Idén tavasszal 500 iskolába költözik be az erdő

2024. március 14. 17:55
Összesen 30 ezer általános iskolás gyermeknek tartanak országszerte 500 köznevelési intézményben tematikus foglalkozásokat az állami és magán erdészeti társaságok erdőpedagógusai – ismertette Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára egy, az „Iskolában az Erdő” programban résztvevő helyszínen, csütörtökön, Budakeszin.
Idén tavasszal 500 iskolába költözik be az erdő
Az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kormányzat nagy hangsúlyt fektet az ország zöld vagyonának a megőrzésére, amelynek a legfontosabb elemei az erdők. Az erdők kezelésével és gyarapításával kapcsolatos szemléletformálás a fenntarthatóságra nevelés egyik fontos eleme, amelyet az erdészeti erdei iskolák módszertanának alkalmazásával, élményalapú tanulás keretében szeretnének minél több fiatal számára hozzáférhetővé tenni az Agrárminisztérium támogatásával zajló "Iskolában az Erdő" program keretében.
Idén tavasszal 500 iskolába költözik be az erdő
Az első erdei iskolát Magyarországon a Pilisi Parkerdő területén alapították, 40 évvel ezelőtt. Azóta az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával közel negyven minősített erdészeti erdei iskolát működtetnek az állami és magán erdészeti társaságok, amelyek évente százezer gyermeket fogadnak programjaikon. Az elmúlt évtizedben az erdei ökoturisztikai infrastruktúra megújulásával összhangban országszerte 1,2 milliárd forintot fordítottak az erdei iskolák oktató- és szállástereinek megújítására, az erdei iskolai eszközrendszer bővítésére – tette hozzá az államtitkár.
 
Az Iskolában az Erdő program célja, hogy az erdőkkel kapcsolatos tudást élményszerűen adja át az általános iskolásoknak. A 6-14 éves diákok széles körű ismereteket szerezhetnek az erdők növény- és állatvilágáról, közelebb kerülhetnek a fenntartható gazdálkodás témaköréhez, valamint betekintést nyerhetnek az erdőket kezelő szakemberek munkájába is. Az erdőpedagógusok játékosan segítik az iskolában zajló környezeti nevelést és ismeretszerzést. A február eleji regisztráció során az összes vármegyéből érkezett érdeklődés, hamar betelt az 500 intézményre vonatkozó keret. A tervek szerint ősszel is lesz folytatás, így további több tízezer diákhoz jutnak majd el az erdőpedagógusok.
SONLINE - Több mint 30 ezer kisdiák vehet részt erdőpedagógiai foglalkozáson
Az Iskolában az Erdő program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával. 
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Kijev a vámok és kvóták végleges feloldását akarja elérni

2024. március 05. 15:51
Szerintük az ukrán agrártermékek nem okoznak kárt az uniós piacnak.
 
Az Európai Uniónak hosszú távú hozzáférést kell biztosítania piacához az ukrán élelmiszergyártók számára ahelyett, hogy mindig csak egy évre hosszabbítják meg az engedélyeket, és így a döntés a politikai helyzet kegyelmére van bízva, sürgette egy magas rangú kijevi illetékes hétfőn – írja a vg.hu.

A Mol megvásárolja a Szarvasi Biogázüzemet

2023. május 26. 14:07
Az üzem évente 12,5 millió köbméter biogázt állít elő.
 
A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról; a hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással – közölte ma a Mol.