Kijev a vámok és kvóták végleges feloldását akarja elérni

2024. március 05. 15:51
Szerintük az ukrán agrártermékek nem okoznak kárt az uniós piacnak.
 
Az Európai Uniónak hosszú távú hozzáférést kell biztosítania piacához az ukrán élelmiszergyártók számára ahelyett, hogy mindig csak egy évre hosszabbítják meg az engedélyeket, és így a döntés a politikai helyzet kegyelmére van bízva, sürgette egy magas rangú kijevi illetékes hétfőn – írja a vg.hu.
Kijev a vámok és kvóták végleges feloldását akarja elérni
Ukrajna szerint az Európai Uniónak hosszú távú hozzáférést kell biztosítania piacához az ukrán élelmiszergyártók számára – fotó: freepik.com
 
"Ukrajna azt akarja, hogy véglegesen feloldják a vámokat és a kvótákat az uniós exportra, vagy legalábbis hosszabbítsák meg három évre azok jelenlegi felfüggesztését" – jelentette ki Markijan Dmitrasevics agrárminiszter-helyettes.
 
„A tervezéshez valami megfelelőbbre van szükségünk" – nyilatkozta a Reutersnek a brüsszeli látogatásán.
 
„Sok erőforrás megy ezekre a tárgyalásokra minden évben. Aztán érkeznek az újabb követelések, újabb tiltakozások az EU-ba és a tagállamokban" – célzott az utóbbi idők gazdatüntetéseire, amelyek végigsöpörtek Európán.
 
 
Mint ismeretes az Európai Bizottság 2022-ben függesztette fel az ukrán agrárimportra kivetett vámokat és kvótákat, nemrég pedig javasolta az intézkedés további meghosszabbítását 2025 júniusáig.
 
Brüsszel azonban most keresi annak a módját, hogy miként könnyítse meg a keleti uniós tagállamok számára az ukrán mezőgazdasági termékek importjának korlátozását, és „vészféket" javasol az olyan kényes termékekre, mint a csirke, tojás és cukor – ez viszont a magyar és európai termelők szerint még így is elfogadhatatlan.
 
Bár az uniós kormányok többsége támogatja a bizottság javaslatát, a brit hírügynökség szerint kérdéses, hogyan reagál az Európai Parlament.
 
Egy illetékes bizottság csütörtökön szavaz a javaslatról, amihez várhatóan jelentős számú módosítást nyújtanak majd be, többek között azon termékek listájának kibővítéséről is,  amelyekre a „vészfék" vonatkozik. Emellett azt tervezik, hogy akkor vetnének ki importvámokat, ha a behozatal meghaladja a 2021-est, vagyis az orosz invázió előttit; a bizottság a 2022-es és 2023-as importhoz viszonyítana.
 
„Ez számunkra nem fog működni" – jelentette ki Dmitrasevics, aki szerint nem okoznak kárt az uniós piacnak az ukrán agrártermékek. Például arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán cukor csak az uniós fogyasztás 3 százalékát teszi ki, és a kiskereskedelmi árak még mindig meghaladják a háború előttit.
 
Hozzátette, hogy Románia külön kérte Ukrajnától a cukorimportot, és Magyarországnak, amely betiltotta az árak kiegyensúlyozása végett, szintén szüksége volt ukrán importra.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A vizes élőhelyek kiemelt védelmet igényelnek

2023. november 29. 14:32
A vizes élőhelyek hazánkban és az egész világon védelmet igényelnek, hiszen a legsérülékenyebb ökoszisztémák közé tartoznak. Ugyanakkor rendkívüli fajgazdagsággal rendelkeznek, jelentőségük pedig az embereknek nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások révén is kiemelkedő – jelentette ki Rácz András, az Debreceni Hidrobiológus Fórum – 2023 konferencián november 24.-én, pénteken.

Kiegészítő támogatást fizet a kormány a gabona felvásárlási árához Lengyelországban

2023. május 12. 13:55
A lengyel alsóház megszavazta azokat a jogszabályi módosításokat, melyek alapján az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt hátrányos helyzetbe került gazdák állami támogatása megemelhető.
 
Üzemanyagköltségek támogatása és agrárvédelmi alap
Az egyik módosítás értelmében literenként 0,26 zlotyval (21,2 forint) 1,46 zlotyra (119 forint) emelnék azt az összeget, amelyet a gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból.