Így született újjá Tokaj-Hegyalja ötcsillagos szállodája

2024. január 23. 15:19
Terepjárós dűlőtúrával, borkóstolóval és ínyenc borvacsorával kísért grand reopening eseményen próbáltuk ki a tarcali Andrássy Kúria & Spa megújult tereit és szolgáltatásait.
A BDPST Group folyamatos fejlesztésekkel, a portfólió tisztításával, egységes ernyőmárka létrehozásával igyekszik megőrizni versenyképességét, és biztosítani a hosszú távú, sikeres működést. Ennek a koncepciónak a jegyében újult meg a tarcali Andrássy Kúria is – mondta a megérkezésünket követően Somlyai Zoltán, a cégcsoport hotel üzletágának vezérigazgatója.
Így született újjá Tokaj-Hegyalja ötcsillagos szállodája
A hajdani tulajdonos Andrássy család leginkább vadászkastélynak használta a kúriát  - Fotó: BDPST Group
 
Az informális köszöntőn elhangzott, hogy a szálloda borászati épületrésze rendezvénytérként született újjá, a Bobajka étterem pedig 2022 nyarától teljesen új arculattal és két új teremmel – egy kávéházzal és egy bankett-térrel – várja a szálloda vendégeit és a betérő látogatókat.
Andrássy Kúria & Spa - BDPST
 
Bensőséges és elegáns
A hotel megújult szobáin és terein a szálloda igazgatója kalauzolta végig a csapatot.
Andrássy Kúria Tarcal 5* - Wellness és spa wine Tarcal - elnöki lakosztály  Tarcalon
 
Kövesdi Barnabás elmondta, hogy a kúria épülete hosszú ideig az Andrássy családé volt, leginkább vadászkastélynak használták. Szállodaként először 2008-ban nyílt meg, majd 2019-ben került a BDPST Group tulajdonába.
andrassy_kuria
A megújult hotel szobáin és terein Kövesdi Barnabás szállodaigazgató kalauzolt végig - Fotó: BDPST Group
 
A történelmi kúriában 53 szobát, köztük egy elnöki lakosztályt alakítottak ki. A belsőépítészeti koncepció az egyediségre, a történeti háttér és Tokaj-Hegyalja sajátosságainak hangsúlyozására épül, a bensőséges, vidéki atmoszféra eleganciával párosul.
 
A lakosztályok berendezéséhez az Andrássyak régi családi fotói adták az inspirációt. A vadászat, lovaglás vagy kerti piknik alkalmával készült fényképek másolatai a szobák falán is megjelennek.
andrassy_kuria
A hallban pattogó tűz teremt bensőséges hangulatot - Fotó: BDPST Group
 
A felújítás során a szálloda wellnessrészlege is kibővült, így a szaunákon, a beltéri barlangfürdőn, az úszómedencén, a pezsgőfürdőn túl nyáron két új kültéri medencét is használhatnak a vendégek. A masszázsok és spa-kezelések sorában természetesen a vinoterápiát is megtaláljuk.
Andrássy Rezidencia Wine & Spa Wellness - Picture of Andrassy Kuria & Spa,  Tarcal - Tripadvisor
 
Kulináris élmények a Bobajkában
Az Andrássy Kúria gourmet étterme ugyancsak új arculatot kapott, és Bobajka néven immár az utcáról érkezők előtt is nyitva áll. A konyha irányítását 2021 márciusában vette át Varjú Imre séf, aki szezonális és regionális kistermelői alapanyagokból alkotja meg csapatával a magyar gasztronómiai hagyományokat őrző, mégis újszerű és izgalmas fogásokat.
Varjú Imre séf felel a gasztronómiai élményekért - Fotó: BDPST Group
 
Ezt a helyi tradíciókra építő szemléletet közvetíti az is, hogy az étterem a mákos guba zempléni változatáról, a bobajkáról kapta a nevét. A ház koncepciójához híven – gondos kiválasztási folyamatot követően – kiváló helyi termelőktől szerzik be a sajtokat, a mézet, a gombákat, húsféléket és egyéb alapanyagokat.
 
