Jól érzékelhető az élelmiszerárak áfa-csökkentésének hatása

2016. augusztus 17. 07:50
Magyarországon az élelmiszer fogyasztói árak továbbra is visszafogottan alakulnak, így arányaiban a bevásárlásoknál továbbra sem kell az eddiginél jelentősen többet fizetnünk, amikor élelmiszert vásárolunk. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2016 júliusában a fogyasztói árak hazánkban 0,3 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban. A mérsékelt inflációhoz, az üzemanyagárak csökkenése mellett az is hozzájárult, hogy az élelmiszerárak, összességében alig érzékelhetően, csupán 0,2 százalékkal növekedtek – mondta Fazekas Sándor.

A földművelésügyi miniszter szerint figyelemreméltó, hogy - elsősorban az év elején megvalósított áfa-csökkentés hatásának eredményeként - 14,2 százalékkal csökkent Magyarországon a sertéshús ára. Fazekas Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy szintén olcsóbb lett a baromfihús (0,7 százalékkal) és emellett érdemi árcsökkenés következett be a tej, a sajt és a tejtermékek esetében is (6,2 és 2,5 százalék). Ezzel szemben többet kellett fizetni a burgonyáért, cukorért, és a friss zöldségért, gyümölcsért.

A KSH adatainak elemzése alapján, előretekintve az mondható el, hogy az élelmiszerárak várhatóan továbbra is mérsékeltek maradnak, amit jövő évtől a friss tej, a baromfihús és a tojás áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentése is nagymértékben segít majd. A miniszter hangsúlyozta: az áfa-csökkentés előreláthatólag a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez az élelmiszergazdaságban.

Fazekas Sándor kitért arra is, hogy az adatok összesítése alapján, láthatóan valóban jól érvényesül az a kormányzati szándék, amely a kihirdetett élelmiszerek árának áfa-csökkentésével a lakossági, fogyasztói árcsökkentéshez kívánt hozzájárulni. A polgári kormány kiemelt célja, hogy a magyar családok megerősödjenek, és előrébb léphessenek. Ezt kívánja elősegíteni többek között a családi adórendszerrel, az adócsökkentésekkel (így a legfontosabb élelmiszerek áfájának mérséklésével is), illetve a foglalkoztatási programokkal. Az élelmiszerek áfa-csökkentéséről szóló a döntéssel - statisztikailag is kimutathatóan - egyaránt jól jártak a magyar gazdák, a családok és a vendéglátók is, hiszen a növekvő magyar foglalkoztatottsági adatok és bérek mellett, az alacsony fogyasztói árak hatására dinamikusan nő a magyar lakosság elkölthető jövedelmének értéke.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Lássunk a jövőbe! - Már dolgoznak a 2021 utáni terveken

2016. június 21. 08:30
Az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható - mondta aratónapi köszöntőjében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Fazekas: Mezőhegyes agrártörténeti kincs

2016. május 26. 08:48
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatták a munkát a képviselők szerdán délután.