Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

2023. szeptember 14. 17:51
Az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.
 
 
Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást
Az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.20230913 BudapestKormányinfóFotó: Csudai Sándor (CSS)Origoképen: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.
 
Ennek oka a háború és a szankciók, de nem tétlenkedtek, így hónapról hónapra folyamatosan csökkent az infláció – mondta a szóvivő. Kiemelte, hogy az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni.
 
Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókban meghosszabbítja a határidőt – mondta Szentkirályi Alexandra. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.
 
Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.
 
Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára. A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek ára átlagosan 10 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon

2023. július 05. 16:13
A borok értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal 27 ezer Ft/hl-re emelkedett 2023. január–május között az előző év azonos időszakához képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal 25,6 ezer Ft/hl-re növekedett, míg a vörös- és rozéboroké nem változott számottevően (28,2 ezer Ft/hl) – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Pórul járhat aki ilyen élelmiszereket akar most venni: sok helyen üresek a polcok

2023. január 18. 12:38
Hiába a készletezési rendelet, és kellene már a boltoknak kétszer annyit tartani az árstopos élelmiszerekből, továbbra is hiány van bizonyos termékekből a boltok egy részében. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség titkára az RTL Híradóban azt mondta, nem egyértelmű a rendelet, és ezért egyelőre nem duplázták meg a készleteket az üzletek.