Ismerjék el foglalkozási betegségként a koronavírust!

2020. április 29. 08:36
A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség április 28-án felhívást adott közzé, miszerint a COVID-19 néven ismert koronavírus által okozott megbetegedést ismerjék el foglalkozási megbetegedésként. Ezzel erősebb lesz a munkahelyi védelem, és sokaknak lehetővé válik az egészségügyi ellátás, valamint a kártérítés - érvel a szervezet.
ismerjek-el-foglalkozasi-betegsegkent-a-koronavirust

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség április 28-án felhívást adott közzé, miszerint a COVID-19 néven ismert koronavírus által okozott megbetegedést ismerjék el foglalkozási megbetegedésként. Ezzel erősebb lesz a munkahelyi védelem, és sokaknak lehetővé válik az egészségügyi ellátás, valamint a kártérítés - érvel a szervezet.

 

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) a világ 163 országában 200 millió munkavállalót képvisel. A szervezet az évfordulón közleményt adott ki.

"Miközben a SARS-CoV-2 vírus több aspektusát még homály fedi, az egyértelmű, hogy a fertőzés leginkább a munkahelyeken terjed, például a kórházakban és az ápolási intézményekben, valamint olyan munkavégzés során, ahol a munkavállalók közvetlenül ki van téve a másokkal való érintkezésnek.

Számos országban bebizonyosodott, hogy a munkavédelmi intézkedések, mint a távolságtartás és a személyi felszerelés elégtelen, vagy hiányzik. A munkavállalókat arra késztetik, hogy olyan kockázatnak tegyék ki magukat, melyet nem szabadna vállalniuk, és egyes esetekben, például az Amazon raktáraiban szankciókkal és elbocsátással kell szembenézniük azon munkavállalóknak, akik hangot adnak a biztonságot illető aggályaiknak. A COVID-19 bevonása a foglalkozási megbetegedések besorolásába elengedhetetlen ennek megállítása és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ez még inkább sürgetővé válik annak fényében, hogy az országok megkezdték a korlátozó intézkedések feloldását a gazdaság ágazataiban és közterületeken egyaránt.", nyilatkozta Sharan Burrow, az ITUC főtitkára.

A foglalkozási megbetegedések közé való besorolás azt jelentené, hogy ahol a munkavállalók megfertőződnek a vírussal, feltételezhető legyen, hogy a megbetegedés munkahelyi vonatkozású, kivéve, ha meggyőző bizonyítékot találnak ennek ellenkezőjére. Ez azon közegészségügyi intézkedéseket is erősítené, amelyek folyamatban vannak, és melyeket az eljövendő hónapokban, években terveznek.

"Arra is felszólítunk, hogy a munkahelyi egészségvédelmet és munkabiztonságot a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető jogként ismerje el. Ez a régóta esedékes intézkedés olyan védelmet biztosítana a munkavállalóknak a munkahelyi vonatkozásban történő megbetegedés és elhalálozás kapcsán, amely hasonló prioritással bír, mint az egyesülési szabadság, a kollektív alku, valamint a diszkrimináció, a kényszermunka és a gyermekmunka elleni védelem",- tette hozzá Sharan Burrow.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A bérverseny feljebb hajtja az inflációt?

2021. szeptember 29. 08:14
A munkaerőtartalék csökkenésére, az egyre feszesebb munkaerőpiacon erősödő bérverseny inflációt növelő kockázatára hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők a legfrissebb munkaerőpiaci adatokat értékelve.

Nem kötelez, hanem lehetőséget teremt a túlóratörvény

2018. december 12. 09:20
A megemelt óraszám nem érinti a sofőröket, az orvosokat és az ápolókat, azonban kedvező lehet azok számára, akik eddig is keresték az alkalmat a pluszmunkára