Íme a világ legnagyobb tejipari cégei

2020. június 15. 07:57
A globális piac tíz legnagyobb tejipari vállalatának listáján öt kínai, három amerikai, egy orosz és a lista élén egy szaúd-arábiai vállalat foglal helyet.

 

Összesen 1,47 millió tonna nyers tejet termelt az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság a 2018-2019-es gazdálkodási évben a Statista adatsora szerint. Ezzel a mennyiséggel nemcsak Ázsiában, hanem az egész globális piacon is az első számú szereplőnek számít a társaság. Csak a mennyiség szemléltetése szempontjából ez a tömeg összesen 1,26 millió darab, a hazai piacon népszerűnek számító Suzuki Vitara személyautót tenne ki. Űrtartalmat nézve ez a mennyiség 865 darab, egyenként ötven méter hosszú, szabványos olimpiai medencét töltene ki.

A rijádi központú Almarai egyébként nem csak a tejiparban érdekelt, jelentős élelmiszeripari vállalatról van szó. Gyümölcslé, pékáru, baromfitermékek előállítása és egyéb tevékenységek is szerepelnek a listájukon. A tej- és gyümölcslé-szegmens Almarai, Beyti és Teeba márkanéven hozza forgalomba termékeit. A pékáru részleg a Chipitával közös vállalatot működtetve, L’usine és 7 Days márkanéven árusítja termékeit. Az egyéb tevékenységek szegmens a szántóföldi gazdálkodást, a kertészeti termékeket és a csecsemőknek készített ételeket foglalja magában.

A globális tejipari vállalatok listájának második helyén a kínai Modern Dairy áll 1,28 millió tonnás éves termeléssel. A dobogó harmadik fokára egy Egyesült Államokban működő vállalat állhatott fel, a Rockview a maga 1,18 millió tonnás éves nyerstej-termelésével. Még két szintén amerikai társaság kapott helyet a legalább 1 millió tonna évi tej termelését elérő cégek között. A Riverview és a Faria Brothers éppen elérte az 1-1 millió tonnás határt.

Hatodik helyre az oroszországi EkoNiva futott be 800 ezer tonnás éves termeléssel. Őket viszont csupa kínai tejtermelő követte a hetedik helytől egészen a tizedik pozícióig a Statista listáján. A Huishan Dairy 770 ezer tonnával a hetedik, a Shengmu 660 ezer tonna nyers tejjel a nyolcadik, a Saikexing 620 ezer tonnával a kilencedik, míg a Yili Youran 530 ezer tonnás éves tejtermeléssel a tizedik pozíciót szerezte meg az előkelő listán.

 

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Meghirdették idén is Magyarország Tortáit

2020. augusztus 05. 08:31
Idén tizennegyedik alkalommal választotta meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Olyan tortákat vártak, melyek augusztus huszadikával vagy "Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak", írja a cukrászat.net.

Brutálisan magasak a hazai gyümölcsárak

2020. szeptember 15. 10:46
A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal(!) drágult.