Így is lehet a a munkaerőgondokon segíteni

2021. augusztus 06. 09:28
Lakás, szállás, 
Így is lehet a a munkaerőgondokon segíteni

A munkaerőhiánnyal és a munkaerő megtartásával küzdő munkaadók problémáin segíthetnek az olyan típusú juttatások, amelyek adómentesen vagy kedvezményesen nyújthatók a munkavállalók számára. Ilyen lehet többek között a munkásszállás biztosítása – írja a napi.hu.

A munkavállaló számára ingyenesen vagy kedvezményesen biztosított szolgálati lakás, illetve munkásszálláson történő elhelyezés adómentes juttatásnak minősülhet. Az adómentesség egyik feltétele, hogy a munkásszállás a kifizető tulajdonát képező vagy általa bérelt olyan szálláshely legyen, amely legalább két munkavállaló elhelyezésére szolgál. További feltétel, hogy az elhelyezett munkavállalónak nem lehet a településen 50 százalékot meghaladó tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga más lakóingatlanra vonatkozóan.

A szállodai elhelyezés nem felel meg az adómentesség kritériumának, azonban bármely más típusú kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezés megfelelhet az előírásoknak - mondta Sólyom Tibor, a Deloitte magyarországi kiskereskedelmi-élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere. Társasági adóban is jár hozzá kedvezmény

A munkáltató a társasági nyereségadó meghatározásakor duplán elszámolhatja költségként többek között az alábbiakat:

  • a munkásszállás céljára bérelt ingatlan bérleti díját,
  • a munkásszállás fenntartására, üzemeltetésére elszámolt összeget;
  • a munkáltató által épített vagy vásárolt bérlakás költségét.

A kedvezmény a munkavállalók mobilitását hivatott támogatni, ezért nem nyújtható olyan munkavállalónak, akinek azon a településen van a lakóhelye, ahol a munkahelye is van (vagy 60 kilométeren belül, illetve tömegközlekedéssel legfeljebb másfél órára lakik). Feltétel továbbá, hogy a kedvezményben részesülő munkavállaló főállásban, legalább heti 36 órás munkaidőben legyen foglalkoztatva.

Visszaigényelhető-e a költségek áfája?

Ha a munkáltató térítésmentesen biztosítja a szállást a dolgozók számára, akkor ingyenes szolgáltatást nyújt nekik, és felmerül a kérdés, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő költség (elsősorban a szállás bérleti díja vagy a kereskedelmi szálláshely díja) áfája visszaigényelhető-e.

Sokan azt gondolják, hogy az szja és társasági adó kedvezmények szabályain kívül más adóval nem kell foglalkozni. Pedig ez nem így van, ugyanis annak ellenére, hogy áfában nincsenek külön rendelkezések a munkásszállásra, egyáltalán nem mindegy, hogy a költség végül növekszik-e az áfával, vagy azt vissza lehet igényelni - fogalmazott Aracsi Bernadett, a Deloitte menedzsere.

Kinek a feladata a szállás biztosítása?

Kiindulópont, hogy alapvetően a munkavállaló feladata gondoskodni a lakhatásáról. Ha ezt a munkáltató biztosítja, akkor a munkavállaló magánszükségleteit elégíti ki, és a költségek áfája nem igényelhető vissza.

Ha azonban olyan speciális körülmények állnak fenn, amelyek alapján csak a munkáltató tudja biztosítani, hogy a munkavállalók (például a távoli állandó lakóhelyük vagy a munkahely nehéz megközelíthetősége miatt) a megfelelő időben meg tudjanak jelenni a munkahelyen, akkor felmerülhet, hogy a munkavállalók elszállásolása a munkáltató érdekkörébe tartozik.

Ez esetben a költségek áfája visszaigényelhető lehet, de ez mindig egyedi mérlegelés és döntés kérdése.

Forrás: napi.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Minimálbér megállapodás home-office-ban?

2021. március 24. 08:25
A minimálbér megállapodás értékelésére kérte a Munkaügyi Szemle a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkavállalói oldalának három képviselőjét, akik közül ketten a „láthatósági” problémára és általában a távmunkára, ezen belül a home office-ban végzett szakszervezeti tevékenységre is kitértek.

Hiába várják a home office-törvényt a magyar cégek és a szakszervezetek

2020. november 03. 09:24
Az Orbán-kormány a parlament őszi ülésszakának elejére ígérte a home office-törvény benyújtását, de ez továbbra sem történt meg – közölte az ATV Híradója. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a jogszabály csúszása a cégekre is negatívan hathat. A lehetőség körüli bizonytalanság ugyanis gátolhatja a munkaadókat a munkavállalói állományuk megtartásában, fejlesztésében.