Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

2023. szeptember 14. 17:51
Az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.
 
 
Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást
Az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.20230913 BudapestKormányinfóFotó: Csudai Sándor (CSS)Origoképen: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.
 
Ennek oka a háború és a szankciók, de nem tétlenkedtek, így hónapról hónapra folyamatosan csökkent az infláció – mondta a szóvivő. Kiemelte, hogy az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni.
 
Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókban meghosszabbítja a határidőt – mondta Szentkirályi Alexandra. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.
 
Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.
 
Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára. A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek ára átlagosan 10 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson

2024. január 29. 15:18
A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson, hétvégén.

Felkészültél a 800 Ft/kg-os vöröshagymára?

2023. február 23. 12:00
Érdemes beszerezni, mert nincs vége az áremelkedésnek - mutatjuk, mennyivel kerülhet többe, ha nem lépsz azonnal.
 
Rendkívüli módon megemelkedett a vöröshagyma ára a magyar boltokban, és ezzel még nincs vége az áremelkedésnek. A zöldségféle jelentős része már így is Ausztriából jön. Ennek az oka elsősorban a tavalyi aszályos időszak, ami miatt lényegesen kevesebb hagyma termett hazánkban, és a környező országokból kell importálni - már, ha egyáltalán onnan is tudunk beszerezni a csökkenő készletekből.