Kizárólag olyan gazdálkodókkal dolgoznak együtt, akik elhivatottak az értékek és a hagyományok megőrzése iránt.
Helyi és regionális kistermelőktől szerzik be a Bobajka étterem fogásaihoz az alapanyagokat - Fotó: BDPST Group
 
A helyi termelőkkel és borászatokkal való együttműködés nemcsak a gasztronómiai koncepció, de a helyi közösség építése és a termelők támogatása miatt is fontos az Andrássy Kúria csapatának.
 
Egyedülálló borválogatás Hegyaljáról
Az étterem borválasztéka ugyancsak a hegyaljai értékek iránti elköteleződésre épül: a 120 tételes, teljes egészében tokaji borokból álló kínálatot nagyobb, neves borászatok és kisebb, feltörekvő pincészetek legszebb tételeiből válogatta össze Langó Tamás, a BDPST executive sommelier-je (aki Sommelier Award különdíjat kapott a Michelin Guide-tól) és Koór Kitti, az Andrássy Kúria food & beverage menedzsere.
andrassy_kuria
A Bobajka csapata által megalkotott kilenc fogásos borvacsorán is részt vehettünk - Fotó: BDPST Group
 
Ők gondoskodnak arról is, hogy minden alkalommal az egyes fogásokhoz leginkább illő borok kerüljenek a vendégek poharába. A tételek származási helyét az itallapon térképpel is jelzik, így a vendégek pontos képet kapnak a borok származásáról és a pincészetek elhelyezkedéséről.
 
Dűlőtúra nemes borokkal
Az Andrássy Kúria falain túl is számtalan program és kirándulási lehetőség kínálkozik, ebéd után ebből is ízelítőt kaptunk.
andrassy_kuria
A kúriától negyedórás sétával ilyen kilátás tárul elénk Tarcalra - Fotó: BDPST Group
 
A hoteltől nagyjából negyedórás sétával kapaszkodtunk fel Tarcal egyik nevezetességéhez, az Ó-temető feletti dombon álló 8,5 méter magas Áldó Krisztus-szoborhoz, ahonnan körben kinyílt előttünk a táj. A hegy lábához visszaérve már vártak ránk a terepjárók, hogy bebarangoljuk a környékbeli dűlőket, fel egészen a Tokaj-hegy tetejéig.
Terepjárók visznek a tokaji dűlők felfedezéséhez - Fotó: BDPST Group
 
A délutáni program a bodrogkisfaludi Patricius Borházban, egy öt borsorból álló – a hegyaljai borok legszebb arcát mutató – kóstolóval zárult Molnár Péter főborász kalauzolásával.
andrassy_kuria
Öt borsorból álló kóstoló a Patricius Borházban - Fotó: BDPST Group
 
A nem mindennapi élmény után már csak annyi dolgunk maradt, hogy a szállodába visszaérve élvezzük a Bobajka csapata által megalkotott kilenc fogásos borvacsorát, majd szobáink kényelmébe visszavonulva kipihenjük az egész napos evés-ivást.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Nagyváradon számos kedvezményt élvezhetnek idén a turisták

2023. március 24. 13:07
Kedvezményekkel várják a turistákat az idei turisztikai idényben Nagyváradon - írta szerdai közleményében a romániai város és térsége turizmusát népszerűsítő turisztikai egyesület (APTOR).
A szerdán rajtolt, év végéig zajló turisztikai kampányt negyedik éve hirdeti meg az önkormányzati egyesület, célja turistákat vonzani a szecessziós palotáiról híres partiumi városba. A kampány lebonyolításában az önkormányzat, a közszállítási vállalat, a múzeumok és műemlékvédő egyesületek, a kávézók és éttermek is részt vesznek.

Harmadszor lett az Advent Bazilika Európa legszebb karácsonyi vására

2022. december 12. 09:04
Rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Európa legjobb karácsonyi vására online szavazáson a budapesti Advent Bazilika rendezvény - közölték a szervezők.
A European Best Destination utazási portál versenyén 21 európai nagyváros - többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága - ünnepi rendezvényei előtt a budapesti Advent Bazilika bizonyult a legjobbnak - olvasható az összegzésben.