Márciusban igényelhető az illegális bevándorlók által okozott mezőgazdasági károk kompenzálására szolgáló csekély összegű támogatás

2016. február 24. 13:19
Fontos! A támogatás kizárólag az illegális bevándorlók által okozott mezőgazdasági károk alapján igényelhető, így a kérelmezés alapja nem lehet azonos a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében kezelt káreseményekkel!

Azok a mezőgazdasági termelők, akiknek a 6/2016. (II. 9.) FM rendeletben meghatározott földrajzi területeken 2015-ben az időjárási és más természeti események által okozott károktól eltérő, terméscsökkenésben megnyilvánuló mezőgazdasági káruk keletkezett, vissza nem térítendő jövedelempótló támogatást vehetnek igénybe.

A mezőgazdasági csekély összegű támogatás mértéke – a kárral érintett termőföldterület nagysága alapján – szántóföld esetében legfeljebb 15.000 Ft/ha, ültetvények vagy szántóföldi és egyéb zöldségfélék (ideértve e növénykultúrák fóliás vagy üvegházi termesztését is) esetében legfeljebb 30.000 Ft/ha.

A támogatás igénybevételéhez a 10/2016. (II.15.) számú MVH közleményben rendszeresített nyomtatványt 2016. március 1. és 30. között kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz az előírt mellékletek csatolásával együtt.

A támogatási igény alátámasztására a kérelem benyújtását megelőzően a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara által foglalkoztatottfalugazdász által kiállított igazolást kell beszerezni, és a kérelemhez csatolni. A falugazdász az igazolást a kár bekövetkezését alátámasztó dokumentum, képi bizonyíték, vagy két tanú egybehangzó írásbeli nyilatkozata alapján állíthatja ki.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Diverzifikációról tanácskoztak a fiatal gazdák

2017. november 17. 09:58
„Kockázatkezelés és diverzifikáció” címmel szervezett nemzetközi konferenciát az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége 2017. november 16-án. A nagyszabású rendezvényen Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevő hazai és külföldi vendégeket – közölte a Miniszterelnökség.

A magyar szójatermesztés előtt álló lehetőségek

2016. július 20. 08:10
Magyarország elkötelezett a GMO-mentes növénytermesztés mellett, és az FM célként tűzte ki azt is, hogy a GMO-mentesség a takarmány-előállításban is megvalósuljon. Ezért a hazai támogatási rendszer 2014-től az eddiginél erőteljesebben ösztönzi a szójatermesztést.