Kétnapos programkavalkád a Hortobágyon

2023. március 28. 11:23
Április 22-23-án „Világörökségünk – a Puszta napja” címmel két napos programkavalkáddal várják a Hortobágyra és térségébe érkező látogatókat. Az érdeklődők találkozhatnak a pásztorokkal és jószágaikkal, a Hortobágy természeti kincseivel és belekóstolhatnak a helyi ételekbe is.
 
Hortobágy település központja egyébként hamarosan megújul: a felújítás érinti a vásártér, a Pásztormúzeum és a Körszín épületét is. A kivitelezési munkák miatt idén a Kilenclyukú hídon nem tudnak a jószágok és a pásztorok átvonulni, a Puszta napja rendezvénysorozat viszont rengeteg más élménnyel várja a látogatókat.
Kétnapos programkavalkád a Hortobágyon
Mindkét nap megtekinthető például a Renyhe ménes kihajtása a Máta pusztára és az Anyakanca ménest is megcsodálhatjuk a csikókkal. Az egész napos programok közül a szervezők kiemelték a pusztaprogramot, melyet napi 4 alkalommal rendeznek meg és a kézműves termékek vásárát. Egész hétvégén kóstolhatóak hagyományos bográcsos ételek a Hortobágyi Csárda jóvoltából. A szombati napon ezenkívül csikós -és fogathajtó bemutatók, Barango-LÓ-Kalandtúra is lesz, vasárnap pedig regionális díjugrató versenyt és a fiatal lovak fogathajtó versenyét rendezik meg a Mátai ménesben.
 
A Hortobágy-halastavi Kisvasút is programokkal várja az érdeklődőket. Többek között lesz természetismereti kiállítás és játékok az indítóállomáson, madárgyűrűzési bemutató, óránkénti kisvasútjáratok, madármegfigyelés távcsővel a végállomáson, ingyenes szakvezetéses séták a Bivalyos-tóhoz, egész nap filmvetítések a Halászbárkában és kisvonatos csillagles is. Április 22-én a Föld Napja alkalmából kisvonatozással egybekötött madarásztúra és ízletes halászlé is várja a programra látogatókat.
 
A Hortobágyi Vadaspark csúcsragadozókkal várja az érdeklődőket. Látványetetéssel egybekötött szakvezetéses sétán látogathatnak el a farkas és az aranysakál kifutójához, de többet megtudhatnak a vadlovakról és őstulkokról is a Kárpát-medencében. Akiket a vízi állatok érdekelnek, azok megismerkedhetnek a vízi gerinctelenekkel és halboncolást is megtekinthetnek, de lesz még terepjárós szafari program, kézműves játszóház, „Pusztán kvíz” nyereményjáték. Szombaton a hortobágyi ételek közül a kemencés töltött káposztát is megkóstolhatják a látogatók.
 
A Pusztai Állatpark birkakörmölési bemutatóval, birkanyírással, látványetetéssel várja a vendégeket. Este a Lyridák meteorrajt nézhetjük meg és hullócsillagles is lesz, de ajándék és népművészeti kirakodó vásár, bográcsos ételek, pónilovaglás is várja a látogatókat.
 
A kétnapos program alatt csónaktúrákon is részt vehetnek a Hortobágyra látogatók. A vízitúra és tanösvény átadása után óránként szakvezetéses motorcsónaktúra indul, a Hortobágy tanösvény part menti sétányán pedig madárgyűrűzési bemutató vasárnap pedig kenutúra program is várja az érdeklődőket.
 
A Látogatóközpont előtti téren a Tourinform iroda is kint lesz információs sátorral, de a védjegyes termékekről is többet megtudhatunk itt és a Vadasparkba is jegyet válthatunk. A két nap során a Hortobágyi Csárda Múzeum is ingyenes látogatható, a tárlatvezetések (9:00, 12:30, 13:30 és 14:30) időpontjában.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Szent Márton Újborfesztivál és Libator lesz a hétvégén a szentendrei Skanzenben

2023. november 10. 15:26
Kézműves borászatok boraival, libaételekkel, lámpás felvonulással, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel várja a Szent Márton Újborfesztiválon és Libatoron a szentendrei Skanzen egész hétvégén az érdeklődőket.

Nem biztonságos a 2-3 centiméteres, vékony jégréteg a Balatonon

2024. január 11. 18:25
A Balaton parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég a közlekedésre, valamint a sportolásra is alkalmatlan – hívja fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményében.
A jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadás miatti balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. Helyszíni bírságot szabhatnak ki a szabályszegőkre, és szabálysértési eljárást is indíthatnak ellenük.