Kétnapos programkavalkád a Hortobágyon

2023. március 28. 11:23
Április 22-23-án „Világörökségünk – a Puszta napja” címmel két napos programkavalkáddal várják a Hortobágyra és térségébe érkező látogatókat. Az érdeklődők találkozhatnak a pásztorokkal és jószágaikkal, a Hortobágy természeti kincseivel és belekóstolhatnak a helyi ételekbe is.
 
Hortobágy település központja egyébként hamarosan megújul: a felújítás érinti a vásártér, a Pásztormúzeum és a Körszín épületét is. A kivitelezési munkák miatt idén a Kilenclyukú hídon nem tudnak a jószágok és a pásztorok átvonulni, a Puszta napja rendezvénysorozat viszont rengeteg más élménnyel várja a látogatókat.
Kétnapos programkavalkád a Hortobágyon
Mindkét nap megtekinthető például a Renyhe ménes kihajtása a Máta pusztára és az Anyakanca ménest is megcsodálhatjuk a csikókkal. Az egész napos programok közül a szervezők kiemelték a pusztaprogramot, melyet napi 4 alkalommal rendeznek meg és a kézműves termékek vásárát. Egész hétvégén kóstolhatóak hagyományos bográcsos ételek a Hortobágyi Csárda jóvoltából. A szombati napon ezenkívül csikós -és fogathajtó bemutatók, Barango-LÓ-Kalandtúra is lesz, vasárnap pedig regionális díjugrató versenyt és a fiatal lovak fogathajtó versenyét rendezik meg a Mátai ménesben.
 
A Hortobágy-halastavi Kisvasút is programokkal várja az érdeklődőket. Többek között lesz természetismereti kiállítás és játékok az indítóállomáson, madárgyűrűzési bemutató, óránkénti kisvasútjáratok, madármegfigyelés távcsővel a végállomáson, ingyenes szakvezetéses séták a Bivalyos-tóhoz, egész nap filmvetítések a Halászbárkában és kisvonatos csillagles is. Április 22-én a Föld Napja alkalmából kisvonatozással egybekötött madarásztúra és ízletes halászlé is várja a programra látogatókat.
 
A Hortobágyi Vadaspark csúcsragadozókkal várja az érdeklődőket. Látványetetéssel egybekötött szakvezetéses sétán látogathatnak el a farkas és az aranysakál kifutójához, de többet megtudhatnak a vadlovakról és őstulkokról is a Kárpát-medencében. Akiket a vízi állatok érdekelnek, azok megismerkedhetnek a vízi gerinctelenekkel és halboncolást is megtekinthetnek, de lesz még terepjárós szafari program, kézműves játszóház, „Pusztán kvíz” nyereményjáték. Szombaton a hortobágyi ételek közül a kemencés töltött káposztát is megkóstolhatják a látogatók.
 
A Pusztai Állatpark birkakörmölési bemutatóval, birkanyírással, látványetetéssel várja a vendégeket. Este a Lyridák meteorrajt nézhetjük meg és hullócsillagles is lesz, de ajándék és népművészeti kirakodó vásár, bográcsos ételek, pónilovaglás is várja a látogatókat.
 
A kétnapos program alatt csónaktúrákon is részt vehetnek a Hortobágyra látogatók. A vízitúra és tanösvény átadása után óránként szakvezetéses motorcsónaktúra indul, a Hortobágy tanösvény part menti sétányán pedig madárgyűrűzési bemutató vasárnap pedig kenutúra program is várja az érdeklődőket.
 
A Látogatóközpont előtti téren a Tourinform iroda is kint lesz információs sátorral, de a védjegyes termékekről is többet megtudhatunk itt és a Vadasparkba is jegyet válthatunk. A két nap során a Hortobágyi Csárda Múzeum is ingyenes látogatható, a tárlatvezetések (9:00, 12:30, 13:30 és 14:30) időpontjában.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Újra Flesch Tamás lesz a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke

2022. november 18. 20:43
A Radisson Blu Hotelben tartott tisztújító közgyűlés utolsó napirendi pontjaként az MSZÉSZ tagsága új elnököt, két alelnököt és felügyelőbizottságot választott.
 
Az elmúlt hetekben lezajlott szállodaszövetségi régióüléseken mind a hét régió és a választmány is egyöntetűen Flesch Tamást jelölte az MSZÉSZ következő elnökének, amit a szerdai közgyűlésen jelen lévő tagszállodák megerősítettek szavazatukkal, így a leköszönő Baldauf Csaba után, a január 1-jétől kezdődő 2023-2024-es ciklusban ismét ő töltheti be szállodaszövetség elnöki posztját. Flesch Tamás, aki a Continental Group ügyvezetője, 2019. január és 2021. júliusa között már állt a szövetség élén, amelynek munkáját azóta tiszteletbeli elnökként segítette.

Régóta várt fejlesztés valósul meg az M7-esen

2024. március 12. 16:28
Navracsics Tibor fontos fejlesztéseket jelentett be Székesfehérváron. Az M7-es autópályánál fontos felújítás fog megvalósulni a közeljövőben.