Ingyen hitelt kapnak a fagykár sújtotta gazdák

2016. július 28. 07:57
Hektáronként maximum félmillió forinthoz juthatnak Hektáronként legfeljebb 500 ezer forint összegű kamat- és költségmentes hitelhez juthatnak azok a gazdák, akiknek idén áprilisában fagykár sújtotta ültetvényeit - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel.
 

A tájékoztatás szerint összesen 852 településen gazdálkodó termelő veheti igénybe a már működő hitelkonstrukciókhoz kapcsolódó kiemelt támogatást az egységes kérelemben feltüntetett földterületükkel arányosan. Az erről szóló, az egyes agrártámogatásokat szabályozó rendeletek módosításáról szóló FM rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A 100 százalékos mértékű kamattámogatás, kezességi díjtámogatás és költségtámogatás (hitelszerződés megkötésével és fenntartásával kapcsolatos meghatározott költségek) az Agrár Széchenyi Kártya Program, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett, legkésőbb ez év november 30-ig hatályba lépő hitelszerződésekkel kapcsolatban 2016. július 22-től esedékes fizetések (úgymint kamatfizetés, kezességi díj fizetés, költségekkel kapcsolatos fizetések) esetében igényelhető.

A támogatási kérelmek benyújtásával, a támogatások kifizetésével kapcsolatban az Agrár Széchenyi Kártya Program esetében a regisztráló irodák, az MFB Forgóeszköz hitelprogramok esetében a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézmények, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nyújt részletes tájékoztatást – olvasható a tájékoztatásban.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Cirill betűs, hamis növényvédő szert fogtak

2016. május 30. 11:46
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén is folytatja a növényvédő szerek hamisítása elleni harcot. Az elmúlt két hónapban két ügyben is intézkednie kellett a hatóság munkatársainak. Az egyik esetben lakossági bejelentésre intézkedett a hivatal, míg a másikban egy interneten kapható növényvédő szert vontak ki a forgalomból a szakemberek. A NÉBIH felhívja a növényvédő szer forgalmazók, gazdák figyelmét, hogy csak engedélyezett, magyar nyelvű jelöléssel ellátott növényvédő szereket vásároljanak és használjanak fel.

Kizárólag az állatkert felelőssége, hogy elpusztult a szurikáta

2018. augusztus 01. 07:30
A kecskeméti állatkertben élő szurikáta elpusztításáról sokféle megközelítést olvashattunk. Azt viszont eddig nem vetette fel senki, hogy van-e munkavédelmi felelőssége a kecskeméti állatkertnek. Kling Péter munkavédelmi szakember szerint van, mert nem mérte fel kellőképpen a kockázatot, pedig készülhet olyan kockázatelemzés, ami olyan munkahelyre vonatkozik, ahol az állatok vannak veszélynek kitéve az emberek miatt.