Idén is lesz vonatos zarándoklat a csíksomlyói búcsúba

2023. február 24. 16:24
Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba - közölték a szervezők.
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, a zarándoklat egyházi fővédnöke elmondta: minden zarándok azzal a vággyal indul el, hogy találkozzon a szenttel, és amikor hazaér, szeretne a szeretteinek továbbadni valamit a találkozás élményéből.
 
Idén is lesz vonatos zarándoklat a csíksomlyói búcsúba
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a zarándokvonatok lehetőséget adnak a közös imára és a találkozásra. Idén, a háború árnyékában pedig az egymásnak feszülő indulatok oldását is szolgálják ezek a zarándoklatok - tette hozzá.
 
A zarándoklatok úti céljai is fontosak, a csíksomlyói vonatok a lelki élmény mellett a magyar-román kapcsolatokat is javítják, a szintén a Misszió Tours által, a lengyelországi Czestochowába szervezett zarándoklat pedig hitet tesz a lengyel-magyar barátság mellett.
 
Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: idén 10. alkalommal indul a Misszió Toursszal közös szervezésben zarándokvonat a magyarság talán legfontosabb találkozójára. A Boldogasszony és a Misszió vonaton várhatóan 1600-nál is több zarándok utazik majd.
 
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke jelezte, a Rákóczi Szövetség ifjúsági programjainak 2018 óta része a csíksomlyói zarándoklat, az elmúlt években és idén is 300 diákot hívhattak meg a vonatos zarándoklatra. A diákok többsége határon túli katolikus iskolából érkezik, illetve idén is jelentkezhetnek majd a diaszpórában élő középiskolások.
 
Hozzátette, 2022-ben 100 kárpátaljai édesanya is csatlakozhatott a programhoz, hogy közösen imádkozzanak Csíksomlyón a békéért. Csáky Csongor reményét fejezte ki, hogy idén is lesz lehetőség kárpátaljai magyarok részvételére a zarándoklatokon.
 
Budai László, a szervező Misszió Tours ügyvezetője elmondta, vonatos és buszos zarándoklataikra is minden korábbinál nagyobb az érdeklődés.
 
A csíksomlyói zarándokvonatok mellett idén is szerveznek belföldi zarándokvonatokat. Kiemelte a Mátraverebély-Szentkúti zarándokvonatot és jelezte, terveik között szerepel egy zalaegerszegi Mindszenty-zarándokvonat is - tette hozzá Budai László.
 
A Boldogasszony zarándokvonat május 25-én, csütörtökön indul és 28-án ér vissza Budapestre. A Misszió, fekvő- és ülőhelyes kocsikkal közlekedő különvonat 26-án, pénteken délután indul, majd a szombati fogadalmi búcsú után este visszaindul és pünkösdvasárnap reggel érkezik Budapestre. 
 
A boldogasszony vonat lelkivezetője Felföldi László pécsi megyés püspök, a Misszió Zarándokvonat lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes lesz.
 
Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján
Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.
 
Forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Kétnapos programkavalkád a Hortobágyon

2023. március 28. 11:23
Április 22-23-án „Világörökségünk – a Puszta napja” címmel két napos programkavalkáddal várják a Hortobágyra és térségébe érkező látogatókat. Az érdeklődők találkozhatnak a pásztorokkal és jószágaikkal, a Hortobágy természeti kincseivel és belekóstolhatnak a helyi ételekbe is.
 
Hortobágy település központja egyébként hamarosan megújul: a felújítás érinti a vásártér, a Pásztormúzeum és a Körszín épületét is. A kivitelezési munkák miatt idén a Kilenclyukú hídon nem tudnak a jószágok és a pásztorok átvonulni, a Puszta napja rendezvénysorozat viszont rengeteg más élménnyel várja a látogatókat.

Átadták a felújított tiszadobi Andrássy-kastélyt

2023. december 08. 16:12
A teljes rekonstrukción átesett tiszadobi Andrássy-kastélyban két kiállítást alakítottak ki. Az egyik bemutatja a XIX. század végi életmódot, az emeleten pedig idősebb Andrássy Gyulának és ifjabb Andrássy Gyulának állítottak emléket.