Így próbálják kijátszani a munkaadók a 25 éven aluliak adómentes fizetését

2022. február 21. 09:00
Több helyen is döntés elé állítják a 25 év alatti dolgozókat: vagy lemondanak az adómentességről, vagy nem dolgozhatnak tovább az adott munkahelyen.
Így próbálják kijátszani a munkaadók a 25 éven aluliak adómentes fizetését

2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kaptak a 25 év alattiak, akik így februártól már magasabb összegű fizetést kaphattak. Az intézkedés körülbelül 280 ezer embert érinthet, és 22 százalékos pluszt jelent számukra a jövedelmükben. A Pénzcentrum cikke szerint azonban sok olyan történet kering a közössédi médiában, miszerint többb helyen csak akkor dolgozhatnak tovább a fiatalok, ha egy nyilatkozatban lemondanak az adómentességről, mert gondot okoz, hogy a rangidős kollégák is kevesebbet kapnak, mint a 25 év alattiak.

A portál megkeresett egy okleveles adószakértőt, aki szerint valóban előfordulhat ilyen, még ha nem is széles körben, kényszeríteni azonban senkit nem lehet a nyilatkozat aláírására. Felhívta a figyelmet: a 25 év alattiak adóalap kedvezménye nem nyilatkozathoz kötött, automatikusan figyelembe kell venni év közben az adóelőleg levonásnál is. Az érintetteknek csak akkor kell nyilatkozniuk, ha nem akarják igénybe venni az adóalapkedvezményt év közben az adóelőlegnél.

"Ha valaki aláír egy ilyen mellőző nyilatkozatot, akkor nem esik el végleg az adóalapkedvezménytől, hiszen az éves szja bevallásában még érvényesítheti" - hívta fel a figyelmet Angyal József. 

 

Pénzcentrum / www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A munkaerőhiányt is enyhítheti a megkönnyített munkaerőimport

2022. július 21. 08:16
Főleg a kékgalléros munkakörökben mutatkozó akut deficiten segíthet, hogy kilenc unión kívüli országból egyszerűsített eljárással hozhatnak Magyarországra külföldi munkavállalókat a minősített munkaerőkölcsönzők. Az ennek gyakorlatba ültetéséhez szükséges tudnivalókat az euJobs HR-Group gyűjtötte össze.

A konzultációs és a participációs jogokat tiszteletben kell tartani!

2021. október 26. 08:19
2021, október 11-12-én az Európai Szakszervezeti Szövetség online konferenciát rendezett az Európai Üzemi Tanácsok a Demokráciáért a munkahelyeken címmel.