Így készül a Kinderpunsch, a gyerekek alkoholmentes karácsonyi forralt bora

2019. december 12. 08:41
Alkoholmentes változat a legkisebbek örömére a gyerekpuncs.
Így készül a Kinderpunsch, a gyerekek alkoholmentes karácsonyi forralt bora

Az advent varázsához a fűszeres, forró italok kortyolgatása éppúgy hozzátartozik, mint az éjszakát barátságosabbá tévő díszkivilágítások, vagy a mézeskalács mindent belengő, finom illata.

Míg mi, felnőttek jóízűen kortyolgatjuk a fűszeres forralt bort vagy épp a krampampulit, ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, akik szintén megízlelnék a felnőttes finomságot. Mivel alkoholos italt ők még nem ihatnak, így épp kapóra jön a németek népszerű találmánya, a Kinderpunsch, magyarul gyerekpuncs, ami tulajdonképpen a forralt bor alkohol nélküli, gyerekbarát verziója.

Alapanyaga a kedvelt gyümölcsteák egyike, erdei gyümölcsökből vagy épp hibiszkuszból, melyek már önmagukban is szép, piros színt kölcsönöznek az italnak, így idén ez lehet otthon a gyerekek kedvenc karácsonyi itala.

Készítsük el nekik a forró csoki helyett vagy mellé, a siker garantált lesz!

Íme a mennyei gyerekpuncs jól bevált receptje

Hozzávalók 8 deciliter puncshoz
  • ½ liter gyümölcstea (erdei gyümölcs vagy hibiszkusz – ízlés szerint más is lehet)
  • ¼ liter almalé
  • 4 szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd, 2 csillagánizs
  • 1 citrom és a leve
  • 2 narancs és az egyik leve
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje és édesítőszer
Elkészítése
  • Forraljuk fel a teavizet, majd 8 percig áztassuk benne a teafiltereket (5 dl vízhez használjunk négy filtert, hogy erőteljes gyümölcsös ízt kapjunk).
  • Öntsük hozzá a gyümölcslevet, az egyik narancs kifacsart levét, a kifacsart citromlevet, majd a másik narancsot szeleteljük fel, úgy adjuk az egészhez. Ezt csak akkor tegyük, ha sikerült kezeletlen héjú bionarancsot beszereznünk, ellenkező esetben mindkét narancs levét adjuk az italhoz.
  • A fűszereket is tegyük bele, a szegfűszeget és a csillagánizst tehetjük teatojásba is, így könnyebb lesz a végén eltávolítani. 10 perc alatt melegítsük össze a puncsot, de ne forraljuk fel, mert a narancshéj keserűvé teheti az egészet.
  • Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, hogy nekünk nem elég édes, tegyünk még bele cukrot vagy egyéb édesítőszert.
  • Végül távolítsuk el belőle a fűszereket, és tálaljuk üvegpohárban vagy csészében, ahogy jólesik.

Egészségünkre!

Kiemelt kép: Pixabay

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb „zöld könyvek” tűntek el

2016. június 06. 08:57
A Tolna Megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályainak tájékoztatása szerint újabb zöld könyvek tűntek el, amelyekkel II. forgalmi kategóriájú növényvédő szereket lehet forgalmazni, vásárolni és felhasználni. Az idén hatályba lépett új növényvédelmi szabályozás után legálisan csak ilyen engedélyek birtokában lehet felhasználni a növényorvosok által felírt vegyszereket. A következő számú engedélyek azonban már érvénytelenek:

Bár jó szándékkal teszik, bajt is okozat a vízimadarak etetése

2019. augusztus 02. 08:22
Hiánybetegségek léphetnek fel, röpképtelenné válhatnak a fiókák