Jelentős támogatás érkezett a termelői szervezeteknek

2017. október 13. 08:29
A Magyar Államkincstár kétmilliárd forint támogatás utalásáról intézkedett zöldség-gyümölcs termelői szervezetek részére.

A Magyar Államkincstár az előírt határidőn belül, október 15-e előtt befejezte az elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezetek 2016. évi működési programjaira vonatkozóan benyújtott éves kifizetési kérelmek bírálatát. Ennek alapján a 2017-ben benyújtott éves kérelmekre összesen 2,03 milliárd forint támogatás utalásáról intézkedett az érintett 36 elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezet részére.

Az intézkedés célja az elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezetek működési programjainak támogatása révén a termeléstervezés (ideértve a termelés és a fogyasztás előrejelzését és monitoringját), a termékminőség javítás, a friss vagy feldolgozott termékek promóciójának elősegítése, illetve a termékek kereskedelmi értékének növelése. A támogatási célok között szerepel még különböző környezetvédelmi intézkedések végrehajtása, így pl. a környezetet kímélő termelési módszerek használatának elősegítése (ideértve a biogazdálkodást is), emellett a támogatás igénybe vehető az ágazati problémák elkerülése érdekében szükséges válságmegelőzési és -kezelési tevékenység elvégzése esetén is.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem egyezik a szaktárca és a szakmai szervezet álláspontja az európai élelmiszerpiacon lévő kettős mércéről.

2017. április 05. 07:50
2017. március 29-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtótájékoztatón ismertette átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálatának eredményét. A vizsgálat prekoncepciója szerint kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon. A kormányzati álláspont szerint előfordul, hogy rosszabb minőségűek a magyar piacon forgalomba hozott termékek, jellemző, hogy gyengébb minőségi nyersanyagot, több ízfokozót, kevesebb tápértéket, olcsóbb összetevőket használnak a magyar piacra kerülő élelmiszereknél. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint viszont az eredmények elemzése után egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt. Az ÉFOSZ örömmel vette tudomásul, hogy az újabb vizsgálat részletes eredményeit a NÉBIH a sajtótájékoztatóval egy időben nyilvánosságra hozta a honlapján.

Németország és Románia kapkod a magyar halért

2017. február 10. 07:55
Jól alakult a tavalyi év a haltermelés szempontjából. Ám a 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás még mindig nagyon alacsony. Ezen próbálnak idén is változtatni a szakemberek.