Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

2023. szeptember 14. 17:51
Az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.
 
 
Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást
Az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.20230913 BudapestKormányinfóFotó: Csudai Sándor (CSS)Origoképen: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.
 
Ennek oka a háború és a szankciók, de nem tétlenkedtek, így hónapról hónapra folyamatosan csökkent az infláció – mondta a szóvivő. Kiemelte, hogy az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni.
 
Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókban meghosszabbítja a határidőt – mondta Szentkirályi Alexandra. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.
 
Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.
 
Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára. A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek ára átlagosan 10 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Dübörög a szedd magad citromszüret Lajosmizsén

2023. november 13. 16:31
A tervek szerint december 16-ig szombatonként lehet szedni a gyümölcsöt.
 
Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonhat éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, jelenleg övék Magyarország egyetlen citromfarmja. A Kisjuhász és Szőrös Kertészet 1987-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal próbálkoztak, majd a paradicsom vette át a főszerepet. 2010-ben visszaálltak a szamócára, miközben elkezdődött a mára virágzó citromültetvény telepítése.
 

Németország: a magasabb árak ellenére is nő a zöldség- és gyümölcsfogyasztás

2023. augusztus 02. 15:54
A zöldségek és gyümölcsök értékesített mennyisége 9%-kal, forgalmuk pedig 16%-kal nőtt júniusban a GfK felmérése szerint.
 
A GfK felmérése szerint Németországban júniusban 9%-kal nőtt a zöldségek és gyümölcsök értékesített volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg a forgalom értékben 16%-kal emelkedett - írta cikkében a FruitVeb.