Ismét jöhet a nyelvvizsga-amnesztia, hosszabbodna a lejáró iratok érvényessége

2021. december 02. 11:21
A home office szabályai bekerülnének a normál jogrendbe
Ismét jöhet a nyelvvizsga-amnesztia, hosszabbodna a lejáró iratok érvényessége

Emellett a home office szabályai bekerülnének a normál jogrendbe – írja a Népszava.

 Továbbra is megkapnák diplomájukat azok, akik önhibájukon kívül nem tudtak középfokú nyelvvizsgát szerezni

- erről beszélt kedden a Miniszterelnökség államtitkára az MTI szerint. György István a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvény vitájában azt mondta, annak megszavazásával továbbra is rugalmasan lehetne válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre. Hozzátette: ahogyan korábban, a szabályozási rendszer most is lehetőséget ad arra, hogy járványhelyzet intenzitásától függően a kormány kezdeményezhesse a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.

Megerősítette: a veszélyhelyzet meghosszabbítása nincs hatással a jövő évi országgyűlési választások, illetve országos népszavazások megtartására. Közölte: a javaslat a veszélyhelyzet megszüntetéséig alkalmazandó átmeneti rendelkezéseket fenntartja.  Emellett - folytatta - a javaslat 2022. június 30-ig hosszabbítja meg a lejárt okmányok érvényességét, így fél évre előre ütemezhető lesz az okmánycsere időpontja. Közölte azt is: meghosszabbodik az egészségügyi dolgozók utazási kedvezménye, ők a veszélyhelyzet megszűnése után még 14 napig ingyen utazhatnak. A veszélyhelyzet alatt szélesebb körben alkalmazott távmunkavégzési szabályokat pedig a normál jogrendbe emelik át.

 

Forrás: Népszava / www.szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Tanácsok távmunkavégzéssel kapcsolatban

2022. február 21. 09:26
A 2021. évi CXXX. tv. 2022. január 1. napjával változtatott a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) távmunkavégzésre vonatkozó szabályain. Változott továbbá január 1. napjával a távmunkavégzés munkavédelmi aspektusa is. A legfontosabb szempontokat ismételten csokorba gyűjtöttük:

Okostelefon- és chetfüggők lettek a munkavállalók, ez nagy veszteséget termel a munkaadóknak

2022. július 12. 09:37
A kiégéstől szenvedő munkavállókra fordított éves bérköltség 34 százaléka is kárba mehet.