Így lesz GMO-mentes az élelmiszer

2023. július 10. 13:01
A mezőgazdaságra váró kihívások enyhítésére az egyik lehetőség a precíziós nemesítés, amely olyan innovatív eljárás, melynek során kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a kutatók, ezáltal a növénynemesítési eljárás évekkel lerövidíthető – áll a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.
Így lesz GMO-mentes az élelmiszer
A közlemény szerint a Vetőmag Szövetség az Európai Unió NGT-t szabályozó jogalkotási folyamatához kapcsolódóan megtárgyalta a precíziós nemesítés kérdéskörét, és figyelembe véve a tudományos, gazdasági, élelmezési és vetőmagágazati vonatkozásait, az alábbi állásfoglalást fogadta el:
 
a precíziós nemesítés olyan innovatív eljárás, melynek során kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a kutatók, ezáltal a növénynemesítési eljárás évekkel lerövidíthető. Az egyre jelentősebb klímaváltozás és a minél kisebb növényvédőszer-felhasználás követelményei miatt a precíziós nemesítés nélkülözhetetlen a mezőgazdaság megváltozott éghajlati körülményekhez történő alkalmazkodásához, és a megfelelő terméseredmények eléréséhez.
 
A precíziós nemesítés olyan vetőmagokat biztosít a hazai termelők számára, mely alapja lehet a társadalom egészséges, GMO-mentes élelmiszerrel való ellátásának és a magyar mezőgazdaság versenyképességének, ismertette a szervezet álláspontját dr. Vida Gyula alelnök.
 
Az 1163 tagú Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács stratégiai jelentőségű ágazatot képvisel. A szektor évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1300 fajtából állít elő vetőmagot. A mintegy 110 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot tesz ki. A hazai vetőmagok keresett exporttermékek Európában és szerte a világpiacon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az idei évre aligha bonthatnak pezsgőt a borászok – komoly kockázatokat jelez a szakértő

2023. szeptember 05. 12:53
A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. A jónak ígérkező termést nagy költséggel kellett védeni, részben emiatt, részben pedig a csökkenő kereslet miatt is bizonytalanok a gazdák, hogy nyereséggel zárhatják-e a 2023-as évet – mondja az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője az Infostarton megjelent interjúban.
 

Itt az ideje gatyába rázni az élelmiszeripart Magyarországon!

2023. április 06. 12:38
A magyar élelmiszeriparral kapcsolatban kettős érzelmeink lehetnek, hiszen mondhatni, hogy egy stabil, válságálló és valóban stratégiai ágazatról van szó, ugyanakkor versenyképesség és jövedelemtermelő képesség terén komoly lemaradásban van az európai versenytársakhoz képest. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese az Agrárszektornak elmondta, hogy előre kellene lépnünk abban, hogy minél több olyan tőkeerős és exportképes magyar nagy cégünk legyen, akiknél az exporthoz szükséges kompetenciák erősek, és az exportpiacokon is értelmezhető volumenben képesek termelni. Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretein belül az élelmiszeripar fejlesztésére nagyságrendileg 800 milliárd forint lesz elérhető a ciklusban, amit, ha jól használnak fel, akkor végre végbe mehet az a modernizáció, ami 30 éve várat magára.