Jegelik a ketreces gazdálkodás betiltását?

2023. szeptember 14. 18:02
Az "End of the Cage Age" aláírásgyűjtést kezdeményező civil szervezet felháborítónak tartja, hogy az Európai Bizottság állítólag szembe megy az emberek akaratával és nem tiltja be a ketreces állattartást.
 
Jegelik a ketreces gazdálkodás betiltását?
Tojótyúkok ketreces tartásban -fotó: mmg archív
 
„Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló beszédében felfedte, hogy a Bizottság „jegeli” a ketreces gazdálkodás betiltása iránti elköteleződését, amelyet 1,4 millió polgár népszavazásszerű fellépésére tett. A Compassion in World Farming ezt a polgári szerepvállalás botrányos megvetéseként értékeli egy olyan időszakban, amikor az emberek már elveszítik az EU-ba vetett bizalmukat. Szervezetünk és az „End the Cage Age” mozgalom minden rendelkezésre álló lehetőséget megvizsgál annak biztosítására, hogy az EU teljesítse az emberek egyértelmű akaratát – olvasható a CIWF szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
 
End the Cage Age?
Az állatvédő szervezet közleményében a Financial Times szeptember 11-én megjelent „Az EU fontolóra veszi a szigorúbb állatjóléti intézkedések megszüntetését” című cikkére hivatkozva állítja, hogy az EU azt fontolgatja, hogy elveti a szigorúbb állatjóléti intézkedésekre vonatkozó terveit, beleértve a ketreces tartás tilalmát is.
Baromfi szabadtartásban, háztáji körülmények között -fotó: Csatlós Norbert
 
Ursula von der Leyen szeptember 13-án tartott éves, State of the European című beszédében erről a kérdésről nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott, hogy „több párbeszédre és kevesebb konfliktusra van szükség, ezért stratégiai párbeszédet indítanak az uniós mezőgazdaság jövőjéről”.
Mellette kifejezte elismerését az európai mezőgazdasági termelőknek, köszönetét fejezte ki azért, hogy nap, mint nap ellátnak minket egészséges élelmiszerrel.
 
Az EU állatjóléti fellépésre tett ígérete az End the Cage Age elnevezésű petíció eredménye, amelyet 2020-ban 1,4 millió ember írt alá, egy másik petíciót, amely a prémtenyésztés leállítására irányult, pedig 1,5 millióan támogattak.
Német óriás anyanyúl kölykével -fotó: Csatlós Norbert
 
A Bizottság 2023 harmadik negyedévére tervezte az állatjóléti szabályozás felülvizsgálatát, és szigorítását, amely ellen az unió gazdaszervezetei minden létező fórumon tiltakoztak, mondván az több tekintetben megalapozatlan, és több állattenyésztési ágazatot is ellehetetlenít.
Legutóbb idén márciusban lángolt fel a vita az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) akkor megjelent tanulmányában rögzített állatjóléti javaslatcsomag kapcsán. Az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) hívta fel a figyelmet arra, hogy súlyos károkat okozna az európai uniós – így a magyar – csirke- és étkezésitojás-termelőknek, ha  megvalósulna.
 
A hazai állattartók álláspontja
A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is elutasította az EFSA-tanulmányt, illetve azt, hogy az alapján hozzon az EU döntéseket. Az okokról ezt írták: a baromfiágazat a jövőben drágábban, kevesebbet, nagyobb környezeti terhelés mellett, nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal állítana elő alapvető termékeket. Így egy nem fenntartható termelési modell jönne létre, amely ellentétes a mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapfeladatával, valamint a fogyasztói és társadalmi érdekekkel. Az európai fogyasztók és termelők érdekeit és biztonságát a harmadik országokból érkező import élelmiszerek uniós követelmények szerinti, szigorú ellenőrzése szolgálná.
Vágásérett kakasok szabadtartásban, háztáji körülmények között -fotó: Csatlós Norbert
 
Olga Kikou, a Compassion in World Farming EU vezetője és az „End the Cage Age” európai polgári kezdeményezés képviselője a következőket mondta: „Botrányos, ami ma történt. Az Európai Bizottság megmásította a szavát, hogy élni érdemes életet biztosítson az állatoknak, meghajolt a Big Agri lobbi követelései előtt, és halogatással megölte az új állatjóléti törvényeket. Elárulták polgáraik bizalmát, és üres héjjá változtatták az uniós demokráciát. Az EU-választások előtt ez nem marad észrevétlen a szavazáson.”
 
Hazánkban illetve az EU területén egyébként a fogyasztók ma is eldönthetik, hogy milyen, ketreces vagy szabad tartásból származó tojást, illetve baromfihúst vásárolnak. A szakmai szervezetek szerint sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy az unió megnyitotta piacait az ukrán mezőgazdasági termékek előtt, ott ugyanis az állategészségügyi és állatjóléti szabályozás lazább az EU-s előírásoknál.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Csak a szemüknek higgyenek! Bábolnai Gazdanapok 2023

2023. szeptember 04. 13:02
Ami egyformán látványos, érdekes és szakmailag is tanulságos, az a szántóföldi gépbemutató a Bábolnai Gazdanapokon.

Az UBM Cégcsoport is kiállít a 30. FARMEREXPO Kiállításon

2023. augusztus 08. 17:18
A kiállítást 2023. augusztus 17-20. között rendezik.