók között elsőként Runtág Tivadar, a MOHU MOL Zrt. műanyag és gumiabroncs hulladék anyagáram igazgatója tartotta meg előadását. A hulladékkoncesszió elindulása -2023. július 1.- óta a MOHU MOL Zrt. fontos szerepet tölt be a CSEBER-es visszagyűjtési rendszer működésében. A koncesszió első negyedévének (2023 Q3) tapasztalatairól és a MOHU MOL Zrt. hosszútávú terveiről hallhattunk friss információkat.
 
A Növényvédelmi Szövetség képviseletében Görög Róbert ügyvezető, a NAK képviseletében Balázs Viktor szántóföldi szakértő előadásait hallgathattuk meg. A CSEBER egy éve írta alá a Növényorvosi Kamarával együttműködési megállapodását, Hunyadi István a Kamara Elnöke rövid helyzetképet adott a növényorvosi szakma szemszögéből.
A professzionális hulladékkezelők képviseletében a Design Kft. és a Palota Környezetvédelmi Kft. előadásait hallgathattuk meg.
 
Ezek után a Syngenta és a Bayer fenntarthatósági projektjeiről kaphattunk tájékoztatást.
 
A rendezvény végén a résztvevők együtt ünnepelték meg a CSEBER elmúlt húsz évi tevékenységének eredményeit, a sikeres együttműködést.
 
A CSEBER (Csomagoló Eszköz BEgyűjtési Rendszer) létrehozásának ötlete és az ötlet megvalósítása Lantos Péter névéhez fűződik. A növényvédő szer gyártók képviselőinek kivételes együttműködésének köszönhetően 2003-ban megalakult az akkori CSEBER KHT., a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek speciális visszagyűjtési rendszere Magyarországon.
 
Szeretnénk megköszönni az elmúlt húsz év eredményeit minden résztvevőnek. Köszönjük a gazdálkodóknak, hogy környezettudatosan gondolkodva szakszerűen kiöblítik a növényvédő szeres flakonokat, kannákat és visszahozzák a CSEBER gyűjtőpontokra. Köszönjük a növényvédő szer és csávázott vetőmag gyártók és forgalmazók támogatását, hiszen ők finanszírozzák a CSEBER rendszer működését.
 
Az elmúlt 20 évben összesen 25 000 tonna növényvédő szerrel szennyezett göngyöleget adtak le a gazdálkodók a CSEBER gyűjtőhelyeken. Professzionális hulladékgazdálkodási partnereink közreműködésével országszerte kamionok ezrei szállították el ezeket a hulladékkezelőkhöz és a végpontokra.
 
A Cseber sokat gondolkodott azon, hogy mivel is lehetne érzékeltetni azt, hogy mekkora mennyiség ez a 25.000.000 kilogramm és az Internet segítségét kérte. Így akadt arra, hogy ez a mennyiség 250 kék bálna testtömegével egyezik meg. A kék bálna, akit az óceánok királyának is neveznek átlagosan 100 tonna (a legnagyobb ismert példánya 190 tonnát nyomott). A kék bálna a Föld valaha élt – és szerencsére ma is élő legnagyobb állata.
 
Az ENSZ tagállamok által összeállított fenntartható fejlődési célokat (17 cél) szem előtt tartva szeretnék az évfordulónk alkalmából külön is ráirányítani a figyelmet a 17. célra: „Partnerség a célok elérésért”
 
Mind a CSEBER egykori megalakulásának története, mind az elmúlt húsz év tapasztalatai bebizonyították a számukra, hogy mennyire fontos a partneri kapcsolatok kiépítése és ápolása.
 
A CSEBER együttműködő partnerei a Magyar Növényvédelmi Szövetség, (NSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (MNMNK) a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség. További támogatóik a MAGOSZ és a FRUITVeB. Az Agrárminisztérium és a NÉBIH képviselőivel is kiváló munkakapcsolatot ápolnak. Tagjai számos szakmai szervezetnek: KSZGYSZ, CSAOSZ, MVSZ, BCSDH.
 
Európa-szerte kapcsolatban állnak a hozzájuk hasonló gyűjtőszervezetekkel és tagjai a CropLife Europe Container Management munkacsoportjának.
 
A CSEBER tulajdonosai és a gyűjtési rendszer minden résztvevője; partnereik, gyűjtőhelyeik, professzionális hulladékgazdálkodási partnereik, az agár-média munkatársai és a gazdálkodók mind hozzájárultak az elmúlt húsz év sikereihez. Köszönik minden szereplőnek a közös munkát és az elkövetkező években is számítanak az együttműködésre!
 
A CSEBER jövőbeni célkitűzései között a legfontosabbak a visszagyűjtési arány minél nagyobb növelése, és a műanyag újrahasznosítás arányának további emelése. Szeretnék tovább ápolni és kibővíteni partneri kapcsolataikat, fejleszteni kivételes együttműködésüket a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel és tovább folytatni környezettudatos szemléletformálási tevékenységüket a mindannyiunk számára fontos környezetvédelmi célok elérése érdekében.
 
Fenyvesi Rita, Cseber Nonprofit Kft.
 
A CSEBER térképes kereső alkalmazását itt megtalálja 
 
forrás: agrotrend.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi sajtótájékoztató, Kormányinfó

2022. december 21. 12:21
Orbán Viktor miniszterelnök a mai Kormányinfó vendége, értékelte az elmúlt évet, stratégiai képet vázolt fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszolt. 

Három folyó ölelésében: Panyolium Manufaktúra

2023. július 17. 16:24
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy térség, ahol három folyó ölelésében bőséges termést adtak az ártéri dzsungelgyümölcsösök. Nemtudom szilva, cigánymeggy, vilmoskörte, milotai dió adták a zamatosabbnál zamatosabb ízű gyümölcsöt, csakhogy hiába. Azt ugyanis értékesíteni évről-évre nehezebben tudták az itt élők, köztük Móruczék is. Látta ezt István, a család legifjabb tagja, és úgy döntött, hogy lesz, ahogy lesz, de ő ezen változtatni fog. Jó szerencséjére társra is lelt a hatalmas feladathoz, aki a nagyvárost hátra hagyva költözött ide, Panyolára.