Húszezer hektáron van víz alatt az őszi búza

2016. február 26. 07:56
Belvíz helyzetről kérdezték - A gazdák vetési kárai -
2 perces interjú: Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke 

– Mekkora kárt okoz a gazdáknak a belvízhelyzet?

– A mintegy nyolcvanezer hektár belvízzel elöntött terület hozzávetőleg fele gyep és legelő, és húszezer hektár búzatábla van víz alatt. Az őszi búza két-három napot bír ki a víz alatt, azt követően tönkremegy. Az országos vetésterület szempontjából elhanyagolható a húszezer hektár, az érintett gazdálkodóknak azonban hatalmas veszteség.

– Késhetnek a tavaszi vetési munkák?

– A vetési munkákat legkésőbb április közepén kell elkezdeni, bízunk benne, hogy addig csökken 
az elöntött terület nagysága, mivel jelenleg nem lehet rámenni a földekre a gépekkel. Amennyiben a következő napokban nem esik több csapadék, a napsütéses, szeles, enyhe idő hatására a belvízhelyzet hamarosan rendeződhet. Az előrejelzések biztatók.

– Hogyan tudják kezelni a helyzetet a gazdák?

– A szivattyúk folyamatosan mennek, a vízelvezető árkok, csatornák kapacitása azonban ehhez már kevés.

– Ezek az árkok milyen állapotban vannak?

– Folyamatosan karbantartják ezeket. A dűlőutak melletti árkok már megteltek, azokon a helyeken, elsősorban az Aföldön nem tudják hova elvezetni a vizet, ahol nincs folyó.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Kulcsszerepben a mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták

2016. július 20. 07:50
Kiváló minőségű magyar élelmiszerekhez jussanak a hazai fogyasztók és a külföldi árupiacok minél szélesebb spektrumában árusítsanak magyar termékeket” – ezen missziónk megvalósítása elképzelhetetlen lenne a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányítása alatt álló szakdiplomata hálózat áldozatos munkája nélkül – közölte Tóth Katalin, az FM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az agrár - és környezetügyi attasék hagyományos éves beszámolója alkalmából megtartott szakmai rendezvényen.

A nemzeti önbecsülés győzelemre segítése

2017. május 25. 08:37
Az Országgyűlés által 2012-ben elfogadott, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénnyel a nemzeti kishitűség és a nemzeti önbecsülés történelmi viadalában az utóbbi győzelmét szerették volna elősegíteni - jelentette ki Kövér László házelnök szerdán az Országházban tartott Hungarikumok Klubja rendezvényen.