Ingyenes vasárnap a Néprajzi Múzeum Napján

2023. február 23. 13:18
Ingyenes programkavalkádra várja az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum március 5-én.
A Néprajzi Múzeum minden évben ingyenes rendezvénnyel idézi fel, hogy 1872. március 5-én igazgatóőrré nevezték ki Xántus Jánost. Xántus az ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amivel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait.
Ingyenes vasárnap a Néprajzi Múzeum Napján
A Néprajzi Múzeum épülete a Dózsa György úton
A korábbi években a közönség színes programokon keresztül tekinthetett be a szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba.
 
2023. március 5-én 10 és 18 óra között csaknem 30 program közül választhatnak a látogatók már a Dózsa György úti új épületben, valamint a Szabolcs utcai Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központban. A kínálatból: Térzene, Tárgysorakozó, MeseMatiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték nyeremények ígéretével, rendes és rendhagyó tárlatvezetések Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, emléktábla-avatás Fekete Ernővel, könyvbemutató, előadások, beszélgetések, mozi, új filmfesztivál-pályázat, workshop a fenntarthatóság jegyében, új interaktív digitális kiállítás, sok zene és meglepetés flashmob a Liget Táncakadémiával, fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat, sőt még az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltban is kedvezményesen lehet vásárolni.
 
Ez egy különleges nap lesz, amikor a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor-műhelyei is megnyílnak a látogatók előtt. A múzeum gondolt a speciális látogatói igényekre is: jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek a siketek és nagyothallók.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

2023. március 22. 13:47
Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-vel kedden.
 
Lombár Gábor elmondta, az év első légi biológiai beavatkozására a Pannónia Központ Kft. szakértőinek vizsgálata alapján kerül sor, egy hónappal korábban, mint tavaly. Hozzátette, idén több volt a csapadék, és jóval nagyobb területen kell elvégezni a szúnyogirtást, mint a múlt évben.
 

Mobilmentes étkezéshez ingyenes gyerekmenü jár öt fővárosi étteremben

2023. március 16. 13:07
Negyedszerre rendezik meg a „Mobil Off, Élmény On" hetet a budapesti VakVarjú éttermekben március 20-26-a között. Ha a család minden tagja az étkezés alatt az asztal közepén található lezárt dobozba helyezi el kikapcsolt mobiltelefonját, akkor a 14 év alatti gyerekek ajándékba kapják a menüt.
„A VakVarjú étteremcsalád immár negyedik alkalommal rendezi meg a „Mobil Off, Élmény On" elnevezésű mobilmentes hetet március 20-26-a között, aminek apropója pont az, hogy kiszakadjunk ebből a virtuális élettérből és újra megtanuljunk egymásra figyelni.