Itt van még egy faj, amelyik ha kihal, vége a mezőgazdaságnak

2019. június 05. 07:47
Rengeteg cikk szól a méhek csökkenő számáról, de kevesen tudják, hogy a poszméheknek is hasonlóan fontos szerepük van a növények beporzásában. És az ő számuk is gyorsan csökken.

A Californiai Egyetem új kutatása arra világít rá, hogy a biodiverzitás csökkenésével a monokulturális mezőgazdaság elterjedésével és a környezetszennyezés következtében a poszméhek léte is veszélybe került. Hollis Woodard, a rovartan szakértője tanulmányban azt írja: a poszméhek olyan beporzást végeznek el, amelyet a méhek nem. A poszméhek ugyanis a szájszervük segítségével megragadják és addig rázzák a virágokat, amíg a bennük lévő pollen szét nem szóródik. Ez az olyan élelmiszercélú haszonnövények számára életbevágó, mint a paradicsom, az eper, a bors, vagy a burgonya. 

 

Ha nem lennének poszméhek, tudnánk ugyan paradicsomot termelni, de nem tartalmazna elég likopint, amely fontos antioxidáns és megvédi a sejtjeinket a károsodástól

 – mondta el Woodard. "A poszméhek döntő befolyással vannak arra, hogyan élünk ma és hogyan élünk a jövőben" - tette hozzá. Nagy különbség van a méhek és a poszméhek között abban is, hogy utóbbiak Észak-Amerikában őshonosak, az onnan származó növények beporzására a legalkalmasabbak; míg a méheket csak meghonosította az emberiség az Újvilágban. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
 


Más tanulmányok arra keresték a választ, mi az oka a poszméhek kihalásának. Megállapították, hogy a rovarirtó szerek és a klímaváltozás egyaránt rontja az életesélyeiket. A kutatók azt is megállapították, hogy a poszméhkirálynő tojásainak fejlődését nagyban befolyásolja, milyen élelemhez jut hozzá. Minél többfajta pollen és növény veszi körül, annál nagyobb az esélye, hogy a lerakott tojásokból felnőtt, dolgozó poszméhek lesznek. Emiatt a kutató azt tanácsolja a mezőgazdászoknak és kertészeknek, hogy tavasszal minél többféle növényt vessenek/ültessenek, hogy a méhek és a poszméhek minél többfajta tápanyaghoz jussanak. Minden egyes poszméhkirálynővel, amelyik nem jut változatos élelemhez és nem képes új fészket építeni, több száz utód vész el.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken, ilyet a járvány előtt sem láttunk

2022. május 05. 07:58
Állásajánlatokban tobzódó munkavállalók

Módosult a Gazdaságvédelmi Akcióterv

2020. április 23. 07:47
Megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv módosításáról szóló 141/2020.(IV.21.) Korm.rendelet, amely a munkavállalói és munkáltatói szervezetek, valamint a Kamara javaslatai nyomán kibővíti a gazdálkodó egységek támogatási körét, továbbá könnyítéseket tartalmaz a támogatások igénybevétele érdekében.