Itt vannak a világ legjobb munkaadói - élen a Samsung, Európában a Siemens

2020. október 27. 08:00
“Ajánlaná barátjának jelenlegi munkahelyét?” Egyebek mellett az erre a kérdésre adott válasz alapján állította össze a Forbes magazin “A világ legjobb munkaadói” listát immáron negyedszer. Idén a covid-járvány kezelése is meghatározta a munkavállalói véleményeket. Dél-koreai cég végzett az élen, a listát az amerikaiak dominálják, Európából pedig a németek.
Itt vannak a világ legjobb munkaadói - élen a Samsung, Európában a Siemens

A közelmúltban publikálta a tekintélyes amerikai Forbes üzleti magazin a “Világ legjobb munkaadói” listáját immáron negyedik alkalommal. A Statista piackutató cég 58 ország 160 ezer munkavállalóját kérdezte júniusban és júliusban anonim kérdőíven. Az alapkérdés így hangzott: ajánlaná-e jelenlegi munkahelyét barátjának vagy családtagjának? Arra is kérték az alanyokat, hogy iparáguk más vállalatait is értékeljék, melyek pozitívak, melyek negatívak számukra. Végül cégük néhány részterületéről mondták el véleményüket: a covid helyzet kezelése, a cég image-e, a tehetségek fejlesztése, a nemek közti esélyegyenlőség elősegítése és a társadalmi felelősségvállalás. A listára a legtöbb pontot szerző 750 munkaadó került fel 45 országból. A legtöbb cég amerikai székhelyű (250), európai központja 220-nak van.

Az első helyen a dél-koreai Samsung Electronics végzett, a másodikon az Amazon kiskereskedelmi óriás, a harmadikon az IBM informatikai cég. Az első tízben egyébként hat egyesült államokbeli, két-két dél-koreai és német székhelyű vállalat található. A legjobb európai a német központú, kilencedik Siemens, melyet szorosan követ a tizedik helyen a szintén német Bosch konszern. Az egyes országok legjobb helyen végzett cégei: Huawei (Kína) 14. hely, Philips (Hollandia) 16., Volvo (Svédország) 21., Honda Motor (Japán) 22., Dassault Systemes (Franciaország) 33., Ferrari (Olaszország) 51., Swatch Group (Svájc) 61., Bupa biztosító (Egyesült Királyság) 83 hely. A régiónkból a legjobb helyen az osztrák Palfinger gépipari cég végzett (147. hely), a volt keleti blokkból viszont egy munkaadó sem fért rá a 750-es listára.

 

A világ legjobb munkaadói 2020-banA világ legjobb munkaadói 2020-ban

 


A Siemens azért is végezhetett ilyen előkelő helyen az amerikai cégek által dominált listán, mert a nyáron bejelentette, hogy 140 ezer dolgozójuk heti két vagy három napot az irodától távol dolgozhat. A lap által megszólaltatott Jochen Wallisch, a Siemens felsővezetője elmondta, hogy ez a döntés még a versenytársakat is meglepte. Wallisch egyébként kulcsszerepet játszott a cég home office politikájának kidolgozásában. Azt vallja, hogy a koronavírus-járvány kevés pozitív hozadéka, hogy "mindannyian láttuk, mennyire termékenyen és hatékonyan lehet otthonról dolgozni."

Meghatározta a munkaadók értékelését, hogy ki, hogyan kezelte a koronavírus-helyzetet. Az Amazon például júniusban 500 millió dollár bónuszt osztott szét a közvetlen ügyfélkapcsolattal járó pozíciókban, 4 milliárd dollár értékben tett egészségvédelmi intézkedéseket és novemberig 650 helyszínen napi 50 000 koronavírus tesztet végeztet.
A Cisco informatikai Indiában - a koronavírus-járvány felfutása idején - nonstop segélyvonalat létesített több mint 10 ezer alkalmazottjának, melynek másik végén orvosok adtak tanácsot az alkalmazottaknak.

 

Mire jók és mire nem a “legjobb munkahely” listák?


A világon rengeteg hasonló témájú felmérés készül. Magyarországon a Kincentric “Legjobb munkahely felmérése” ismert leginkább, globálisan a “Great place to work” tekint vissza több évtizedes múltra. Ahány verseny, annyi módszertan: valahová nevezni kell a cégeknek pénzért, a szolgáltató felméri őket és a nevezők között hirdetnek győztest, és nevezik meg a legjobb munkahelyet. Más kutatásnál nem keresik meg a cégeke, hanem munkavállalóktól kérnek anonim kérdőíven válaszokat.

Ezeknek a listákon általában nincsenek meglepetések. Az erős márkák és az iparágban vezető vállalatok végeznek az élén, mert az ott dolgozók többsége büszke munkaadójára, elkötelezett és ennek hangot is ad egy ilyen kutatásban. Ezek a munkaadók egyébként is sok CV-t kapnak, mégis erősíti a munkáltatói márkát, melyet aztán a toborzási kommunikációban ki is használnak. Előfordul azonban, hogy kis, ismeretlen cég is felkerül ilyen listákra, mivel néhány kutatás kisvállalati, startup kategóriát is meghirdet. Nekik ez remek referencia ahhoz, hogy több kvalifikált álláskeresőhöz jussanak el.

Mit jelentenek ezek a listák egy magyar álláskeresőnek? Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Mindenkinek a saját igényeire és céljaira szabott munkahelyet kell megtalálnia. Az élbolyban található cégek jól mutatnak az önéletrajzban, ám sok függ a magyarországi csapattól, a vezetőktől, a feladatoktól és a helyi fejlődési lehetőségtől.

A Forbes “A világ legjobb munkaadói 2020-ban” című listája itt olvasható. Ha világcégnél dolgozik, akkor gyorsan rákereshet, hányadik helyen áll munkaadója/anyavállalata a legjobb 750 között.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy megoldás maradt a munkaerőhiányra: több nőt kell alkalmazni ezekben a szakmákban

2021. március 05. 08:06
A nemek aránya az egyes foglalkoztatási szektorokban, amelyekben a magas végzettség elvárás, többnyire a férfiak javára billen el. Az úgynevezett tudásintenzív szolgáltatási szektorban viszont a nők aránya a magasabb, ahol a munka szerves részét a komplex problémák megoldása képezi, amelyhez mellett olyan tapasz­talatokra és készségekre is szükség van, ami képessé teszi a dolgozókat a meglevő tudás újszerű, kreatív alkalma­zására. A nők arányát tekintve az ilyen munkakörökben, Magyarország is élen jár Európában.

Munkanélküliség az EU-ban: a legfrissebb adatok

2020. március 09. 12:50
Az Eurostat adatai