Jön az ezerjó napja, keresd a matricát, ahol megkóstolhatod a hungarikumot!

2023. május 12. 14:12
A május 16-ai Nemzetközi Ezerjó Nap harmadik alkalommal hívja fel a figyelmet erre a ritka magyar szőlőfajtára. A matricával jelölt lelőhelyeken nemcsak ezen a napon, hanem egész májusban érdemes keresni az ezerjókat.
 
Az Ezerjó Napot móri borászok összefogása hívta életre, az ország egyik legkisebb borvidékének termelői ugyanis hisznek ebben a kevéssé ismert, egyedi és sokoldalú szőlőfajtában, amelyből készülhet könnyed, frissítő fehérbor, izgalmas pezsgő, és hordóban akár nagy borrá is érhet.
 
Jön az ezerjó napja, keresd a matricát, ahol megkóstolhatod a hungarikumot!
Mór emblematikus fajtája
Mórról sokaknak ma is a „Móri Ezerjó” ugrik be, nem véletlenül: bár a szőlőfajtát hazánkban több helyen termesztik, a Móri borvidéken talált igazi otthonra. Az ezerjó – amely ma már hungarikum – a 19. századi filoxéravészt követő újratelepítések során lett a fő (és a második világháborút megelőzően lényegében az egyetlen) fajta a borvidéken. Mórt már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is a fajta hazájaként ismerték, és a magas extrakt-, sav és alkoholtartalmának köszönhetően jól szállítható, hosszan eltartható bort az osztrák kereskedők előszeretettel vásárolták. A móri ezerjó jellemzően zamatos, magas savtartalmú, tüzes, testes, karakteres bor. Kevesen tudják, de kedvező időjárás esetén a töppedt szőlőből édesbor, a botritiszes szemekből aszú is készülhet. A borvidék ma is emblematikus fajtája, amit nagyjából a terület 15 százalékán termesztenek.
 
Az utóbbi években az ezerjó termőterülete jelentősen összezsugorodott: 2020-ban mindössze 399 hektár ezerjóültetvény volt Magyarországon, pedig alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még négyszer ekkora területen termesztették. Ma a Kunsági borvidéken találunk nagyobb mennyiséget (282 hektár), de akad egy kicsi Neszmélyben (32,5), és egész kis területeken néhány más borvidéken is. Az Ezerjó Nap éppen ezért a fajta népszerűsítéséről is szól: ismerjék meg minél többen, nehogy ez az izgalmas szőlő a többi kihalt fajta sorsára jusson. Az eseményhez az elmúlt években soltvadkerti és szigetcsépi borászok is csatlakoztak.
 
Keresd a matricát!
A május 16-ai Ezerjó Napot idén is sok borszaküzlet, borbár és étterem népszerűsíti. Az Ezerjó Nap matricái jelzik a csatlakozó helyeket, ahol lesznek ez alkalommal pohárral is kóstolható ezerjók, és többen ezerjó mellé komponált fogásokkal is készülnek. Az esemény szervezői egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy otthon és a vendéglátóhelyeken minél többen gondolkozzanak ezerjó + étel párosításokban.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Szódásszifoncsúszda és japán szauna – ilyen lett a megújult győri élményfürdő

2023. június 01. 13:26
Június 17-én RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdőként néven és új koncepcióval nyílik meg Győr élményfürdője és strandja, melynek a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál fekvő félsziget ad otthont. Egy sajtóbejáráson mi is megcsodálhattuk a felújított létesítményt.

Berettyóújfalu turisztikai tervei

2023. szeptember 13. 17:59
A Magyar Fürdőszövetség elnöksége 2023. szeptember 11–12-én Berettyóújfaluban tartotta meg kihelyezett elnökségi ülését, amelyen az őszi szakmai napról, a szakbizottságok javaslatairól, a novemberi közgyűlés napirendi témáiról és az aktuális kérdésekről folytattak eszmecserét.