Így lesz GMO-mentes az élelmiszer

2023. július 10. 13:01
A mezőgazdaságra váró kihívások enyhítésére az egyik lehetőség a precíziós nemesítés, amely olyan innovatív eljárás, melynek során kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a kutatók, ezáltal a növénynemesítési eljárás évekkel lerövidíthető – áll a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.
Így lesz GMO-mentes az élelmiszer
A közlemény szerint a Vetőmag Szövetség az Európai Unió NGT-t szabályozó jogalkotási folyamatához kapcsolódóan megtárgyalta a precíziós nemesítés kérdéskörét, és figyelembe véve a tudományos, gazdasági, élelmezési és vetőmagágazati vonatkozásait, az alábbi állásfoglalást fogadta el:
 
a precíziós nemesítés olyan innovatív eljárás, melynek során kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a kutatók, ezáltal a növénynemesítési eljárás évekkel lerövidíthető. Az egyre jelentősebb klímaváltozás és a minél kisebb növényvédőszer-felhasználás követelményei miatt a precíziós nemesítés nélkülözhetetlen a mezőgazdaság megváltozott éghajlati körülményekhez történő alkalmazkodásához, és a megfelelő terméseredmények eléréséhez.
 
A precíziós nemesítés olyan vetőmagokat biztosít a hazai termelők számára, mely alapja lehet a társadalom egészséges, GMO-mentes élelmiszerrel való ellátásának és a magyar mezőgazdaság versenyképességének, ismertette a szervezet álláspontját dr. Vida Gyula alelnök.
 
Az 1163 tagú Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács stratégiai jelentőségű ágazatot képvisel. A szektor évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1300 fajtából állít elő vetőmagot. A mintegy 110 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot tesz ki. A hazai vetőmagok keresett exporttermékek Európában és szerte a világpiacon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy amerikai óriáscég vezetőivel tárgyalt Nagy István a precíziós gazdálkodásról

2023. május 11. 15:46
Az Egyesült Államok meghatározó mezőgazdasági térségében, Indiana államban tárgyalt szerdán Nagy István agrárminiszter. A szövetségi államok vezetőivel folytatott megbeszéléseiről az MTI-nek adott interjúban a miniszter úgy fogalmazott, hogy ezek a tárgyalások kifejezetten a gazdasági együttműködéseket segítik.
 

Lépjünk be az Agroverzumba!

2023. március 13. 10:06
Nehéz, de egyben tiszteletre méltó feladatra vállalkoztak a 2019 óta működő martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont munkatársai.
Nehéz, mert a látogatóiknak néha még azt is el kell magyarázniuk, hogy mi az a szemtermés, és tiszteletre méltó, mert egyebek mellett azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy növeljék az agrártudományok társadalmi ismertségét, megbecsültségét, és hogy egyre többen válasszák ezt a szép hivatást. Az ATK kutatóinak a támogatásával minél érthetőbben és élvezetesebben, egyben gondolkodásra ösztönözve közvetítik a tudományt. Elhivatott munkájuk részleteit mutatta be az MTA Agrártudományok Osztálya ülésén dr. Bajzáth Judit, az ATK kommunikációs osztályának a vezetője.