Illegális fakitermelések, fakereskedelem Kárpátalján

2022. január 14. 08:01
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) illegális fakereskedést leplezett le Kárpátalján. Egy huszti és egy szolyvai erdőgazdaság három vezetője ellen indult eljárás. / A Mokrai (Мокра, Perecsenyi járás) erdőgazdálkodás három alkalmazottját 13 vagonnyi fa kivágásának elősegítésével vádolják. / 940 524,08 hrivnya bírságot szabtak ki a nagybereznai erdőgazdaságra.
Illegális fakitermelések, fakereskedelem Kárpátalján

Kárpátalján az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai új tényeket tártak fel a fa illegális értékesítését illetően.

Bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt vádat emeltek a huszti és a szolyvai erdőgazdaság három tisztviselője ellen.

A nyomozás szerint a tisztviselők olyan műveletekben vettek részt, amelyek célja értékes fák illegális kivágása és nagykereskedelmi értékesítése. A gyanúsítottak illegális tevékenysége csaknem 4 millió hrivnya kárt okozott az állami környezetvédelmi alapnak.

Megállapítást nyert, hogy a tisztviselők illegális mechanizmust hoztak létre a nyersanyagok értékesítéséből származó pénz megszerzésére. Illegális tevékenységekbe vonták be az illetékes vállalkozások képviselőit is.

A kereskedők titokban fát szállítottak ki az állami erdészetek területéről, és eladták a helyi kereskedelmi szervezeteknek. Az ügyletek eltitkolása érdekében résztvevőik pontatlan adatokat vezettek be a jelentési dokumentációba. Az ügyben büntetőeljárást indítottak. Még folyik a nyomozás – jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata.


Kárpátalján, a Mokrai (Мокра, Perecsenyi járás) erdőgazdálkodás három alkalmazottját 13 vagonnyi fa kivágásának elősegítésével vádolják.

A Kárpátaljai Megyei Ügyészség sajtószolgálata szerint, a nyomozás során megállapítást nyert, hogy az erdőőrök engedély nélkül elősegítették az erdészet által rájuk bízott területeken az illegális fakitermelést.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy ily módon 677 különböző fajtájú fát vágtak ki, ami 13 tehervonat kocsinak felel meg. Az államnak okozott veszteség 5,3 millió hrivnya.

Az erdész a jogellenes cselekmények tényének eltitkolása érdekében a tervezett ellenőrzési jegyzőkönyvbe pontatlan adatokat írt be, és azt aláírta. Elhangzott, hogy az erdészeti dolgozók a terület ellenőrzésekor – amit valójában nem is végeztek el – nem észleltek illegális fakitermelést.

Ezért az erdészeket súlyos következményekkel járó hivatali gondatlansággal (Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 367. cikkelyének 2. része) gyanúsítják. Az erdész ellen ugyanakkor hatósági okiratok hamisítása (Ukrajna Büntetőtörvénykönyv 366. cikkelyének 1. része) miatt indítottak eljárást. Az ügyben még tart a nyomozás – írta a Mukachevo.net.


940 524,08 hrivnya bírságot állítottak ki a nagybereznai erdőgazdaságra.

Egy 2019-ben tartott ellenőrzés során több szabálysértést is nyilvántartásba vettek náluk: a fakivágás során több fában is kárt tettek, egyesek nem nőttek tovább, az 5 év alatti természetes aljnövényzet nagyban károsodott, illegális fakivágást hajtottak végre, emellett a fakitermelési helyszín tisztítását az előírásokat megsértve végezték el.

Mivel az erdészet semmilyen módon nem reagált az önkéntes kártérítési lehetőségekre, a felügyelőség kénytelen volt pert indítani az ügy kapcsán.

forrás: Kárpátinfo 2022-01-11Kárpátinfo 2021-12-23karpat.in.ua 2021-12-08 / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Jégszállítás zöldítése 13000 fa ültetésével

2022. január 14. 08:04
A Triglav-gleccser Pekingben kampány keretében, amelynek során egy kis jégdarabot juttatnak el a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsáról, a Triglav-hegy gleccseréből a pekingi téli olimpia helyszínére, minden egyes megtett kilométer után fát ültetnek Szlovéniában – közölte a Szlovén Olimpiai Bizottság (OKS) szerdán, hozzátéve, hogy legalább tizenháromezer facsemetéről van szó.

Ellenállóbbak az idősebb erdők az éghajlat változásával szemben

2019. június 18. 07:55
A kutatók több ezer erdőterületet vizsgáltak meg.