Így használja a fügelevelet, ezt az igazi kulináris kincset
2024. május 13. 10:05
A füge gyümölcse is többféleképp felhasználható, mint gondolnánk, ám a növény levele egy kincs. Az egyszerű küllemű fügefalevél már betört a csúcsgasztronómiába. Kellemes vaníliás-kókuszos ízű ital készíthető belőle. A nem füge ízű fügelevél...

A fügefa a legelső termesztett növényeink közé tartozik. Habár évezredeken keresztül csak a „gyümölcsét” méltattuk, sejtésünk sem volt róla, hogy egyszer majd a növény tüdeje is kulináris kinccsé válik. Mégis így lett.
És most azt is megtudhatja, mivel ejtette rabul még a legmenőbb séfeket is ez az első látásra nem különösebben izgalmasnak tűnő levélke!
A KARÉJOS FÜGELEVÉL AZÉRT TUDTA OLY SOKÁIG TITKOLNI, HOGY ÉSZBONTÓ ILLATOK ÉS ÍZEK LAKNAK BENNE, MERT KÓKUSZOS-VANÍLIÁS-MOGYORÓS ILLATA CSAK HŐ HATÁSÁRA FURAKODIK ELŐ. HASZNÁLHATJUK ÍZESÍTÉSRE HASONLÓKÉPPEN, MINT EGY BABÉRLEVELET, DE LEHET BELE CSOMAGOLNI IS. VEGYÜK SORRA, HOGYAN ÉS MIRE HASZNÁLHATÓ!
Szárított fügelevél
Ez amolyan alaprecept, mely eredményét azonnal továbbvihetjük egy másik receptbe, vagy eltehetjük későbbre. Szedjünk néhány egészséges, zsengébb levelet, de csak óvatosan, mert amikor a levelet letépjük, fehér nedv csorog ki a törés mentén. Ez a folyadék irritálhatja és fényérzékennyé teheti a bőrt, ezért jobb kesztyűvel védeni kezeinket. De az is nagyszerű ötlet, ha ollóval vágjuk le a levéllemezt a nyélről. Egyébként nem kell félni tőle, hő hatására lebomlik. A leveleket rendezzük el egy nagy sütőlapon egy rétegben, szellősen, hogy ne fedjék egymást. Aztán toljuk be 100-150°C-ra előmelegített sütőbe, és szárítsuk meg őket. Miután kihűltek, válasszuk le a szárakat a levelekről (ha korábban meghagytuk), és csomagoljuk el légmentesen záródó üvegbe.
Készíthetünk belőle teát, áztathatjuk szirupba, belefőzhetjük levesekbe, ragukba, ízesíthetünk vele lekvárt, pudingot, fagylaltot.

Fügetea
A sütőben megszárított leveleket kézzel törjük össze és tegyük légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba. Egy csésze tea készítéséhez vegyünk ki egy evőkanál levelet, forrázzuk le és 5 perc állás után szűrjük le.
Fügeszirup: egy lábasban forraljunk fel negyed liter vizet, adjunk hozzá negyed liter cukrot, majd alacsony hőfokon főzzük néhány percig, míg elolvad a cukor. Zárjuk el a hőforrást, tegyünk a szirupba 5-6 szárított levelet és hagyjuk kihűlni, ázni 2-3 órán keresztül. Ha megfelelőnek találjuk az ízért, szűrjük át a szirupot egy tiszta üvegbe, zárjuk le és tegyük hűtőszekrénybe. Azonnal fogyasztható, azonban csak 1-2 hétig tartható így el. Ha tartósabbat szeretnénk, szűrés után forraljuk fel, még tűzforrón palackozzuk, és tegyük száraz dunsztba kihűlésig.
Koktélok, joghurt, fagylalt, gyümölcssaláta pompás ízesítője.

Fügelevél por
A megszárított leveleket zúzzuk össze kézzel, vegyük ki a szárakat és a vastagabb ereket, majd őröljük porrá. Tartsuk légmentesen záródó üvegben. Elkeverhetjük cukorral (fél csésze cukorhoz adjunk 2-3 teáskanál levélport) vagy sóval, és fűszerezhetünk vele. Sütemények tésztájába, krémekbe, töltelékekbe tehetjük.
Sült gyümölcsök
Egy hőálló sütőedényt béleljünk ki fügelevelekkel, helyezzünk rájuk egy rétegben olyan gyümölcsöket, amiket szeretünk (barackot, almát, körtét, szilvát, szőlőt), és 220°C-ra előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára. Melegen vagy langyosan, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
A gombatönk is felkerült a csirkék étlapjára
2024. június 17. 15:36
Évente valamivel több mint 90 ezer tonna gombatönkhulladék keletkezik a gombatermesztésből. A tönkhulladék a gomba össztömegének közel 30%-át teszi ki. Most felmerült a kérdés, hogy ez a mezőgazdasági melléktermék csökkentheti-e a hulladékot és a brojlertermelők takarmányköltségét.
Csúcson a rizs ára, tömegek élelmezése kerülhet veszélybe
2023. augusztus 11. 13:13
Az ázsiai gazdálkodók a hőhullámokkal és az aszállyal küzdenek, a piacon pedig a kínálat szűkülésétől tartanak.
Az ázsiai országok költségvetési helyzetét ugyan javítják a szárnyaló rizsárak, de betesznek a lakosság szegényebb rétegeinek. Míg Európában is közkedvelt étel a rizs, Ázsiában alapélelmiszer. Ezt jól mutatja, hogy a rizs a teljes kalóriabevitel 60 százalékát teszi ki Délkelet-Ázsia és Afrika egyes részein.