Jogszabályi megfelelés a profit megtartása mellett digitális eszközökkel

2023. február 10. 13:04
A hosszabb távon működő technikákat főként a digitalizációs innováció fogja elhozni.
 
Mint minden embert, céget, vállalkozást, úgy a Bayer-t is súlyosan érinti a változások állandósága, illetve az ezekhez való alkalmazkodás kényszere. Ennek megfelelően a Bayer a hazai agráriumot érintően is rengeteg pénzt és időt áldoz a kutatás-fejlesztésre, innovációra. A fejlesztések kiindulópontja minden esetben a termelők igénye és a gazdálkodással szemben támasztott már meglévő és új elvárások.
Jogszabályi megfelelés a profit megtartása mellett digitális eszközökkel
Digitalizációs innováció – úgy tűnik, nincs más út hosszú távon
Rövid távon a genetika eredményei (pl. stressztűrő növényfajták), a növényvédelmi hatékonyság növelése precízebb gépekkel, hatékonyabb portfóliómenedzsment hozhat megoldást egy-egy kihívásra.
 
A hosszabb távon működő technikákat azonban főként a digitalizációs innováció fogja elhozni. A rövid és hosszú távú megoldások természetesen szorosan összefüggenek, hiszen a termékek pozícionálása, tábla-, valamint technológiai adottságokhoz való igazítása a digitális, vagy helyspecifikus gazdálkodásnak is egy kritikus lépése.
 
A Bayer szakemberei ezért felveszik a kesztyűt, és a lehető legközelebb hozzák a termelőkhöz az agrárdigitalizációs megoldásokat, vége a tanácstalanságnak.
 
Az adatfeldolgozás automatizálása – mitől lesz felhasználóbarát egy szoftver?
A műhold alapú távérzékelt, növényre specifikus adatok táblaspecifikus információvá alakítása ma már a legtöbb esetben automatizált, algoritmus alapú (vegetációs indexek, monitoring felvételek). Ezek egy felületen való elérhetősége és felhasználhatósága viszont kritikus a szoftver használat szempontjából. A FieldView sok kérdésre választ ad.
 
Hiteles információk a FieldView segítségével
 
A technológiai tanácsok (hibrid/termésszint alapú tőszámjavaslat) automatizálva elérhetőek a Bayer digitális döntést támogató eszközében, a FieldView-ban. Ezen javaslatok a Bayer fejlesztői hálózata által szigorúan kontrollált, térinformatikailag értelmezett és validált speciális tőszámkísérleti eredményei alapján kerülnek be az algoritmusba.
 
A Tőszám X Természint X évjárathatás X élettani reakciók összefüggéseit a fejlesztő csapat mezo-parcellákon helyezi ki, elemzi és értékeli minden egyes Bayer hibriden, már a piacra való bevezetés előtt. Ez által lehetnek a termelők biztosak abban, hogy a FieldView algoritmusában hiteles javaslat áll a rendelkezésükre.
 
A FieldView márkafüggetlen
 
A helyspecifikus gazdálkodásra alkalmas digitalizált munkagépek nem csupán a kijuttatási tervek végrehajtására alkalmasak, de a szenzoraik által rögzített adatok segítenek az alkalmazott technolóigai lépések és termőterületi adottságok közötti összefüggések megtalálásában. Ezen gépekből érkező adatok dokumentálása ISOBUS-os gépek esetében márkafüggetlenül automatizálható a FieldView-ban.
 
Fel van adva a lecke a termelőknek: reformok, jogszabályok, új támogatási rendszer új feltételekkel
A Közös Agrárpolitika reformjai, a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos előírások újabb kihívásokat jelentenek minden, az agráriumban résztvevő szereplő számára. Az ezeknek való megfelelés egyik (talán az egyetlen) ezköze a digitalizált, helyspecifikus gazdálkodás. Ennek kivitelezéséhez a termelőknek a rendelkezésükre álló dokumentált, archivált adataikat fel kell használniuk. Ezt megtehetik akár felhasználóbarát autonóm rendszer segítségével (döntést támogató, farmmenedzsment eszközök), akár szolgáltatások (szaktanácsadás) igénybevételével. A Bayer munkatársai hisznek a termelői helyismeret erejében, ezért hozták létre a minden termelőnek elérhető, minden termelő által könnyedén használható, hiteles agronómiai javaslatokat tartalmazó FieldView rendszerét.
Kevesebb input felhasználása, profitcsökkenés nélkül: ahhoz, hogy az inputanyagokat az elvárási szintre igazítsák, az egyes adatrétegeket egy felületen kell kezelni, látni, felhasználni. Az okszerű inputanyag felhasználással, a zónaspecifikus felhasználással csökkenthető a környezeti terhelés mértéke a profit csökkenésének kockázata nélkül (legyen az növényvédelem, tápanyag-utánpótlás, vagy vetés) a Bayer FieldView rendszerében is. Ezen technológiai lépések üzemi méretű tesztelését a Bayer kihelyezett kísérletekkel végzi hazánkban is az ország több területén, például: változó dózisú vetés hatása a búza termésére, változó dózisú tápanyag-kijuttatás hatása őszi káposztarepce esetén, stb.).
Hiteles adatok: a helyspecifikus gazdálkodás, a jogszabályoknak való megfelelés sikerességének kulcsa nem csupán a rendelkezésre álló adatok megléte, sokkal inkább azok hitelessége. A Bayer csapata minden szakmai segítséget rendelkezésre bocsát ennek elérése érdekében.
 
A FieldView csak a kezdet, a Bayer még ennél is tovább megy
"Szenvedélyesen szeretjük a mezőgazdaságot, így mindent megteszünk azért, hogy támogassuk a sikeres termeléshez szükséges döntéshozatalt. Ennek következménye, hogy a FieldView rendszeren felül olyan lehetőségeken is dolgozunk, melyek további megoldást nyújtanak a mezőgazdaság jövőbeli kihívásainak való megfelelésben" – jegyezte meg a jövőre nézve a Bayer terveiről Hajdu Attila, precíziós gazdálkodási menedzser.
 
Ezekre a fejlesztésekre számíthatnak a termelők:
 
EU Bayer Carbon Program
Személyre szabott, kapcsolt termékmegoldások (értékalapú árazási modell)
Növényvédőszer-maradék kalkulátor
Növényvédő szerek pilóta nélküli légi járművekkel való felhasználhatósága
Egyéb, a digitalizációhoz és megváltozott jogszabályi környezethez köthető megoldások
További információ: https://agro.bayer.co.hu
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltéséről

2023. november 21. 13:35
Az Agrárminisztérium tájékoztatja az érintett gazdálkodókat, hogy az elektronikus Gazdálkodási Napló elektronikus úton történő vezetésével és feltöltésével kapcsolatban 2024-ben is az idei szabályok lesznek az irányadóak, azaz jövőre is elegendő lesz egyszer feltölteni azt.

Tavaly októberben majdnem dupla annyi traktor talált gazdára, mint az idén

2023. november 03. 11:45
Megérkezett a legfrissebb traktoreladási statisztika!
 
Megjelent a DATAHOUSE friss statisztikája az októberi traktoreladásokról. A októberi adatokat látva kijelenthető, hogy az eladási számok 2022-höz és 2021-hez képest komoly visszaesést mutatnak, ami a Magyarországon elsőként forgalomba helyezett traktorok darabszámát illeti.