Márciusban igényelhető az illegális bevándorlók által okozott mezőgazdasági károk kompenzálására szolgáló csekély összegű támogatás

2016. február 24. 13:19
Fontos! A támogatás kizárólag az illegális bevándorlók által okozott mezőgazdasági károk alapján igényelhető, így a kérelmezés alapja nem lehet azonos a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében kezelt káreseményekkel!

Azok a mezőgazdasági termelők, akiknek a 6/2016. (II. 9.) FM rendeletben meghatározott földrajzi területeken 2015-ben az időjárási és más természeti események által okozott károktól eltérő, terméscsökkenésben megnyilvánuló mezőgazdasági káruk keletkezett, vissza nem térítendő jövedelempótló támogatást vehetnek igénybe.

A mezőgazdasági csekély összegű támogatás mértéke – a kárral érintett termőföldterület nagysága alapján – szántóföld esetében legfeljebb 15.000 Ft/ha, ültetvények vagy szántóföldi és egyéb zöldségfélék (ideértve e növénykultúrák fóliás vagy üvegházi termesztését is) esetében legfeljebb 30.000 Ft/ha.

A támogatás igénybevételéhez a 10/2016. (II.15.) számú MVH közleményben rendszeresített nyomtatványt 2016. március 1. és 30. között kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz az előírt mellékletek csatolásával együtt.

A támogatási igény alátámasztására a kérelem benyújtását megelőzően a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara által foglalkoztatottfalugazdász által kiállított igazolást kell beszerezni, és a kérelemhez csatolni. A falugazdász az igazolást a kár bekövetkezését alátámasztó dokumentum, képi bizonyíték, vagy két tanú egybehangzó írásbeli nyilatkozata alapján állíthatja ki.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Durvul a válság: beszakadhat az étkezési alma ára is

2018. augusztus 24. 08:07
„Beszakadni látszik” az étkezési alma ára is gazdaköri információk szerint, így kiteljesedhet az ipari almánál tapasztalt felvásárlási-piaci válság. A gazdák saját almafeldolgozót akarnak.

A magyar gazdaság jó teljesítménye jövőnk alapja

2018. június 29. 08:00
Zömében a kis-és közepes vállalkozásoktól függ, hogy jól teljesít-e egy gazdaság. A kormány feladata, hogy eredményes működésükhöz megfelelő feltételeket biztosítson, szabályozott kereteket adjon, kedvező adópolitikát dolgozzon ki. A magyar kormány politikája megfelel ezeknek az elvárásoknak, amely adócsökkentésre, családtámogatásra és kiegyensúlyozott költségvetésre épül – fogalmazott Bitay Márton, az Agrárminisztérium államtitkára Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának rendezvényén.