Interjú a MÉDOSZ egyik kiemelkedő szakmai munkatársával

2014. április 30. 15:10
Az MSZOSZ 2014-ben ismét kiírta tagtoborzó pályázatát az előző évi sikerek láttán. Idén a MÉDOSZ is részt vesz benne, ennek kapcsán régi-új kollégák aktív részvételével próbálják meg a vállaltakat teljesíteni. Varga Ferenc, a MÉDOSZ oszlopos tagja is közéjük tartozik. Bár már nyugdíjas, lelkesedése, fiatalokat meghazudtoló munkabírása sokak számára követendő példa lehet. Mint szakszervezeti tag a Jégtörő Flottánál kezdte pályafutását 1963 nyarán, majd ősszel már bizalminak választották a Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szakszervezeténél. 1968-ban lépett be az Agárdi Állami Gazdaságba, egyúttal a MEDOSZ-ba, illetve a mai nevén MÉDOSZ-ba. Azóta folytatja tevékenységét a szakszervezetnél. Most ő mondja el nekünk, miben látja a szakszervezetek hanyatlásának problémáját.
Interjú a MÉDOSZ egyik kiemelkedő szakmai munkatársával

 

Az Agárdi Állami Gazdaságban milyen tevékenységet folytattál?

 

Munkakörömet tekintve energetikusként kerültem a vállalathoz, majd nem sokkal később átvettem a munkavédelmet és elkezdtem a SZOT Munkavédelmi Főiskolát. Ekkor kezdődött magasabb szintű szakszervezeti pályafutásom. A helyi SZB-nél sportfelelős lettem, majd az 1970-ben létrehozott MEDOSZ Munkavédelmi Bizottságába delegáltak. 1974-ben megalakult az AGÁRDI MEDOSZ Sportegyesület, amelynek ügyvezető elnöke lettem. Az Agárdi Mezőgazdasági Kombinátés az azt követő, máig a 7-ik társaság titkárának, 2012-ben már hatodikciklusra választottak. A MÉDOSZ Országos Választmányának megalakulása óta tagja vagyok, a Területi Választmánynak pedig elnöke. A területi jelenlétet nagyon fontosnak tartom, mióta ezzel is foglalkozom, még jobban meggyőződhettem ennek a kiemelt szerepéről.

 

Tapasztalataid alapján miben látod a szakszervezetek hanyatlásának okát, a taglétszámcsökkenést?

 

A szakszervezeti mozgalom hanyatlása kezdődött a rendszerváltás utáni években, a munkahelyek százezreinek megszűnésével, ezáltal a tagság nagymértékű csökkenésével. A tagvesztés egyenes következményeként, százával szűntek meg a szakszervezeti állások is. Sajnos a volt szakszervezeti vezetők egy része, hogy ne maradjon munka nélkül, csinált magának egy új szakszervezetet. Szomorú, hogy a korábban erős ágazati szervezetek, ezáltal sok apró önálló egységgé lettek. Így a maradék vagyont és a taglétszámot is elaprózták. Tovább rontotta a helyzetet, hogy sok munkahelyen is követték a trendet. Volt ahol tíznél több önálló szakszervezet jött létre. Ezért a mozgalom hanyatlásának másik fő oka, hogy önmagunkat is „szétvertük”.

 

Sajnos jelenleg, mivel kevés a tagok száma, kicsi a bevétel, kevés az agilis, képzett vezető és többször tetten érhető a szolidaritás hiánya is. Ezért nem vagyunk ma erősek, de rajtunk múlik, hogy ez megváltozzon és javuljon az érdekérvényesítő és érdekvédelmi munkánk. Ehhez a változáshoz, kitartó szorgos munka szükséges minden szinten.

 

Most aktívan részt fogsz venni a tagtoborzásban, mit vársz? Milyen eszközökkel próbálod meg vonzóvá tenni a szakszervezetet a nem tagok számára? Milyen problémákba ütközik ma a tagtoborzás?

