Így alakul át az OKJ a következő tanévtől

2019. november 08. 09:40
A 2020/2021-es tanévtől átalakul a magyar szakképzési rendszer. Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) található alapszakmák száma jelentősen csökken, és tanfolyami formában nem, csak iskolarendszerben lehet majd őket tanulni. A szakgimnáziumok és szakközépiskolák új néven működnek tovább.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, jövőre átalakul az OKJ-s képzési struktúra.

Az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg 770 képzés szerepel, ami az uniós átlag többszöröse. A válaszható szakmák száma 2020. szeptember 1-jétől jelentősen csökkenni fog. A Magyar Közlöny szeptember 30-ai, 162. számában megjelent a 2020-ban életbe lépő, új képzési lista, ami a korábbi OKJ racionalizált, átláthatóbb változata. Ebben már csak 174 alapszakma szerepel. A friss listán több szakmát összevontak, elhagytak, és megjelentek újak is. Az alapszakmákat csak az ötéves, a képzés végén érettségit és technikusi szintű szakképesítést nyújtó technikumban, illetve a hároméves, a képzés végén szakképesítést nyújtó szakképző iskolában, valamint a felnőttek számára iskolai rendszerű felnőttoktatásban lehet majd megszerezni.

„A jelenlegi OKJ elavult. Az Országos Képzési Jegyzékben található oszlopok, számok nem fejeznek ki valós információkat. Javasolni fogjuk a kormánynak, hogy egy úgynevezett szakmajegyzék váltsa fel. Ez a szakmajegyzék a 174 alapszakmát fogja tartalmazni” - nyilatkozta az InfoRádiónak Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Mint elmondta, az új, letisztult szakmalistát az Ágazati Készségtanácsok szakemberinek bevonásával állították össze. Az Ágazati Készségtanácsok feladata, hogy felmérjék, milyen szakemberekre és képzésekre van szükség egy adott területen. Az ő javaslatukra jelent meg az alapszakmák között például az ipari informatikus technikus képzés is, amit a korábbi Oktatási Képzési Jegyzék nem tartalmazott. Pölöskei Gáborné hozzátette: a digitalizáció jegyében az új szakmajegyzék azt is tartalmazni fogja, hogy az egyes alapszakmák milyen digitális kompetenciaszintbe tartoznak. A helyettes államtitkár elmondta, a szakképzés átalakításának részét képezi a tananyag frissítése is, melyhez német, osztrák és svájci mintákat használtak fel.

Új nevet kapnak a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák

2020 szeptemberétől a szakgimnáziumok technikum néven futnak tovább, ami működésükben is jelentős változást hoz majd. A tanulók először egy-egy ágazatra jelentkeznek: az alapozó, ágazati képzés az iskola első két évében történik, ezután választanak szakmát a diákok. Pölöskei Gáborné elmondta, hogy az első két évben nem a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, a tanulók ismerkednek az ágazattal, és inkább a közismereti tantárgyak kerülnek túlsúlyba. A 10. évfolyam után ágazati alapvizsgát tesznek, ezután kezdődik a hároméves duális szakképzés, amibe vállalatokat, cégeket vonnak be, a diákok így valós munkakörnyezetben sajátíthatják el a szakmát. Pölöskei Gáborné szerint a nagyvállalatok kifejezetten nyitottak a duális képzésre, célnak mondta, hogy a kis- és középvállalkozásokat is egyre inkább bevonják a diákok képzésébe. A helyettes államtitkár kiemelte: a gazdasági szereplők szerint nagy a hiány a technikusi szintű munkaerőből. Hozzátette: a technikusi képzés a mérnöki képzés előszobája lehet. A szakgimnáziumokban végzők az ötödik év végén érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet is szereznek. Aki technikumban érettségizik, annak nem kell ötödik érettségi tantárgyat választania, a szakmai vizsga ugyanis beszámít majd az érettségi tantárgyai közé.

A kétkezi szakmákra specializálódott szakközépiskolákat a jövő évtől szakképző iskolának hívják majd, a képzési idő továbbra is három év lesz. A tanulók az első évben az ágazati ismereteket sajátíthatják el, ezután szakmát választanak. A technikumokhoz hasonlóan itt is duális képzésben tanulhatnak szakmát a diákok.

A friss képzési lista az alapképzéseken kívül 73 rész-szakképesítést (például: vágóhídi munkás, gipszkarton szerelő) is tartalmaz, melyeket kizárólag iskolarendszeren kívül, tanfolyami formában lehet megszerezni 100-720 óra képzési idő alatt.

A felnőttek számára az iskolarendszerben a második szakma elsajátítása már jelenleg is ingyenes, a jövőben a képzési idő rövidül, így gyorsabban lehet szakmát szerezni - áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárságának megbízásából tájékoztató füzetet készített, mely tartalmazza az összes alapszakmát és azok részletes leírását. A kiadvánnyal a pályaválasztás előtt állókat kívánják segíteni. A tájékoztató füzetet októberben több mint 100 ezer példányban juttatták el a szakképzési centrumokhoz, a tankerületi központok által működtetett általános iskolákhoz, valamint megkapták a minisztériumok, felsőoktatási intézmények, illetve az egyházak által fenntartott iskolák is. Az OKJ-rendszer átalakulásai csak azokat érintik, akik 2020 szeptemberében választanak szakmát: mindenki abban a rendszerben zárja a tanulmányait, amiben elkezdte.

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Természetbarát Találkozó 2016 - Velence

2016. május 31. 12:49
2016. május 27-29. között 46. alkalommal került megrendezésre a MÉDOSZ Természetbarát Találkozó, Velencén.

Palkovics Imre: Új típusú szakszervezeti mentalitás szükséges

2019. május 13. 07:45
„Létezik a partneri viszonyon, egyeztetésen alapuló szociális párbeszéd”