Itt a megoldás a méregdrága műtrágya helyett? Sokan már ezt használják a földeken

2023. február 17. 11:24
A 2021/22-es szántóföldi szezonban a kalászosok termelésének önköltsége hektáronként 430-470 ezer forint körül alakult, ugyanakkor ez a mostani szezonban már a 660-700 ezer forintot is elérheti. Ez a drasztikus drágulás rá fogja kényszeríteni a gazdákat arra, hogy a költségeiket erőteljesebben ellenőrizzék. Nem meglepő módon a termelők annak keresnek alternatívákat, ami drága - ide tartozik például a műtrágya is, éppen ezért sokan törik a fejüket, hogy hogyan is lehetne helyettesíteni.
Itt a megoldás a méregdrága műtrágya helyett? Sokan már ezt használják a földeken
 
Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint már vannak olyan megoldások, amelyek a növényeknek is jót tesznek, ráadásul javítják is a talajok minőségét. A termelőkre ránehezedik a környezetvédelemmel kapcsolatos elvárások súlya, de tudni kell, hogy a mezőgazdászok eddig környezettudatosak voltak, csak most ezt már le is kell papírozni, hogy megkapják a támogatást. Csicsor János, a Magyar Huminsav Társaság elnöke elmondta, hogy az elmúlt 50-100 évben a talajaink szervesanyag- és mikroelem-tartalma drámaian csökkent, ami pedig már az élelmiszerekben is megjelenik. A zöldségek és gyümölcsök tápértéke a 30 évvel ezelőttinek már a töredéke, és mivel a nemesítési eljárások is a nagyobb termésmennyiséget célozzák, csak tovább fog csökkenni - írja a Világgazdaság.
 
2022 első kilenc havi adatok komoly mennyiségi visszaesést mutattak a műtrágyapiacon: a forgalmazók által az agrártermelőknek értékesített mennyiség 31,4%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, amikor már szintén volt némi visszaesés. A műtrágyaárak átlagosan több mint megtriplázódtak, így hát nem csoda, ha sokan a kiváltásukon gondolkodnak. A talajok tápanyagtartalma tovább csökkenhet egyébként a "szimpla" műtrágyahasználattal, ráadásul a precíziós műtrágya-kijuttatás is zsákutca ebből a szempontból, hiszen költséghatékonyabb ugyan a hagyományos eljárásnál, de nem szolgálja a talajok termőképességének visszaállítását, valamint a talajvízszint további süllyedését sem akadályozza meg.
 
Futó Zoltán, a MATE szarvasi Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének vezetője​​​​​ kitért a baktériumkészítményekre, melyek a tápanyag-feltárással a kijuttatott műtrágya hasznosulását is javítják. Erre pedig nagy szükség is van, hiszen például egy foszfor-műtrágya hatóanyagának 50-70%-a tartósan megkötődik a talajban. Az élő kultúrákat tartalmazó készítmények alkalmazása, több év alatt javítják a talajszerkezetet és növelik a humusztartalmat. Arról nem beszélve, hogy ha a talaj szerkezetének javulása üzemanyag-megtakarítás révén olcsóbbá is teszi a gazdálkodást, mivel a műveléshez 10-15%-kal kisebb vonóerőre van szükség. 
 
forrás: agrarszektor.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább kell csökkenteni az élelmiszerpazarlást

2024. január 23. 14:30
Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem elmúlt években elért magyarországi eredményeit mutatta be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Berlinben, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világfórum élelmiszerpazarlás panelbeszélgetésén.

Több mint 7000 juhtartó részesül az európai uniós forrásból

2023. március 29. 11:10
Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca sajtóközleményében.