Jön az ezerjó napja, keresd a matricát, ahol megkóstolhatod a hungarikumot!

2023. május 12. 14:12
A május 16-ai Nemzetközi Ezerjó Nap harmadik alkalommal hívja fel a figyelmet erre a ritka magyar szőlőfajtára. A matricával jelölt lelőhelyeken nemcsak ezen a napon, hanem egész májusban érdemes keresni az ezerjókat.
 
Az Ezerjó Napot móri borászok összefogása hívta életre, az ország egyik legkisebb borvidékének termelői ugyanis hisznek ebben a kevéssé ismert, egyedi és sokoldalú szőlőfajtában, amelyből készülhet könnyed, frissítő fehérbor, izgalmas pezsgő, és hordóban akár nagy borrá is érhet.
 
Jön az ezerjó napja, keresd a matricát, ahol megkóstolhatod a hungarikumot!
Mór emblematikus fajtája
Mórról sokaknak ma is a „Móri Ezerjó” ugrik be, nem véletlenül: bár a szőlőfajtát hazánkban több helyen termesztik, a Móri borvidéken talált igazi otthonra. Az ezerjó – amely ma már hungarikum – a 19. századi filoxéravészt követő újratelepítések során lett a fő (és a második világháborút megelőzően lényegében az egyetlen) fajta a borvidéken. Mórt már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is a fajta hazájaként ismerték, és a magas extrakt-, sav és alkoholtartalmának köszönhetően jól szállítható, hosszan eltartható bort az osztrák kereskedők előszeretettel vásárolták. A móri ezerjó jellemzően zamatos, magas savtartalmú, tüzes, testes, karakteres bor. Kevesen tudják, de kedvező időjárás esetén a töppedt szőlőből édesbor, a botritiszes szemekből aszú is készülhet. A borvidék ma is emblematikus fajtája, amit nagyjából a terület 15 százalékán termesztenek.
 
Az utóbbi években az ezerjó termőterülete jelentősen összezsugorodott: 2020-ban mindössze 399 hektár ezerjóültetvény volt Magyarországon, pedig alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még négyszer ekkora területen termesztették. Ma a Kunsági borvidéken találunk nagyobb mennyiséget (282 hektár), de akad egy kicsi Neszmélyben (32,5), és egész kis területeken néhány más borvidéken is. Az Ezerjó Nap éppen ezért a fajta népszerűsítéséről is szól: ismerjék meg minél többen, nehogy ez az izgalmas szőlő a többi kihalt fajta sorsára jusson. Az eseményhez az elmúlt években soltvadkerti és szigetcsépi borászok is csatlakoztak.
 
Keresd a matricát!
A május 16-ai Ezerjó Napot idén is sok borszaküzlet, borbár és étterem népszerűsíti. Az Ezerjó Nap matricái jelzik a csatlakozó helyeket, ahol lesznek ez alkalommal pohárral is kóstolható ezerjók, és többen ezerjó mellé komponált fogásokkal is készülnek. Az esemény szervezői egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy otthon és a vendéglátóhelyeken minél többen gondolkozzanak ezerjó + étel párosításokban.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Orbán Ráhel: A kézzel írt üdvözlőkártya személyességét a robotok nem tudják pótolni

2023. november 09. 14:47
Az AI sok esetben segít és támogat, de a hibázási lehetőség miatt egyelőre célravezetőbb hibrid megoldásokat választani a szállodaiparban – vonta le a konkluziót a Brand Festivalon megtartott előadásában Orbán Ráhel, a BDPST Koncept ügyvezetője.
A fesztivál hallgatóságát ugyan a szakember avatarja üdvözölte, Orbán Ráhel az „EQ vs. AI – Az érzelmi és a mesterséges intelligencia viszonya az idegenforgalmi szektorban" címmel megtartott prezentációban mégis arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy – bár az AI használata sok tekintetben támogatja az üzemeltetést – az emberi jelenlét nem tűnhet el teljesen a szállodaiparból.

Csapadékvíz kezelő rendszer Zalakaroson

2023. november 14. 14:46
Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése című projekt részeként 2018-ban kezdődött meg a település 5,5 hektáros részének nagyszabású területrendezése. Rendezvénytér épült fogadóépülettel, színpaddal, parkolóval és egyéb kiegészítő beruházásokkal. A zöldfelületeket a Magnolia Art Kertépítő Kft munkatársai tervezték, melynek egyik izgalmas szelete egy fenntartható városi csapadékvíz kezelő rendszer (SUDS) kialakítása volt. Ezzel hazánkban elsőként, egy település központjában valósult meg egy olyan innovatív megoldás, mely a természet körfolyamatain alapszik (Természet-Alapú Megoldás – Nature Based Solution). A természet-alapú megoldások az ökoszisztémák védelmét, helyreállítását, a velük való fenntartható gazdálkodást szolgálják.