Így oldották meg Lengyelországban az ukrán gabona miatti problémákat

2023. március 21. 11:51
Szigorú szabályozást hoztak.
 
A közelmúltban Henryk Kowalczyk lengyel és Mikola Szolszki ukrán agrárminiszter között személyes megbeszélésre került sor, amelyen megegyezés született az ukrán agrártermékek (elsősorban gabonafélék) ez évi lengyelországi tranzitszállításának feltételeiről – írja a topagrar.pl.
Így oldották meg Lengyelországban az ukrán gabona miatti problémákat
Az ukrán fél elfogadta a lengyeleknek azt a kikötését, miszerint a harmadik országokba irányuló ukrán termékek vasúton és közúton egyaránt, mindenféle ellenőrzés nélkül beléphetnek az országba, de szigorúan leplombált szállítóeszközön, és a fuvarokmányokon a kilépő lengyel határállomás pontos és egyértelmű megjelölésével.
 
A lengyel félnek ez a kikötése nem irányul az ukrán beszállítók ellen, csupán a lengyel takarmányok és élelmiszer alapok védelmét szolgálja, tekintettel arra, hogy a lengyel gazdák az elmúlt évben, a védelem hiánya miatt súlyos veszteségeket szenvedtek.
 
Amennyiben egy beszállító nem gondoskodik arról, hogy a tranzitáru elhagyja Lengyelországot, akkor büntetést köteles fizetni. A lengyel vámhatóságok a beléptetésnél kizárólag a megfelelően alátámasztott és szerződésekkel deklaráltan lengyelországi rendeltetésű termékeket ellenőrzik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

2023. január 23. 12:18
A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap.
 
A népi hiedelem szerint a január 22-én lemetszett vesszők állapotából következtetnek az idei szüret gazdagságára. A hagyomány szerint a vesszőket vízbe állítják, majd a rügyek mennyiségéből következtetnek arra, hogy bőséges lesz-e a termés - írja az agrártárca. Tavaly az aszály miatt mindössze 2,6-2,8 millió hektoliter mennyiségű, de kiváló minőségű bor előállításához elegendő szőlő termett. Reméljük, az idei jobb év lesz a szőlőtermelők és borászok számára, ehhez a kormányzat többféle támogatással segíti őket – mondta Feldman Zsolt.

Több, mint 36 ezer fát ültettek el eddig a Településfásítási Programban

2023. október 16. 15:06
A Településfásítási Programban eddig több mint 36 ezer fát ültettek el, az őszi ütemben pedig újabb 8 ezer csemete kerül ki a falvak, kistelepülések közterületeire – közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, Kisteleken.