Jó alap a kormány minimálbér és garantált bérminimum emelési javaslata

2016. november 14. 08:27
A VKF 2016. november 11-i ülésén elérhető közelségbe került az a követelés, hogy a minimálbér érje el a létminimum szintjét – A LIGA Szakszervezetek sajtóközleménye.

A LIGA Szakszervezetek megfelelő alapnak tekinti a kormány azon tárgyalási ajánlatát, amely 2017-re vonatkozóan 15%-os minimálbér és 25%-os garantált bérminimum emelést, 2018-ra pedig 8%-os minimálbér és 12%-os garantált bérminimum növekedést céloz meg. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma mai ülésén ugyancsak bejelentették, hogy 2017-re 4%-os, 2018-ra pedig további 2%-os szociális hozzájárulási adó csökkentést javasolnak a szociális partnereknek. További javaslatként elhangzott a kormány részéről, hogy 2019-től további munkaadói járulék csökkentés jöhet, amennyiben a bérnövekedés eléri a 6%-ot.


A LIGA Szakszervezetek rámutat arra, hogy a 2017-re és 2018-ra tervezett minimálbér emelésekkel teljesülhet az az évek óta szorgalmazott munkavállalói követelés, hogy a nettó minimálbér érje el a létminimum szintjét, amelynek kérdésében a szakszervezetek között messzemenő egyetértés mutatkozik.


A LIGA Szakszervezetek ugyanakkor kétségesnek tartja, hogy a munkaadói járulék csökkentésének szándéka a gyakorlati megvalósulás alkalmával maradéktalanul érvényesülni fog a bérek emelkedésében, hiszen az a munkáltató, amelyik a foglalkoztatás tekintetében mérsékelt kihívásokkal küzd, a járulékcsökkentést nem fogja érvényesíteni a munkabérekben. Ezért a LIGA Szakszervezetek továbbra is javasolja a munkavállalói járulékok csökkentését, hiszen ez azonnal, közvetlenül és minden munkavállaló esetében béremelkedést eredményez.


A nemzetgazdaság szempontjából a legfontosabb cél a munkabérek jelentős emelkedése, amelynek elérésére több út is kínálkozik, ezért a LIGA Szakszervezetek a kormány által benyújtott javaslatokat hajlandó megfontolni és azokról további tárgyalásokat folytatni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrárkamara sürgős megoldást szorgalmaz az öntözés problémáira

2016. április 19. 07:52
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tárcaközi egyeztetést kezdeményezett az öntözés problémáinak hatékony és gyors megoldása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség között, bevonva a Nemzetgazdasági Minisztériumot is - mondta el a NAK alelnöke, Hubai Imre Szigetszentmiklóson, sajtótájékoztatón. 

Hogy és hol dolgoznak a magyarok? Elkészült a kutatás

2020. július 16. 07:46
A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatást folytatott annak érdekében, hogy megtudjuk, az alkalmazottak hogyan dolgoznak a koronavírus járványt követő időszakban.