Jár-e vasárnapi bérpótlék plázában dolgozóknak?

2020. június 11. 07:50
Kell a vasárnapi pótlékot fizetnie a munkáltatónak, ha munkaidőkeretben, eltérő munkarendben, üzletközpontban foglalkoztatott dolgozóit vasárnapra is beosztja munkavégzésre? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy partykellékeket értékesítő üzlet egy üzletközpontban üzemel, ahol a nyitvatartási idő hétfőtől vasárnapig tart, igazodván az üzletközpont előírásaihoz. Minden üzlet köteles vasárnap is nyitva tartani. Az üzletet működtető társaság a munkavállalóit munkaidőkeretben foglalkoztatja, eltérő munkarendben, vasárnapra is be vannak osztva munkavégzésre a dolgozók, de ez nem eredményez túlórát. Kérdés, hogy az üzlet munkavállalói részére kell-e a munkáltatónak vasárnapi bérpótlékot fizetnie."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A vasárnapi pótlék rendeltetése, hogy azon munkavállalók, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap rendes munkaidőben, valamiféle kompenzációban részesüljenek. Ebből adódóan azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából fakad, nem jogosultak pótlékra. Annak természetesen nincs akadálya, hogy kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján a dolgozó jogosult legyen bérpótlékra.

Vasárnapra rendes munkaidő

• a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,

• az idényjelleggel,

• a megszakítás nélkül,

• a több műszakos tevékenység keretében,

• a készenléti jellegű munkakörben,

• a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,

• társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,

• külföldön történő munkavégzés során,

• a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál

foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A fenti esetek közül bérpótlék abban az esetben jár, ha a munkavállaló vasárnap rendes munkaidőben munkavégzésre kizárólag azért osztható be, mert a foglalkoztatására több műszakos tevékenység keretében kerül sor, készenléti jellegű munkakörben dolgozik, vagy a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál kerül sor az alkalmazására.

A fent jelzett „kizárólag” feltétel azért lényeges, mert ha bármely más eset alapján elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére. 

Az egyes eseteket az ismérvek figyelembe vételével az összes körülmény alapján, mérlegeléssel lehet megítélni (a bíróság is ekként jár el). 

A Kúria – régi Mt. hatálya alatt született – BH 2013. 225. számú határozata szerint a bevásárlóközpontban található, jogvitával érintett ruházati üzlet az elmúlt évek során a vásárlási szokások lényeges átalakulása folytán már vasárnap is rendeltetése folytán működőnek minősül [1992. évi XXII. törvény (régi Mt.) 124/A § (4) bekezdés, 149/A § (2) bekezdés]. Így a plázákban lévő és vasárnaponként újra nyitó üzletekben dolgozóknak nem jár bérpótlék.

Álláspontom szerint a kérdés szerinti esetben is erről van szó, különös figyelemmel a kötelező nyitva tartásra is, melyből következően a munkavállalók részére a munkáltató nem köteles vasárnapi bérpótlékot fizetni.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Az érett munkaerő - aki az ötven-pluszosokat mellőzi, az a tapasztalatot mellőzi

2019. június 12. 07:54
Vezessük csak be minél előbb ezt a kategóriát a munkaerőpiacon, mert bizony itt az ideje! Nem azért, mert régóta jelen vannak már a képviselőik, csak eddig nem nevezték őket nevükön. Nem is csak azért, mert ők is megérdemlik a médiafigyelmet, nemcsak az új generációk. Hanem mert ha nem tudatosítjuk, hogy micsoda értéket jelenthetnek a munkaerőpiacon, akkor a figyelmen kívül hagyásukkal veszteség éri a céget, aki nem vette fel őket. Még csak nem is kereste őket - pedig jól tudjuk: aki keres, az talál.

Meddig kell megőrizni a munkaügyi iratokat?

2019. február 18. 10:05
A 2018. december 23-án hatályba lépő új szabályozás úgy tűnik, hogy pontot tett az évek óta húzódó munkaügyi iratmegőrzési kérdés végére. A Process Solutions Kft. most összefoglalta, mennyire kivitelezhető a munkáltatók részéről ez az eljárás.