Húszezer hektáron van víz alatt az őszi búza

2016. február 26. 07:56
Belvíz helyzetről kérdezték - A gazdák vetési kárai -
2 perces interjú: Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke 

– Mekkora kárt okoz a gazdáknak a belvízhelyzet?

– A mintegy nyolcvanezer hektár belvízzel elöntött terület hozzávetőleg fele gyep és legelő, és húszezer hektár búzatábla van víz alatt. Az őszi búza két-három napot bír ki a víz alatt, azt követően tönkremegy. Az országos vetésterület szempontjából elhanyagolható a húszezer hektár, az érintett gazdálkodóknak azonban hatalmas veszteség.

– Késhetnek a tavaszi vetési munkák?

– A vetési munkákat legkésőbb április közepén kell elkezdeni, bízunk benne, hogy addig csökken 
az elöntött terület nagysága, mivel jelenleg nem lehet rámenni a földekre a gépekkel. Amennyiben a következő napokban nem esik több csapadék, a napsütéses, szeles, enyhe idő hatására a belvízhelyzet hamarosan rendeződhet. Az előrejelzések biztatók.

– Hogyan tudják kezelni a helyzetet a gazdák?

– A szivattyúk folyamatosan mennek, a vízelvezető árkok, csatornák kapacitása azonban ehhez már kevés.

– Ezek az árkok milyen állapotban vannak?

– Folyamatosan karbantartják ezeket. A dűlőutak melletti árkok már megteltek, azokon a helyeken, elsősorban az Aföldön nem tudják hova elvezetni a vizet, ahol nincs folyó.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Kivonták a forgalomból a lengyel szalmonellás tojásokat

2016. október 27. 07:48
Szalmonellával fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett Magyarországra is, az érintett tételeket kivonták a forgalomból. A szakállamtitkár elrendelte a lengyel tojásáruk fokozott vizsgálatát.

Folytatódnak az élelmiszerek esetleges kettős minőségét ellenőrző vizsgálatok

2017. június 01. 08:13
A földművelésügyi miniszter egyes élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát rendelete el annak érdekében, hogy kiderüljön: a nyaranta nagyobb mennyiségben fogyasztott termékeknél létezik-e a kettős mérce. Vagyis az azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek azonos minőségben kaphatók-e itthon és külföldön. A vizsgálat elindulásáról Fazekas Sándor beszélt az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban.