Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán

2023. december 04. 14:54
December 8-9-én rendezik meg a XIV. Gyulai méz- és mézeskalács fesztivált, ahol a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit – közölték a szervezők az MTI-vel.
Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán
A rendezvény fő célja a kezdetekkor – amikor még egy kis magánházban rendezték meg a fesztivált – is ugyanaz volt, mint ma: a méz népszerűsítése. Sokat léptek előre e téren, néhány éve a vásárlók csak az akác- és vegyes mézet keresték, a repceméz például eladhatatlan volt, mára azonban azt is sokan keresik – írták. Hozzátették, az évek során mintegy 50-70 dekagrammal egy kilogramm körülire nőtt az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás Magyarországon.
XII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál
Árgyelán János, az egyik főszervező elmondta, a rendezvény sajátossága, hogy egyszerre szól a közönségnek: őket mézkóstolókkal és -vásárral várják; ezzel párhuzamosan szakmai programokkal, előadásokkal is készülnek a méhészeknek.
Ízes Magyarország: Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál - Turizmus.com
A látványos, közönségnek szóló programok között szerepel a mézlovagrendek tótkomlósi fúvószenekarral kísért fáklyás felvonulása pénteken; szombaton méhészeti vásár lesz a művelődési házban, ahol csaknem az összes hazai fajtamézet meg is lehet kóstolni. Szombaton hirdetik ki az Év kiváló magyar méze verseny eredményeit, amelyre idén csaknem 400 minta érkezett.A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált
 
A szakmai programok között szerepel az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének előadása a magyar méhészeti ágazat aktualitásairól; a mézpiaci helyzetről; de szó lesz a méhészkedés pszichére gyakorolt hatásáról; valamint az ázsiai lódarázs európai terjedésének hatásairól.
Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán | Hír.ma
A Mézlovagrendek idén is megkoszorúzzák Göndöcs Benedek szobrát. A részletes program a www.visitgyula.com oldalon tekinthető meg.
A GYULAI GÖNDÖCS-KERT TÖRTÉNETE | Gyulai Értékek
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Érkezik a Boglya Feszt, a Tisza-tavi öko-művészeti fesztivál

2023. május 26. 14:39
Öt település, tucatnyi zenés előadó, falusi és közösségi programok, valamint számos helyi mesterség bemutatkozása várja a fiatalokat és a családokat a Tisza-tó partján első ízben megrendezésre kerülő Boglya Feszten 2023. június 23-25. között.
 
Idén először rendezik meg a Boglya Fesztet, amellyel egy olyan fesztivált álmodtak meg a Tisza vidékén, ahová a fiatalok szívesen kiszakadnak a nagyvárosok forgatagából, és ahová a családok is bátran eljöhetnek. A fesztivál helyszínének öt település ad otthont: Tiszadorogma, Egyek, Ároktő, Tiszabábolna és Tiszavalk – tájékoztatták lapunkat a szervezők.
 

Zarándokhely lett a Mátra legszebb útja

2024. március 21. 16:22
A Gyöngyöstarján jelképévé vált vérszilva-fasort fokozottan védik.
Országszerte virágba borultak a vérszilvafák, köztük a Gyöngyös és Gyöngyöstarján között található út két oldala is. A látvány – hátterében a Mátrával – az elmúlt években turistacsalogatóvá, már-már zarándokhellyé nőtte ki magát március közepén.