Jó évet zárt tavaly a magyar agrárium

2020. január 14. 08:37
Eredményes évet zárt a magyar agrárium és a fejlesztések, bővítések 2020-ban is folytatódnak – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán. Hozzátette:
2019-ben mintegy 3 százalékkal bővült az agrárium teljesítménye az azt megelőző évhez képest.

Az agrárium fontos szerepet tölt be a nemzetgazdaságban is, hiszen 2019-ben az ország export többletének a felét az agrártermékek tették ki – mondta, megjegyezve, hogy ez 2776 milliárd forintnyi exportértéket jelent, amely 9 százalékkal több 2018-hoz képest.

Jó évet zárt tavaly a magyar agrárium

Nagy István
Fotó: Kallus György

Az agrárium egy dinamikus ágazat, mi sem mutatja ezt jobban, hogy a

január és október között 301 milliárd forinttal nőtt a beruházások érteke az ágazatban,

amely az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos bővülést jelent – hangsúlyozta a miniszter. Elmondta: a mezőgazdaság kibocsájtása 2010-hez képest 30 százalékkal növekedett, amely azzal magyarázható, hogy míg a 2010 előtti baloldali kormányok felzárkóztatásra fordították az uniós forrásokat, addig az Orbán-kormány arra törekedett, hogy a források legnagyobb részét gazdaságélénkítésre használja. Ennek a folyamodványa az, hogy az agrárgazdaság a most tapasztalható mértékben tud növekedni – fűzte hozzá.

A folyamat nem áll le, hiszen 2020-ban 450 milliárd forintnyi terület alapú támogatást, illetve egy 100 milliárd forintos rendkívül kedvező beruházási kölcsön válik elérhetővé a gazdáknak – mondta Nagy István.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Rendkívüli öntözési célú vízhasználat a mezőgazdasági termelőknek

2019. május 03. 09:19
A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban.

Újabb jelentős döntések az agrárium támogatására

2020. április 15. 07:53
Június végéig mentesülnek más gazdasági területekhez hasonlóan a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban, így a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál is - közölte Nagy István agrárminiszter az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatója előtt.