Így lesz olcsóbb a tej? Mutatjuk a GVH javaslatait

2023. április 28. 12:38
A javaslatról folynak a szakmai és a társadalmi egyeztetések.
 
Öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatterveit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
 
Az MTI-nek küldött szerdai közlemény szerint a tejpiac gyorsított ágazati vizsgálata jelentéstervezetének társadalmi konzultációja tovább folytatódik, egészen május 20-ig, a szakmai konszenzus érdekében.
Így lesz olcsóbb a tej? Mutatjuk a GVH javaslatait
Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben úgy fogalmazott: "az a legfőbb célunk, hogy csökkenjenek az árak. A társadalmi konzultáció lehetőséget ad minden érintett számára a jelentéstervezettel kapcsolatos szakmai álláspontja ismertetésére. Célunk, hogy a piaci szereplőkkel közösen, a lehető legnagyobb konszenzussal alakíthassuk ki a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekeit legmegfelelőbben szolgáló, versenyt pártoló és élénkítő javaslatainkat."
 
A közleményben emlékeztetnek: a GVH múlt héten bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét.
 
Az elemzés megállapításai alapján a GVH szakértői többek között felvetették:
 
  • a nyerstej árképletének felülvizsgálatát,
  • szakmai segítséget ajánlanak az élelmiszer-árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz,
  • javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését,
  • felvetették a növényi italok árképzésének átgondolását,
  • a fenntartható csomagolás ösztönzését,
  • illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartanak az élelmiszerkereskedelem területén.
 
Közölték, hogy az egy hónapon át tartó társadalmi konzultáció keretében a nemzeti versenyhatóság szerdán a GVH székházában  az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel – így a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, az Országos Kereskedelmi Szövetséggel, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével, a Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetségével – és az Agrárminisztériummal  egyeztetett. A minisztériumot Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár képviselte az egyeztetésen.
 
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése szerint a nyers tej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 februárjában az Európai Unióban 25 százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon 11 százalékkal, az USA-ban 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor 2023 év eleje óta zuhan a nyers tej ára.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A zsírégető articsóka

2022. november 18. 11:05
Sokan – főként a gyerekek – azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár. Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és anyagcserejavító a szervezetünk számára. Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epekiválasztást határozottan serkenti.
 

AZ ÉLELMISZER ÖNELLÁTÁS STRATÉGIAI KÉRDÉS

2023. július 25. 12:45
A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.