Itt a szüret – így foglalkoztathatók idénymunkások a mezőgazdaságban

2017. szeptember 29. 09:04
Az őszi mezőgazdasági betakarítási, szüreti csúcsidőben mindig kevés a kéz a mezőgazdaságban, mivel nem minden oldható meg gépi munkával. Mezőgazdasági idénymunkára meghatározott feltételekkel foglalkoztathatnak a munkáltatók akár harmadik országbeli állampolgárokat is.

Az adózással kapcsolatos jelenleg hatályos rendelkezések az általánosnál egyszerűbb   jövedelemszámítási, adózási módot kínálnak fel a vállalkozások és a magánszemélyek részére egyszerűsített foglalkoztatás esetén annak érdekében, hogy számukra az adminisztrációs terhek csökkenjenek és az adókötelezettségüket is optimalizálni tudják a gazdasági tevékenységük végzése mellett.

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvényben (a továbbiakban: Efo tv.) meghatározott feltételekkel létesíthető munkaviszony. Ennek megfelelően ilyen jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik.

Az Efo. tv. szerint létesíthető munkaviszony többek között mezőgazdasági, idénymunkára is.

Mezőgazdasági idénymunkának minősül a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a továbbfeldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

Idénymunka: az Mt. 90. § c) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő munka. Mezőgazdasági idénymunka esetén az év adott időszakához vagy időpontjához kötődőnek kell tekinteni az olyan munkavégzést is, amely az előállított növény vagy állat biológiai sajátossága miatt végezhető el kizárólag abban az időszakban vagy időpontban.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Oroszország enyhített a gyermekélelmezési célú agrártermékek embargóján

2016. június 10. 13:21
Enyhített Oroszország a gyermekélelmezésre használandó marhahús, baromfihús és zöldség behozatali embargóján - közölte az orosz agrárminisztérium.

Felhívás a parlagfű elleni védekezésre

2016. április 29. 07:44
A Földművelésügyi Minisztérium országos, társadalmi szemléletformáló kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara és az Országos Polgárőr Szövetség közreműködésével.