 

Nekem a tagtoborzás 1991-től folyamatosan feladatom az Agárdi Kombinátban. Kollégáimmal, tagtársaimmal néhány hónap alatt az akkor 27 fős tagságot 330 főre növeltük,a Kombináttól korábban kiszervezett 8 cégtől. Most 22 évvel később, nehezebb lesz a feladat. Az én területem négy megyében 12 céget fed le, itt kell a toborzást megoldanunk titkár kollégáimmal. Korábban készítettem ismertetőket, információs anyagokat, most újabbakat tervezek. Képzések megszervezése is tervben van a titkárok számára, egyen már túl is vagyunk. Ezen kívül igyekszem több munkahelyen segíteni nekik, egy-egy csoporttal való találkozás során, mert tapasztalatom szerint a személyes agitációnak igen nagy szerepe van.

 

Az előzetes felmérés alapján 73 új tag beléptetését vállalták a tikárok. Bízom benne, hogy ezt a számot akár duplázhatjuk is, bár sok tényező nehezíti munkánkat ezen a területen. Alapvetően megváltoztak a körülmények, a korábbi juttatások töredékét tudjuk csak finanszírozni, mert kizárólag a tagdíjból gazdálkodunk. A munkavállalók egy részének természetes, hogy a KSZ rá is vonatkozik, úgy gondolják, hogy akkor meg miért fizessen tagdíjat. Sajnos ez a hozzáállás nagyon megnehezíti munkánkat. Sok esetben hallani azt is, hogy a munkáltató nyíltan szakszervezet ellenes, ezért félnek belépni. A Munka Törvénykönyve egyre kevesebb lehetőséget biztosít a szakszervezetek működéséhez. Ráadásul ez egy ördögi kör, mert az adott munkahelyen, ha alacsony a szervezettség, akkor még nehezebb meggyőzni a potenciális belépőket, hogy miért jó a szakszervezet.

 

Másik nagy probléma a fiatalok érdektelensége a szakszervezet iránt. A MÉDOSZ tagjai közül a 35 év alattiak aránya 12 %, ami nem biztató a jövőnk tekintetében. Ez részben az információk hiányából is adódik, mivel a szakszervezet szerepét, tevékenységét, vagy az Mt-ben foglaltakat zömében nem ismerik, így igen nehéz megnyerni bárkit is, hogy vállaljon tisztséget.

 

A rendszerváltás utáni években már látszott, hogy valamit tenni kell, ezért született meg az első megállapodás, amelynek értelmében kedvezményes balesetbiztosítást köthettünk tagjainkra, később ez kiegészült a tagkártyával, amely kedvezményes vásárlási lehetőséget is nyújtott. Ezzel kialakult az a szolgáltatási csomag, amely a tagok számára konkrét megtakarítást jelenhetett. Ilyen formában már sokak számára vonzóvá tette a belépést. Ebben az évben két újabb biztosítási konstrukcióval egészítettük ki a szolgáltatásainkat, a felelősségi és a munkajogi biztosítással. Ezekről részletesen lehet tájékozódni a honlapunkon.  Az ebből eredő létszámnövekedés még mindig alig tudta pótolni a nyugdíjba vonuló és a kiszervezésekből adódó létszámcsökkenést. Hogy a helyzet némileg javuljon, nekünk, jelenlegi tisztségviselőknek kell folyamatosan keresni a szakszervezeti munkára fogható fiatalokat.

 

Mi a véleményed az elmúlt évben történt egyesülésekről, akár helyi, akár ágazati szinten?

 

Az egyesülések minden szinten fontosak. A mostanában történt, történő fúziók a 24-ik órában jönnek létre. Ha ez tovább folytatódik, talán van esélye a szakszervezetek hatékonyabb működésének. Ahhoz, hogy tényleg eredményesebbek legyünk, a már említett létszámnövelés és a tagság fiatalítása a vezetésben is az, ami nagyon sürgető. Ez nagyon sok munkát kíván, de mi azért vagyunk, hogy ezt teljesítsük.

 

 

További sok sikert kívánok munkádhoz!

Kunert Annamária

Kapcsolódó cikkek

Kitüntették kollégánkat!

2014. november 02. 16:57
Az MSZOSZ VIII. Kongresszusán kollégánk, Borhidi Gábor az MSZOSZ Érdemérem Aranyfokozatát vehette át.

Közép- Dunántúli régió a „Megváltozott munkajogról” szóló Tájékoztató Rendezvény TÁMOP pályázat keretein belül

2015. július 03. 22:05
A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” című, TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 sz. projekt keretében Bábolnán 2015.03.25-én a „Megváltozott munkajogról” szóló Tájékoztató rendezvényt tartott a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete.