Így próbálják kijátszani a munkaadók a 25 éven aluliak adómentes fizetését

2022. február 21. 09:00
Több helyen is döntés elé állítják a 25 év alatti dolgozókat: vagy lemondanak az adómentességről, vagy nem dolgozhatnak tovább az adott munkahelyen.
Így próbálják kijátszani a munkaadók a 25 éven aluliak adómentes fizetését

2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kaptak a 25 év alattiak, akik így februártól már magasabb összegű fizetést kaphattak. Az intézkedés körülbelül 280 ezer embert érinthet, és 22 százalékos pluszt jelent számukra a jövedelmükben. A Pénzcentrum cikke szerint azonban sok olyan történet kering a közössédi médiában, miszerint többb helyen csak akkor dolgozhatnak tovább a fiatalok, ha egy nyilatkozatban lemondanak az adómentességről, mert gondot okoz, hogy a rangidős kollégák is kevesebbet kapnak, mint a 25 év alattiak.

A portál megkeresett egy okleveles adószakértőt, aki szerint valóban előfordulhat ilyen, még ha nem is széles körben, kényszeríteni azonban senkit nem lehet a nyilatkozat aláírására. Felhívta a figyelmet: a 25 év alattiak adóalap kedvezménye nem nyilatkozathoz kötött, automatikusan figyelembe kell venni év közben az adóelőleg levonásnál is. Az érintetteknek csak akkor kell nyilatkozniuk, ha nem akarják igénybe venni az adóalapkedvezményt év közben az adóelőlegnél.

"Ha valaki aláír egy ilyen mellőző nyilatkozatot, akkor nem esik el végleg az adóalapkedvezménytől, hiszen az éves szja bevallásában még érvényesítheti" - hívta fel a figyelmet Angyal József. 

 

Pénzcentrum / www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Húsvét után: mi jár a ledolgozott munkaszüneti napokra?

2019. április 23. 08:52
Nagypéntek és húsvéthétfő napjain az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók pihentek, megemlékeztek, ünnepeltek. Nem mindenki tölthette azonban otthon a családjával ezeket a munkaszüneti napokat. Dolgoztak az éttermekben, a kirakodóvásárokban, a hibaelhárításban. Az egészségügyi dolgozók, közüzemi szolgáltatók is e körbe tartoznak. Kik oszthatók be rendes és rendkívüli munkavégzésre? Hogyan járjunk el a bérpótlékok elszámolása során?

Munkaszüneti nap – Ki? Mennyiért?

A munkahelyet is a minőségi emberi kapcsolatok határozzák meg

2022. február 22. 07:21
A vállalatok újabb és újabb megoldásokat keresnek arra, hogy növeljék a szervezetük hatékonyságát, miközben a legtöbb cégnél egy kézenfekvő dologban, az ott dolgozó munkavállalók együttműködésében, azaz a köztük lévő kapcsolatok minőségében még mindig jelentős potenciál rejlik - mondja Semperger Attila, a Valueteam alapító tulajdonosa, trénere.